Cillian Murphy a SAG-díj után az Oscart is megnyeri?

Sokan „az Oscar-előszobájának” tekintik az amerikai színész szakszervezet rangos trófeáját.

2024. március 10-én tartja meg az Amerikai Filmművészetek és Filmtudományok Akadémiája a 96. Oscar-gálát, így szokás szerint elindult a találgatás arról, hogy az Oscar-előszobájának számító filmes díjak (Golden Globe, BAFTA, stb.) nyertesei vajon az aranyszobrocskát is behúzzák-e a 2023-as filmjeikkel?

Nagy kérdés például, hogy a hétvégén megtartott SAG-gála nyertesei idén Oscar-díjasok lesznek-e.

A SAG-AFTRA (Screen Actors Guild and the American Federation of Television and Radio Artists) lényegében a világ legnagyobb színész szakszervezete, 160 ezer filmes és tévés színészt, valamint rádiós és tévés újságírót, előadóművészt, szinkronszínészt és egyéb médiamunkást képvisel. Saját díjuk is van, a SAG Award, amelynek sorsáról a tagok határoznak – miközben az Oscar-díjak nyerteseiről a Filmakadémia nagyjából 9500 szavazó tagja dönt, ahol a grémium 86 százaléka még csak nem is színész.

A SAG-AFTRA egyik legfontosabb kategóriáját, a legjobb férfi színésznek járó díjat az Oppenheimer főszereplője, Cillian Murphy happolta el Paul Giamatti elől, akit a Téli szünetért jelöltek. Ez sokak szerint furcsa eredmény, hiszen Murphy ír, Giamatti pedig amerikai, a SAG-AFTRA túlnyomórészt amerikai tagjai viszont egy ír színészt díjaztak. De mivel Cillian Murphy már nyert egy BAFTA-díjat az Oppenheimerrel (ez lényegében „a brit Oscar”), elég nehéz elképzelni, hogy az Amerikai Filmakadémia ne rá szavazzon.

Forrás: Monica Schipper/FilmMagic/Getty

 

A legjobb színésznő kategóriájában Lily Gladstone nyerte a SAG-díjat a Megfojtott virágokkal. De mivel Emma Stone kapta korábban a BAFTA-díjat a Szegény párákért, itt még nem lefutott meccs az, hogy ki lesz az Oscar-díjas kettejük közül, bármi lehetséges.

Ami a mellékszereplők Oscar-díjait illeti, nagyon tűnik, hogy azoknak már most eldőlt a sorsa. A SAG-AFTRA legjobb mellékszereplőnek járó díját ugyanis Robert Downey Jr. kapta meg az Oppenheimerért, a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat pedig Da'Vine Joy Randolph vihette haza a Téli szünetért. Szinte minden más nagy díjátadón is ugyanez a végeredmény született, így nem valószínű, hogy bárki más nyeri majd március 10-én az Oscart. Ugyanezen logika mentén szinte biztosan az Oppenheimer lesz befutó a legjobb filmért járó Oscar kategóriájában is.

Szintén díjakkal kapcsolatos hír, de már Európából, hogy Mati Diop francia-szenegáli rendező Dahomey című dokumentumfilmje nyerte el a legjobb filmnek járó Arany Medvét a 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A Dahomey a második afrikai film, amely elnyerte a fődíjat Berlinben (a korábbi győztes Mark Dornford-May dél-afrikai drámája, a Breathe Umphefumlo volt 2015-ben.

(via Hollywood Reporter)