Barack Obama is Oscar-jelölt lett!

Ő az egyik producere az American Factorynak, ami a legjobb dokumentumfilm kategória komoly esélyese.

Hétfőn tették közzé az idei Oscar-esélyes filmek listáját, vagyis azt, hogy mely 2019-es alkotások a legnagyobb esélyesei a február 9-én Los Angelesben megrendezésre kerülő, vörös szőnyeges díjátadó gálának. A legjobb dokumentumfilm kategóriába bekerült az American Factory, amiben egyrészt maga Obama is megszólal, másrészt a film egyik finanszírozója és disztribútora nem más, mint a volt amerikai elnök és Michelle Obama közös produkciós irodája, a Higher Ground Productions. Obama így reagált a jelölés hírére a Twitter-oldalán:

Örülök, hogy laz American Factoryt is jelölték a legjobb dokumentumfilm Oscar-díjára. Ez egy olyan típusú történet, amilyet nem látunk elég gyakran, és pontosan ez az, amit Michelle és én szeretnénk támogatni a Higher Grounddal. Gratulálunk a csodálatos filmkészítőknek és az egész stábnak!

Steven Bognar és Julia Reichert dokumentumfilmje 2015 és 217 között készült az Ohio állambeli Daytonban. Az itteni General Motors autógyár a 2008-as világgazdasági válság után megroppant és csődközeli helyzetbe jutott. Úgy tűnt, rengeteg ember marad állás nélkül, ám végül az mentette meg az üzemet a bezárástól, hogy azt felvásárolta az autószélvédőket gyártó, kínai Fuyao Glass Industry. A tavalyi Sundance fesztiválon nagy sikerrel vetített dokumentumfilm az amerikai és a kínai szakemberek hol gördülékeny, hol nem is annyira egyszerű közös munkáját, két teljesen eltérő munkakultúrájú és társadalmi hátterű csoport együttműködését mutatja be. Nem csoda, hogy már a Netflix is lecsapott rá! (via Consequenceofsound.net)