Ebből a tragédiából sosem elég

Ismét filmfeldolgozás készül Shakespeare Macbeth-jéből. Ezúttal Denzel Washington és Frances McDormand bújik a hatalomvágyó páros bőrébe.

Az új adaptáció jó sok Oscar-díjat egyesít: a négy Oscarral jutalmazott Joel Coen író-rendező produkciójában saját felesége, a kétszeres Oscar-díjas Frances McDormand mellett a szintén két Oscar-díjas Denzel Washington fog szerepelni. Arról egyelőre nincs hír, hogy a direktor állandó alkotótársa, egyben testvére, Ethan Coen részt vesz-e a munkában.

Macbeth (2015) Forrás: Mozinet

 

William Shakespeare tragédiájából az 1900-as évektől kezdve több tucat feldolgozás készült már: legutóbb tavaly, Kit Monkman rendezésében, viszonylag ismeretlen színészekkel egy brit mű. 2015-ben pedig Michael Fassbender és Marion Cotillard főszereplésével mutattak be egy változatot. De Roman Polanski és Orson Welles is elkészítette a maga verzióját.

Habár Denzel Washingtont mostanában inkább akcióhősként láthattuk villogni (lásd A védelmező-filmeket), nem áll távol tőle a shakespeare-i világ sem: 2005-ben a Broadway színpadán játszotta Julius Caesart a neves drámaíró színművében, és ő volt az egyik fontos szereplője a Kenneth Branagh-féle 1993-as Sok hűhó semmiért című vígjátéknak is.

Joel Coen és Frances McDormand. Forrás: Vittorio Zunino Celotto / Getty Images

 

McDormand magát Lady Macbeth-et is többször megformálta már, legutóbb 2016-ban a Berkeley Repertory Theatre színpadán. De már 14 évesen is próbálkozott a súlyos szereppel, egy középiskolai színjátszóköri produkcióban. A Joel Coennel való közös munka pedig szintén nem idegen a számára, hiszen számos alkalommal dolgozott együtt férjével (Véresen egyszerű, Arizonai ördögfióka, Fargo, Az ember, aki ott se volt, Égető bizonyíték, Ave, Cézár!).


(via The Guardian)