Beperelte Tarantinót a Ponyvaregény miatt a Miramax

A rendező egy új projektjéhez akarta felhasználni saját filmje forgatókönyvének részleteit. A stúdió (Weinstein egykori cége) máshogy gondolja.

QT nemrégiben jelentette be, hogy 1994-es Oscar-díjas alkotása egyes részleteit nem helyettesíthető tokenként szeretné piacra dobni. A digitálisan egyedivé tett hordozókon az alkotás korai verziójából származó, a végső vágásba be nem került jelenetek és forgatókönyvrészletek, a filmhez kapcsolódó képzőművészeti alkotások és a rendezőtől magától származó kommentárok szerepelnének.

Amint azonban a hír a Ponyvaregényt gyártó stúdió vezetőinek fülébe jutott, azonnal jogi lépéseket kezdeményeztek az alkotó ellen: egy ún. cease-and-desist, azaz elállási levelet küldtek neki, amelyben felszólították, hogy hagyja abba jogsértő tevékenységét. Véleményük szerint ugyanis a Ponyvaregény a Miramax egyik legikonikusabb és legértékesebb filmje, amelynek kizárólag ők rendelkeznek a tulajdonjogával.

Quentin Tarantino. Forrás: Michael Tran / FilmMagic / Getty Images


Mivel Tarantino nem reagált a levélre, a stúdió most beperelte a direktort. Keresetükben azt is sérelmezik, hogy QT projektje sokak számára azt a félrevezető képet sugallja, hogy a Miramax is benne van, ezenkívül a fejesek attól is félnek, hogy

ez majd precedenst teremt arra nézvést, hogy más alkotók is csak úgy elkezdik majd lopkodni és saját célra felhasználni a saját filmjeiket.
Ponyvaregény. Forrás: SPI


A Ponyvaregény szerződése értelmében egyébként a filmhez kapcsolódó több jog is Tarantinónál maradt, például a zenekiadásra, az élő előadásokra, a nyomtatott megjelenésekre (köztük a forgatókönyv kiadására), a képregényekre és regényverziókra vonatkozó szerzői jogok. QT ügyvédei így most pont a forgatókönyv kiadására vonatkozó jogra hivatkozva tartják jogszerűnek az alkotó lépését.

A nem helyettesíthető token egyébként annyira új dolog (2020-ban vezették be), hogy nyilvánvalóan nem gondolhattak még rá a kilencvenes években, így nem foglalhatták szerződésbe sem. Az utóbbi időben azonban a műtárgypiac, a zeneipar és számos más ágazat mellett a filmstúdiók is meglátták benne a lehetőséget. Ide kattintva megtudhatjuk, mégis mi a fene ez a nem helyettesíthető token.


(via The Hollywood Reporter)

 

A PORT.hu zenés műsora, a SZESSÖN e heti vendége a Nem akarok beleszólni trió egyik frontembere, Fancsikai Eszter, aki a YouTube-ról úgy lehet ismerős mint Vegamama. Most megmutatta, hogy mit tud a dobok mögött.