A Szárnyas fejvadász 2049 gyártója bepereli Elon Muskot és a Warnert a Robotaxi miatt

Az Alcon Entertainment azt sérelmezi, hogy a Tesla bemutatója Ryan Gosling 2017-es sci-fijének képi világát másolta le az engedélyük nélkül.

Az Én, a robot rendezője, Alex Proyas a múlt héten még csak egy gunyoros posztban jelezte Elon Musknak, hogy az új TeslaBot és a Robovan nevű járgány kísértetiesen hasonlít a 2004-es Will Smith-blockbuster dizájnjára – az Alcon Entertainment viszont keményebb eszközökhöz nyúlt. A gyártócég ugyanis sérelmezi, hogy a Tesla új önvezető autójának, a Robotaxinak a bemutatásához egy olyan mesterséges intelligencia által generált képsort használtak Elon Muskék, ami nemcsak, hogy kísértetiesen hasonlít a Szárnyas fejvadász 2049 egyes jeleneteire, de a jogászok szerint konkrét szerzői jogsértés történt.

Áll a bál: az Én, a robot rendezője beszólt Elon Musknak az új Tesla-robot miatt

Alex Proyas szerint a Tesla dizájnerei egyszerűen lemásolták Will Smith 2004-es sci-fijének látványvilágát.

Tovább

Az Alcon Entertainment ráadásul nemcsak a Tesla és annak vezérigazgatója, Elon Musk ellen indított meg nem nevezett összegű kártérítési pert, de a Warner Bros. Discoveryt is megtámadta, mivel a stúdiónak nem adtak engedélyt arra, hogy Musk felhasználja a prezentációjához a Szárnyas fejvadász 2049 képsorait (ráadásul valószínűleg olaj volt a tűzre az is, hogy a Tesla-bemutatóra a Warner Bros. Discovery épületében, a kaliforniai Burbankben került sor).

Az Alcon konkrétan azt sérelmezte, hogy az október 10-i bemutató során a Tesla olyan AI-generált képeket mutatott be, amelyeken „egy Ryan Gosling-hasonmás” és „a filmben szereplő futurisztikus autó” ugyanúgy a narancssárgába borult, poros senkiföldjén áll, a háttérben Las Vegas romjaival, mint ahogyan K, a Ryan Gosling alakította nyomozó valóban látható volt a Szárnyas fejvadász 2049 egyik jelenetében és promóciós kampányában. Íme a kifogásolt kép:

Ez pedig a film idevágó jelenete:

Forrás: InterCom

 

Október 9-én, a Tesla-bemutató előtti napon a Warner Bros. Discovery egyébként felvette a kapcsolatot az Alcon Entertainmenttel, hogy engedélyt kérjen a Szárnyas fejvadász 2049 egy bizonyos jelenetének felhasználásához, ami „az egyik legikonikusabb kép a 2017-es filmből”. Az Alcon társ-vezérigazgatói, Andrew Kosove és Broderick Johnson azonban határozottan elutasították a kérést, így tiltakozva az ellen, hogy a filmjük „bármilyen módon kapcsolatban legyen a Teslával, Muskkal vagy bármely Musk-tulajdonú céggel”, mivel szerintük „Musk tömegesen felerősített, erősen politizált, szeszélyes és önkényes viselkedése néha gyűlöletbeszédbe torkollik”.

Mivel nagy valószínűséggel az elutasítás ténye magához Elon Muskhoz is eljutott, az Alcon sérelmezi, hogy az AI-generált kép „egyértelműen az alperesek szándékosan rosszindulatú húzása volt, hogy a WBD és Tesla közös rendezvényének amúgy sablonos és merev tartalmát ezzel tegyék vonzóbbá a közönség számára, és a Szárnyas fejvadász 2049 márkájával visszaélve segítsék a Tesla eladásait”.

Az Alcon keresete szerint Musk és a Tesla jogsértése „valószínűleg zavart okoz a Blade Runner franchise partnerei körében, beleértve azokat is, amelyek az Amazon Prime számára készülő, jelenleg Európában forgó Blade Runner 2099 sorozattal partneri viszonyban állnak”. A per szerint ugyanis az Alcon „jelenleg tárgyalásokat folytat más autóipari márkákkal a Blade Runner 2099 sorozathoz kapcsolódó partnerségről”, és ezek között a partneri autógyárak között a Tesla egészen biztosan nincs ott.

(via Variety)