A Sundance filmfesztiválról szóródott szét a koronavírus az Egyesült Államokban?

A résztvevők közül sokan influenzaszerű tünetekkel távoztak a januári fesztiválról, ami egy mikrobiológus szakértő szerint tökéletes hely a vírus szétterjedéséhez.

Idén január 23. és február 2. között rendezték meg Salt Lake City-ben a Sundance-t, az Egyesült Államok legfontosabb független filmes fesztiválját, amit Robert Redford alapított 1981-ben (saját kultikus westernjére, a Butch Cassidy és a Sundance kölyökre utalva a névvel). A Sundance-en idén 27 ország 118 filmjét vetítették, de a rendezvényről régóta az a hír járja, hogy a téli időpontja miatt, és mert nagyjából 120 ezer filmimádó ember utazik ide a világ minden tájáról, mindig is melegágya volt az infuenza-szerű megbetegedéseknek, köszönhetően a hideg hőmérsékletnek, a késő estig tartó partiknak és a rengeteg gratuláló kézfogásnak. Idén sem volt ez másképp – ám most többen is úgy vélik, nem átlagos megfázást vittek haza a Sundance-ről, hanem a koronavírust.

A CDC (Centers for Disease Control and Prevention azaz: Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ) szerint január 21-én azonosították a COVID-19 vírus első amerikai fertőzöttjét, egy Vuhanból Washington államba hazatérő férfit (ő egyébként később meggyógyult, és egy ideig nem is volt rajta kívül más fertőzött az északnyugati régióban, Seattle és Portland környékén). A CDC ekkor bejelentette, hogy a repülőtereken fokozott egészségügyi vizsgálatnak vetik majd alá a Vuhanból Los Angelesbe, San Franciscóba és New Yorkba érkező utasokat, de a Salt Lake City-ben megrendezett Sundance hazatérő amerikai résztvevőit egyáltalán nem vizsgálták meg ekkor.

Diane Guerrero, Kali Uchis, Ashley Jackson és Ava Capri a 2020-as Sundance Filmfesztiválon (fotó: Jeremy Chan/Getty Images)

 

A The Hollywood Reporter viszont több tucat megbetegedésről tud. Néhányan anonimitást kértek, köztük egy forgatókönyvíró és három barátja, valamint egy híres sztár, aki az egyik nagy stúdió sátrában lábadozott a fesztivál alatt. Mások viszont névvel is vállalták, hogy elmesélik, milyen furcsa tüneteik lettek a Sundance-en vagy közvetlenül utána.

  •  Ashley Jackson, az Ütemek és az Alec Baldwin produceri felügyeletével forgatott Blast Beat főszereplője január 27-én érezte magát lázasnak, amihez fáradtság és légszomj társult. Akkor még valamiféle akklimatizációs hegyi betegségnek hitte, és részt vett a Blast Beat premierjén, másnap pedig hazarepült Atlantába. Ekkor már intenzívebb tüneti voltak: torokfájás, heves köhögés, duzzadt nyirokcsomók. 24 órán belül többször felhívta a kórházat, ahol végül influenzát diagnosztizáltak nála. Jackson sok Sundance-et megjárt ismerősétől hallotta ekkortájt, hogy hetek óta köhög és éjjelente nehezen lélegzik. Ám mivel ekkor őket még nem szűrték külön koronavírusra, hiszen nem jártak előtte Kínában, a közösségi médiában „Sundance-pestisnek” nevezték el, és egy rossz emléknek be is tudták volna az egészet, ha később nem robban be az Egyesült Államokban is a koronavírus-járvány.
  • Paige McGarvin színésznő, aki szintén a Blast Beat egyik főszereplője arról számolt be, hogy nyolc napot töltött a Sundance-en, és ez alatt rengeteg partyn vett részt, de annyira rosszul érezte magát az utolsó napokban, hogy inkább kocsiba pattant február 1-jén reggel, és meg sem állt Los Angeles-ig. Három barátjával felváltva vezetett, így mindenkinek 2 és fél óra jutott . Amikor a hátsó ülésen feküdt, már „olyan ramatyul volt, mint akit elütött egy kamion”: alig tudott beszélni, nem bírt mozogni, nem tudta nyitva tartani a szemét, de képtelen volt aludni. A következő napokban az állapota még tovább romlott. Február 4-én SMS-t írt az édesanyjának, amiben arról számolt be, hogy köhög és alig tud lélegezni. Anyja sürgetésére orvoshoz fordult, ahol „influenzaszerű tünetekkel és súlyos asztmával” diagnosztizálták, és szteroidokat írtak fel neki. Bár még köhögött, február 12-én úgy érezte, jobban van, öt nappal később azonban rosszabbodott az állapota. Saját bevallása szerint mindene fájt, és volt, hogy két kapucnis pulcsiban is fázott a lakásban, aztán néhány órával később izzadni kezdett. Újra elment az orvoshoz, aki elcsodálkozott, milyen makacs ez a harmadik hete tartó influenza, aminek öt nap alatt el kellett volna múlnia. Számos vizsgálat és gyógyszer után úgy diagnosztizálták McGarvint tüdőgyulladással, hogy nem is láttak nála konkrét tüdőgyulladásra utaló jeleket. Aztán a színésznő február 21-én (több, mint három héttel az első tünetek megjelenése után!), hirtelen meggyógyult, mintha előtte semmi baja sem lett volna.
  • Franklin Leonard producer, a Hollywoodban nem támogatott filmterveket szisztematikusan összegyűjtő Fekete Lista atyja arról számolt be, hogy január 28-án már torokfájással repült haza Salt Lake City-ből Los Angelesbe, majd két hétig olyan rosszul volt, mint előtte soha. Csak a február 10-i Oscar-gála idejére jött rendbe. Ő saját bevallása szerint két emberről is tud (az egyikük egy menő ügyvéd), aki már a Sundance-en olyan rosszul volt, hogy nem is maradt végig, hanem inkább azonnal hazament.

Dean Hart virológus szerint komoly esély van arra, hogy a Sundance fesztiválra is bejutott a koronavírus, mivel Vuhant csak január 23-án szeparálták el a külvilágtól. Szerinte azonban még hónapokba telhet, mire a fertőzés tényleges útját megállapítják, amit megnehezít, hogy az Egyesült Államokban 2019 őszétől ez év elejéig egy különösen makacs influenzajárvány is végigsöpört, amelynek a tünetei közel azonosak voltak a COVID-19-el (magas láz, légzési nehézségek stb.) Ráadásul egyre több adat mutat arra, hogy az első amerikai koronavírus-fertőzött nem is a washingtoni férfi volt. A Santa Clara megyei egészségügyi központ nemrégiben bejelentette: a február elején és közepén elhunyt két betegükről kiderült a boncolás során, hogy koronavírussal fertőződtek meg. Ez pedig azt jelentheti, hogy a COVID-19 már januárban is csendesen terjedt Kaliforniában.

A The Hollywood Reporter  hasábjain nyilatkozók egyike sem volt eddig olyan vizsgálaton, amely utólag kimutathatná a koronavírus-fertőzést. De mindannyian tervezik, hogy megteszik ezt, amint rendelkezésre áll majd ehhez egy megbízható teszt. Addig is folytatják az önkéntes karantént és a személyes távolságtartást. (via The Hollywood Reporter)