A te sztoridat is várják

Közösségi filmként készül egész estés animáció a kilencvenes évek szabadságmámorának vonatjegy-hamisítós történeteiből.

Csáki László képzőművész-filmrendező régóta dédelgetett filmtervéhez, a Kék Pelikanhoz olyanoktól vár személyes történeteket, akik 1989 és 2000 között hamisított nemzetközi vonatjeggyel utaztak külföldre (ezt örökítette meg a Moszkva tér című nagyjátékfilm egyik jelenete is). A legjobb sztorik bekerülnek a felnőtteknek készülő animációs mozifilmbe.

Csáki egyébként már hét éve készít interjúkat olyanokkal, akiknek az életére sorsfordító hatással volt a Kék Pelikan indigóval írt, hamisított nemzetközivonatjegy-láz. Az alkotó a legjobb történetekből néhány éve krétával készült képregényt rajzolt a Jurányi Galéria falaira, most pedig közösségi animációs dokumentumfilmet készít belőlük. Az eddigi történetek kiegészítéseként most további megtörtént eseteket szeretne felkutatni, hogy egész estés produkcióvá alakíthassa filmjét.

Forrás: kék Pelikan

 

A Kék Pelikan az első magyar egész estés animációs dokumentumfilm, amely a közelmúlt magyarországi történelmét idézi meg az amerikai indie filmek stílusában. A hét éve készülő projektet most felkarolta a Filmalap is: a film elnyerte a 2018-as Inkubátor Program támogatását, jelenleg fejlesztési fázisban van.

Kék Pelikan teaser trailer from Umbrella on Vimeo.

Csáki László elsősorban nem bűnügyi filmet szeretne készíteni, hanem azt a folyamatot megörökíteni, ahogy az utazás lehetősége valóban szabaddá tette a korszak fiataljai számára a kapuit szabadra táró Európát. A filmben megjelenő emberi sorsok azt mutatják, hogy a jegyhamisítás jelenségét elsősorban nem az anyagi boldogulás, hanem a szabadságvágy, az utazás szeretete, a tanulás és a munka lehetősége motiválta.

Ugyanakkor jellegéből fakadóan mégis kerülnek a történetbe krimiszerű szálak: a filmben megjelennek majd a hamisítók, az őket üldöző rendőrség és az utazók is, akiknek a történeteit a film készítői a leendő közönség soraiból is várják. A film eredeti hangfelvételek és interjúk szerkesztett verziójára épül majd. A történeteket a kekpelikan@umbrella.tv e-mail címre várják.