A legjobb filmek, amik realisztikusan ábrázolják a mentális betegségeket

Néha a legjobb filmek abból fakadnak, hogy befelé keresik a zűrzavar forrásait.

Egy filmnek nincs szüksége óriási akciójelenetekre ahhoz, hogy izgalmas vagy érdekes legyen. A mentális betegségek még a mai világban is tabunak számíthatnak sok esetben, ám szerencsére egyre több alkotásban kerül a téma terítékre, ami segít abban, hogy a fal tovább omoljon. Mutatjuk a listát a legjobbakról!

 

Napos oldal (2012)

A Matthew Quick azonos című regénye alapján készült Napos oldal az elmúlt évtizedek egyik legjobb alkotása, amelyben mindkét főszereplőnek mentális gondjai vannak: a Bradley Cooper által megformált Pat bipoláris zavarral küzd, míg Jennifer Lawrence karaktere a férje halála után a saját mentális betegségével vívja harcát. A látszólag súlyosnak tűnő témák ellenére a film valójában egy fantasztikus romantikus vígjáték, amely megmutatja, hogy két ember a maga problémáival hogyan találhat egymásban nagyszerűségre, még akkor is, ha nem keresik azt. A pontot az i-re Robert De Niro, Jackie Weaver és Chris Tucker alakításai teszik fel, valamint az igazán hangulatos filmzene.

Trainspotting (1996)


A drogfüggőség kétségkívül mentális betegség, és nincs film, amely jobban megmutatná ennek a magas- és mélypontjait, mint Danny Boyle rendező egy generációs életérzést megragadó, stílusos alkotása, a Trainspotting. A Ewan McGregor által alakított Renton a filmkultúra ikonikus karakterévé vált. A film egy heroinfüggő baráti társaságot követ nyomon a 90-es évek Skóciájában, és szórakoztató, valamint elborzasztó jelenetekből sincs benne hiány, mindezt pedig a korszak jellegzetes zenéivel spékeli meg. Többek közt ennek is köszönhető, hogy a Trainspotting ma sem veszített népszerűségéből, sőt 2017-ben megérkezett a folytatása is, amely Mark Renton visszatéréséről szól.

 

 

Volt egyszer egy nyár (2022)

Egy kevésbé ismert, de annál nagyszerűbb alkotás, melynek főszereplőjét, Paul Mescalt 2023-ban Oscar-díjra is jelölték alakításáért. A filmdrámát Charlotte Wells írta és rendezte, és Mescal mellett Frankie Corio és Celia Rowlson-Hall alakítja a főbb szerepeket. A 2000-es évek elején játszódó moziban a már felnőtt Sophie emlékezik vissza apjával töltött gyermekkori nyaralására a török tengerparton. A film komolyan boncolgatja a mentális problémákat és világunk egyik legnagyobb tabutémáját, az öngyilkosságot.

 

Születés (2004)

Jonathan Glazer rendező eddig mindössze négy filmet készített és mindegyik komoly mondanivalóval bír. A 2004-ben bemutatott Születés egy érdekes és időnként nyomasztó pillantás a gyászra. Nicole Kidman egy olyan nőt alakít benne, akinek a férje futás közben hirtelen meghalt egy parkban, hogy aztán évekkel később megjelenjen egy fiú, aki azt állítja, hogy ő a néhai férje reinkarnációja. Lebilincselő és érdekes alkotás, amit mindenkinek legalább egyszer látnia kell.

 

Fekete hattyú (2010)

A Fekete hattyú egy 2010-ben bemutatott amerikai pszicho-thriller Darren Aronofsky rendezésében, Natalie Portman, Vincent Cassel és Mila Kunis főszereplésével. Natalie Portman annak idején jogosan nyerte el ezért az alakításáért a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat. A történet egy visszahúzódó, az anyja árnyékában élő tehetséges balerina sorsát követi nyomon, aki megkapja Csajkovszkij Hattyúk tavának címszerepét, ám rendkívül nehezen birkózik meg az ezzel járó külső és belső nyomással. Ezt a vívódást mutatja be tökéletesen a film. Sokkoló, olykor horrorisztikus, de mégis nagyszerű alkotás.

Egy csodálatos elme (2001)

Természetesen az Egy csodálatos elme is helyet kapott listánkon, mely film a paranoid skizofrén matematikus John Nash igaz történetét meséli el, akinek az a rögeszméje, hogy egy hatalmas összeesküvésben vesz részt. Az alkotás 2002-ben 4 Oscart és 4 Golden Globe-ot kapott. A főszerepet Russell Crowe kapta meg, és több mint 20 év távlatából is azt mondhatjuk, hogy nála senki sem lett volna tökéletesebb erre a szerepre.

