A művészet templomai: Leonardo 500 – A tudás a tapasztalat lánya

Szerte a világon több egyetemen is külön tanszék foglalkozik a reneszánsz mester a tudomány és a művészetek szinte minden ágát érintő, elképesztő életművével, amelyhez még csak icipicit hasonlót sem alkotott senki más.

A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat következő bemutatója az egyetemes művészettörténet egyik legismertebb és legjelentősebb alakja, Leonardo da Vinci előtt tiszteleg, születésének ötszázadik évfordulója alkalmából. Leonardo az itáliai reneszánsz polihisztor mestere: festőművész, szobrász, építész, természettudós, zenész, hadmérnök, matematikus, humanista és feltaláló volt egy személyben – ám mindenekelőtt a világ titkai után kutató, fáradhatatlan felfedező volt. Jelmondata, mely szerint a tudás a tapasztalat lánya, jól kifejezte elképesztő módszerességét és hihetetlen tudásvágyát. Tudományos feljegyzései és találmányainak különleges módon, tükörírással papírra vetett leírásai több ezer oldalt tesznek ki, amelyeket összefoglaló néven Da Vinci-kódexeknek neveznek.

Da Vinci közel 24 000 oldalt számláló kéziratai a XVI. században szétszóródtak a világban, és jelenleg csak alig 6000 oldalnyi kézirat holléte ismert. Az évforduló alkalmából moziba kerülő A művészet templomai: Leonardo 500 című film ezek megfejtését kísérli meg, egy egészen új nézőpontból vizsgálva és értelmezve ezt a töredékében is monumentális művet. A film több évtizednyi kutatómunka eredményei és mesterséges intelligencia alapú technológiák felhasználásával a Da Vinci-kódexek merőben új perspektíváit tárja fel, bemutatva azok elméleti és gyakorlati felhasználási lehetőségeit. A megszólaló szakértők és mérnökök Leonardo tanulmányait olyan új megvilágításba helyezik, amely során a nézők a modern kor vívmányain keresztül ismerhetik meg a mester géniuszát, (újra) felfedezve, hogy az ipar, mérnöki- és orvostudomány, a kommunikáció, az anatómia és a 21. századi modern művészet gyökerei mind Leonardo munkásságáig nyúlnak vissza.  



Leonardo di ser Piero da Vinci (1452. április 15. – 1519. május 2.) a Vinci melletti Anchianóban született Toszkánában egy nótárius, Ser Piero da Vinci, és egy parasztlány, Caterina törvénytelen gyermekeként. Mai értelemben véve nem volt vezetékneve, a da Vinci ’Vinciből való’-t jelent. Leonardót sokszor nevezik a reneszánsz ember őstípusának, széles körben az egyik legnagyobb valaha élt festőnek tartják, és egyes vélemények szerint ő lehetett minden idők legműveltebb embere, pedig gyermekként nem kapott formális oktatást, csak írni-olvasni tanították, illetve az alapvető matematikai műveleteket sajátította el.

A filmet rendező Francesco Invernizzi munkássága nem ismeretlen a hazai nézőknek, producerként az ő nevéhez fűződnek A művészet templomai sorozat legsikeresebb részei, köztük a Vatikáni Múzeum 3D, a Firenze és az Uffizi-képtár 3D és a Raffaello - A festőfejedelem 3D c. filmek is.