A leggagyibb számítógépes trükkök

A Sharknado és hasonló filmek most nem érnek, helyettük olyan (zömmel) hollywoodi filmek közül válogattunk, amelyeknél érthetetlen a borzalmas színvonal.

A múmia visszatér

Az 1999-es A múmia kitűnő, igazi régi vágású kalandfilm, két évvel későbbi folytatásával azonban nem tudták megismételni a sikert. Sőt, a legrosszabb CGI trükkök örökös ranglistájának élén rendre megtaláljuk a film főellenségének, a halottaiból feltámasztott ember-skorpió szörnyeteg, a Skorpiókirály alakját. Ez volt Dwayne Johnson első nagyobb szerepe, ami jórészt annyiból áll, hogy pixelbaltával faragott felsőtestét rárakták a szörnytestre. Borzalmas megvalósítás, inkább kínos, mint komolyan vehetetlen. 

 

Alkonyat - Hajnalhasadás II. rész

A kisbaba fejére a félelmetes és hátborzongató jelzők túl finomak – mi a fene ez???

 

Az Igazság Ligája

A nevezetes Bajuszgate históriája közismert: Josh Whedon újraírta és forgatta Az Igazság Ligáját, és Superman, azaz Henry Cavill is kapott néhány új jelenetet. Csakhogy a színész már a Mission: Impossible - Utóhatást forgatta, és nem borotválhatta le a szerepe miatt növesztett kamionos bajszot, így digitálisan tüntették el az arcáról. A végeredmény magáért beszél, inkább hagyták volna rajta, még az is jobb megoldás lett volna, ha Supermannek egyszer van bajsza, máskor nincs. 

 

Macskanő

A filmet rendező Pitofnak egyébként is van egy sajátos vizuális stílusa, ami működni szokott, de a Macskanőben minden félrement. Kínos, nevetséges, annyirarosszhogymárjótitkoskedvenc, mindenki döntse el maga, de hogy a címszereplő sok helyütt egyenesen röhejes a CGI ugrabugrálásval, az nyilvánvaló. Jó, mondjuk a címszereplő alapból röhejes ebben az idétlen jelmezben. Pitofért nagy kár, ezzel gyakorlatilag derékba tört a karrierje.

 

Halj meg máskor

Pierce Brosnan utolsó James Bond-filmjének vannak emlékezetes, talán jó jelenetei is, de a film eleji szökőár előli szörfözés nem tartozik azok közé, pedig kétségkívül menőnek szánták az alkotók. Az ugrabugráló Bond körül mindenféle pixelek vannak, víz, jég, meg akármik szeretnének lenni, kevés sikerrel.

 

Van Helsing

Stephen Sommers A két Múmia utáni blockbusterében óriási lehetőség volt, hiszen a klasszikus rémek egymásra eresztése hálás téma, pláne ha egy tökös Van Helsing vadászik rájuk, akit ráadásul Hugh Jackman alakít. Csakhogy a CGI végig olyan gyenge, hogy bazári majomkodás lett belőle.

 

Spawn

1997-es bemutatása idején Spawn óriási, CGI köpenye elég vagányul nézett ki, a teljes egészében számítógépes grafikával készült Pokol azonban már akkor is bődületesen gagyi volt. Érthetetlen a megvalósítás gyenge minősége, hiszen a maszkok és a praktikus trükkök mind profi munka, és azért a film többi részében alapvetően rendben vannak a CGI elemek, habár azóta eljárt fölöttük az idő.

 

Macskák

A Macskákban minden borzalmas, és rossz nézni, annyira kellemetlen az egész.

 

Az elnök különgépe

Igazi 90-es évekbeli akciófilm, rettenthetetlen amerikai elnökkel, gonosz orosz Gary Oldmannel, Harrison Ford sikeres korszakának legvégén. Nagyszabású, zászlólengetős, drága blockbuster, a repülő lezuhanásának megvalósítását azonban már akkor sem lehetett nem elhűlve végignézni. Összehasonlításként: abban az évben olyan filmeket láthattunk, mint a Jurassic Park második része, a Con Air vagy a Halálhajó.

 

Menekülés Los Angelesből

Listánkon kivétel John Carpenter klasszikusának folytatása: a Menekülés Los Angelesből egy trash szatíra, ugyanakkor szinte jelenetről jelenetre a Menekülés New Yorkból paródiája. Ehhez pedig tökéletesen illeszkedik a (valószínűleg nem így tervezett, csak ennyire futotta) gagyi CGI. A víz alá került Universal vidámpark cápája egyenesen imádnivaló!

 

Sacra Corona

Koltay Gábor Sacra Coronája kétségkívül nézhetőbb, mint a Honfoglalás, habár ez nem nagy teljesítmény. A bemutató előtt nagy dérrel-dúrral hajtogatták, hogy ebben a filmben bizony már CGI effekteket is láthatunk, és nem átallották minden promóanyagra elhelyezni – azt a röhejes jelenetet, amiben a két angyalnak maszkírozott lepedő alászáll az égből a koronával.