AI-szakértő elemezte ki a 2001 - Űrodüsszeia gépi intelligenciáját

Stanley Kubrick 1968-as kultfilmjének érdemei elévülhetetlenek, de a számítógép és az ember viszonyát rosszul jósolta meg.

Sasha Luccioni AI- szakértő az Insider magazin egyik új videójában mélyreható elemzésnek vetette alá a 2001 - Űrodüsszeiát, hogy kiderítse, mennyire ábrázolta pontosan Stanley Kubrick 1968-as kultfilmje a mesterséges intelligenciát. De a videóban olyan filmek és tévésorozatok is szerepeltek, mint a 2008-as Vasember, az 1991-es Terminátor 2: Az ítélet napja, a 2014-es Ex Machina vagy a 2016-os Westworld című tévésorozat.

 

Stanley Kubrick klasszikusának egyik jelenetében HAL 9000, az érző mesterséges intelligencia  a kamerájával leolvassa Dave Bowman és Frank Poole űrhajósok szájáról, amint épp róla beszélnek, vagyis arról, hogy a HAL hibázott egy probléma diagnosztizálásakor. A számítógép persze tagadja, hogy hibát követett volna el, és miután leolvasta az űrhajósok szájáról, hogy miről beszéltek, tovább folytatja az ámokfutását: megöli Poole-t, majd arra kényszeríti Bowmant, hogy tegye kockára a saját életét. Sasha Luccioni így elemzi a videóban HAL 9000 működését:

Jelenleg, ahogyan a mesterséges intelligencia-rendszerek készülnek, nem igazán lehet különbséget tenni a különböző funkciók között. Nem igazán tudjuk, hogy az AI-modell melyik része mit csinál. Vannak olyan AI-alkalmazások, amelyek tudnak szájról olvasni, de a segítségnyújtás, nem pedig a megfigyelés érdekében. De ott viszonylag lassan kell beszélni, és ha valakinek szakálla vagy arcmaszkja van, akkor ez nyilvánvalóan lehetetlen. Úgy gondolom, hogy ebben az esetben, mivel oldalról beszélnek, nagyon nehéz olyan technikát használni, amit jelenleg a szájról olvasáshoz használunk, mert nem igazán látjuk a szereplőket, nem a kamerába beszélnek.

Luccioni a videóban végül arra a következtetésre jut, hogy jelenleg az AI még egyáltalán nem rendelkezik akkora fokú öntudattal, mint a filmben HAL 9000, és egy jó ideig még nem is éri el ezt a szintet.

Bár a 2001 - Űrodüsszeia lassan 60 éves film, az érdemei elévülhetetlenek, különösen ami a technológia érző társként való baljós ábrázolását vagy a látványos speciális effekteket illeti. Ráadásul azóta sem volt olyan mélyenszántó mondanivalóval rendelkező sci-fi, amely a civilizációs fejlődésünk metafizikai és elméleti aspektusait ilyen jól ábrázolta volna. Bár filmként néhány technológiai aspektusa ma már természetesen elavult, a 2001 - Űrodüsszeia jól bemutatja, hogy miként fejlődött az emberiség olyan társadalommá, ami ennyire függ a technológiától, így Kubrick klasszikusa ma aktuálisabb, mint valaha. (via Movieweb)