A magyar rabszolgáról szóló film a mozikba is bekerülhet

Napi 20 óra munka, tíz év csicskalét, másfél év forgatás, fesztiválszereplések sora, két fontos díj. A mozifilmek erejével bíró Egy nő fogságban című dokut egyelőre nem sok helyen láthattuk.

A vágóként ismert Tuza-Ritter Bernadett bemutatkozó egész estés rendezéséről a Sundance fesztiválon történt januári szereplése idején több helyen is olvashattunk (például itt, itt és itt). Tuza-Ritter dokumentumfilmje egy 53 éves nőt mutat be, akit embertelen körülmények között dolgoztatnak, sőt tartanak egy budapesti családnál, ahol saját munkája elvégzése után a háziakat kell cselédként kiszolgálnia. Cserébe verbálisan és fizikailag is bántalmazzák, pénzét elszedik, fogva tartják – de Maris annyira fél a hajléktalanságtól, hogy nem mer megszökni. Aztán mégis tervezgetni kezd...

A részben a Médiatanács támogatásával létrejött alkotás rendezőjével a szervezet blogján olvashatunk interjút, amelyben Tuza-Ritter elmondta, hogy Magyarországon közel 22 ezer ember él Marishoz hasonló körülmények között (a film főszereplőjét fogva tartó családnál is volt rajta kívül két másik csicska is), akik a hivatalos szervektől szinte semmiféle segítségre sem számíthatnak. A filmes arról is mesélt, hogy mivel emberileg ő maga is rendkívüli módon bevonódott a modern kori rabszolgaként fogva tartott asszony történetébe, sokáig producert sem keresett a filmhez, mert ő maga sem tudta, hogyan fog végződni, illetve be fogja-e fejezni egyáltalán.

„Hogyan győzködhetnék valakit, hogy jó lesz a film, amikor azt sem tudom, hogy holnap visszamehetek-e forgatni?

Nyilván azt gondoltam, hogy amit forgatok, nagyon értékes anyag, de hogy ebbe mást is bevonjak úgy, hogy magam sem lehetek biztos abban, hogy mi lesz a vége, azt nem akartam” – fogalmazott az alkotó, aki azt is hozzátette: senki szenvedését sem akarta öncélúan bemutatni, ezért ha Maris a végén nem szökik meg, talán a film sem készül el.

Tuza-Ritter Bernadett a Sundance-en. Forrás: Rich Fury / Stringer / Getty Images

 

A film terjesztésével kapcsolatban Tuza-Ritter megosztotta, hogy moziforgalmazásban is gondolkodnak, de ez dokumentumfilm esetében nagyon nehéz. Lesz majd a tévében is, de oktatási céllal, beszélgetéssel egybekötve is szeretnék vetíteni.

A film nemrégiben elnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat a 3. Magyar Filmdíjak gáláján, szerepelt a Sundance-en kívül az IDFA-n (International Documentary Film Festival Amsterdam), és díjazták a bostoni Global Cinema Film Festivalon is.

Külföldön óriási az érdeklődés iránta (csak Spanyolországban 90 moziban fogják vetíteni), hiszen ez az első olyan egész estés dokumentumfilm, ami európai történetet mutat be a modern kori rabszolgaságról, a magyar nézőket mégis nehéz lesz nemhogy megnyerni, de egyáltalán becsábítani a mozikba.

„Az emberek nagy része itthon nem tudja, hogy létezik a kreatív dokumentumfilmes műfaj is, ami moziélményt nyújt a nézőnek,

és nem egyenlő a televíziós, ismeretterjesztő dokumentumfilmekkel vagy a dokureality műfajával” – nyilatkozta Tuza-Ritter. Az Egy nő fogságbant így egyelőre az Echo tévén láthatják a nézők, március 26-án, 12.30-tól. Az alkotóval készült interjú teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.


(via Médiatanács)