Animációs Oscarra jelölték a Ruben Brandt, a gyűjtőt

Az Annie-díjak jó előrejelzői szoktak lenni az Oscarnak.

A 46. Annie-díjakra jelölt produkciók listáját hétfőn este hirdették ki. A legjobb független animációs filmek jelöltjei között szerepel a Milorad Krstic rendezésében készült Ruben Brandt, a gyűjtő című magyar animációs film is, mely a James Bond-filmek hangulatát megidézve vezeti be a nézőt a művészet rejtett dimenzióiba. A film november 15. óta fut sikerrel a hazai mozikban.

A legtöbb (tizenegy, illetve tíz) jelölést egyébként A hihetetlen család 2. és a Ralph lezúzza a netet című alkotás kapta. A legjobb animációs film mezőnyében A hihetetlen család 2. és a Ralph lezúzza a netet mellett az Ősember, a Kutyák szigete és a Pókember – Irány a Pókverzum című filmek szerepelnek.

A legjobb független animációs filmek jelöltjei között a Milorad Krstic rendezésében készült Ruben Brandt mellett a belga Ce magnifique gâteau!, a japán Mirai – Lány a jövőből, a francia Mutafukaz és a Tito e os pássaros című brazil alkotás szerepel. A legjobb rövid animációs mezőnyben egy másik magyar, Bucsi Réka Solar Walk című dán produkciója a vasárnap zárult budapesti 16. Anilogue Animációs Filmfesztivál közönségdíjasával, a Grandpa Walrusszal, valamint a Lost & Found, az Untravel és a Weekends című animációkkal verseng a díjért.

Az Annie-díjátadó ceremóniát február 2-án rendezik meg a UCLA Royce Hallban. Az Annie-díjak amúgy jó előrejelzői szoktak lenni az Oscarnak: a legutóbbi Oscar-nyertes animációs film, a Coco például előtte tizenegy Annie-t nyert. A Ruben Brandt, a gyűjtő pedig rajta van azon a huszonöt filmből álló listán, amelyek közül a jövő évi Oscar-jelölteket hamarosan kiválasztják.