 

Egy különc srác feljegyzései (2012)

Itt ez a különleges amerikai filmdráma, amit egyszerűen nehéz nem a szívünkbe zárni. A filmet saját, azonos című, 1999-ben kiadott regénye alapján Stephen Chbosky írta és rendezte, és a főbb szerepekben Emma Watson, Logan Lerman, Ezra Miller, Johnny Simmons, Nina Dobrev, Mae Whitman, Paul Rudd, Melanie Lynskey látható. A film már a megjelenésekor hatalmas siker lett, mivel olyasmit nyújtott az akkori kamasz generációnak, amivel könnyedén tudtak azonosulni. A történet középpontjában Charlie, egy elsős gimnazista áll, aki eleinte kissé félénk és szorongásra hajlamos, de végül sikerül megtalálnia önmagát, miközben barátokat szerez.

 

Gilbert Grape (1993)

Johnny Depp és Leonardo DiCaprio egy filmben? Ez csak jó lehet. A Gilbert Grape egy diszfunkcionális családot mutat be, ahol a Johnny Depp által alakított karakternek gondoskodnia kell a családtagjairól, köztük a szellemileg sérült öccséről, illetve édesanyjáról, akinek étkezései zavarai vannak, és kórós túlsúlya miatt az otthonának a foglya. A film nemcsak az utóbbi két szereplő életét tárja fel fogyatékosságuk közepette, hanem azt a stresszt és szorongást is, amivel Gilbert gondoskodóként szembesül.


Nyomás alatt (2010)

Az azonos című regény alapján készült Nyomás alatt egy 16 éves srácról szól, aki öngyilkossági gondolatai után a pszichiátrián köt ki. A komor felütés ellenére a film, amelynek főszerepében Keir Gilchrist, valamint Emma Roberts, Viola Davis és Zach Galifianakis látható, meglehetősen könnyed hangvételű, és megmutatja, hogy a depresszióval küzdő embereknek a humor lehet az egyik mentőövük az életben.

 

A család kicsi kincse (2006)

A család kicsi kincsének története ugyan nem a mentális betegségek témája körül forog, ezek mégis fontos szerepet játszanak a filmben. A történetben egy diszfunkcionális családot láthatunk, akik egy gyermek-szépségversenyre utaznak el. A Jonathan Dayton és Valerie Faris házaspár által rendezett filmet Golden Globe-ra és Oscar-díjra is jelölték, és olyan színészek kaptak benne főszerepet, mint Steve Carell, Paul Dano és Abigail Breslin. Utóbbinak még gyermekszínészként ez volt az egyik legerősebb alakítása.

 

Harcosok klubja (1999)

Miért szeretjük annyira a Harcosok klubját? Brad Pitt és Edward Norton közös filmje a megjelenéskor nem aratott átütő sikert, ám az elmúlt évtizedekben ez teljesen megváltozott, és ma már az egyik legismertebb kultfilmként tartjuk számon. A Harcosok klubja agresszív és nem túl finomkodó módon tesz utalásokat a mérgező férfiasságra, az elfojtott fájdalomra és traumára, és még sok minden másra. Ha még nem láttad, akkor érdemes pótolni!

 

Plasztik szerelem (2007)

Ryan Gosling körül a tavalyi Barbie-film óta ismét nagy a felhajtás, ám most nem ezért, hanem a 2007-es Plasztik szerelem című filmje miatt került be a listánkba, mely filmben szintén remekelt, sőt a kritikusok szerint talán mind közül ez volt eddig a kanadai színész legjobb alakítása. A különös történet szerint Lars Lindstrom rendkívül félénk fiatalember egy északi kisvárosban, ám egy napon végre hazaviszi álmai hölgyét fivére és sógornője otthonába. Az egyetlen probléma a lánnyal, hogy nem valódi ember, hanem egy szexbaba, amelyet Lars az interneten rendelt. Azonban a sztori főszereplőjének egyáltalán nem a szexen jár az esze, ő valódi, mély, komoly kapcsolatot szeretne. Sógornője aggódik érte, bátyja szerint egyszerűen ütődött, ám Lars valahogy mégis elnyeri a támogatást az illúzióban, ami csak a saját fejében létezik.

 

Észvesztő (1999)

Természetesen Angelina Jolie és Wynona Rider filmje sem maradhat ki ebből a listából. Az Észvesztő egy 1999-es amerikai életrajzi pszichológiai dráma, amelyet James Mangold írt és rendezett Mangold, Lisa Loomer és Anna Hamilton Phelan forgatókönyve és Susanna Kaysen azonos című, 1993-as visszaemlékezése alapján. A történet egy fiatal lány életét követi nyomon, aki egy öngyilkossági kísérletet követően intézetbe kerül, ahol megismerkedik egy nővel. A film azt vizsgálja, hogy ez a két különleges karakter, mennyit fejlődött az itt eltöltött 18 hónap alatt. Az Észvesztő a 60-as évek végén játszódik, és a legfőbb érdekessége, hogy nemcsak azt láthatjuk meg általa, hogy hogyan változott a mentális betegségek és az egészség megítélése a '60-as évek és 1999 (a film bemutatásának időpontja) között, hanem azt is, hogy milyen különbségek vannak a 25 évvel ezelőtti világ és a mai élet között.

(via: Men’s Health)