Bajban van Hollywood, általános sztrájk jöhet

Olyan alapdolgokat követelnek, mint az ebédszünet, a hétvégi pihenés vagy a biztonságosabb munkakörülmények.

A hollywoodi háttérmunkásokat tömörítő IATSE (International Alliance of Theatrical Stage Employees) tagságának 90 százaléka részt vett azon a szavazáson, ahol 98 százalékos többséggel a sztrájk mellett döntöttek. A szakszervezet már jó ideje kampányol az előnyösebb munkaórák és munkakörülmények, illetve a dolgozók jobb anyagi megbecsülése mellett.

Hasonló országos sztrájkra a szervezet 128 éves történetében még nem volt példa.

Matthew Loeb, az IATSE elnöke közleményben fejtette ki, hogy a képviseltjeiknek olyan alapvető emberi szükségleteit akarják biztosítani, mint az ebédszünet, a megfelelő alvásmennyiség és a hétvégi pihenés. A szervezetnek július végéig volt szerződése a filmes és tévés producereket tömörítő AMPTP-vel (Alliance of Motion Picture and Television Producers), amelyet szeptember 10-ig meghosszabbítottak. Az IATSE egy olyan új, hároméves megállapodást akar, amely magasabb fizetést, ebédszünetet és nagyobb hozzájárulást adna az egészségügyi- és nyugdíjalapokhoz. Emellett a szervezet szeretné, ha a streamingszolgáltatók által generált profitból is nagyobb százalékot kapnának. A Netflix, Disney+, Apple+ és társaik ugyanis nyomott árakon dolgoztatnak, miközben a munkaórák csak egyre nőnek, köszönhetően az óriási tartaloméhségnek.

Mivel az IATSE-nek több mint 150 ezer tagja van, ez a sztrájk teljesen megbénítaná Hollywoodot. Válaszukban az AMPTP illetékesei közölték, hogy készen állnak a tárgyalásra, de mindkét félnek nyitottnak kell lennie a kompromisszumra és arra, hogy újfajta megoldásokat keressenek.

Seth Rogentől Ben Stilleren és Danny DeVitón át Jane Fondáig több sztár is kifejezte a szolidaritását a sztrájkra készülő dolgozókkal, de többek közt Alexandria Ocasio-Cortez kongresszusi képviselő is megszólalt.

Via: Screenrant / Independent