Egy sci-fi mestermű, amit sosem fogunk látni

A fehér bolygó című film teljes verziója sosem lett bemutatva. De miért is?

Rengeteg legendás film van, ami amolyan „mi lett volna, ha…”, hiszen vagy a forgatás előtt, vagy közben leállították az egész projektet, így sosem készült el. A legrosszabb talán az a verzió, amikor egy filmnek csak egy része látható, így a nézőnek be kell érnie a töredékkel, hiába szeretné látni az egészet. Az egyik legfájóbb töredék a lengyel Andrzej Żuławski alkotása,

A fehér bolygó, egy több mint két és fél órás tudományos fantasztikus eposz, ami feszegeti a műfaj határait, sőt, nem csak a műfajét, de a film kereteiből is szinte kitör.

De csak majdnem, mivel A fehér bolygó egészét sosem láthatjuk: állítólag költségvetési okokból törölték a projektet, de úgy tűnik, ennél többről van szó.

Żuławski a 70-es években kezdett rendezni, és olyan filmekkel irányította magára a figyelmet, mint Az ördög (1972) vagy A legfontosabb a szerelem (1975). Filmjei egyedi látásmódot tükröznek, Żuławski teljesen magáévá tette a médiumot, és a saját ízlésére formálta azt. Werner Herzoghoz szokták hasonlítani, mivel

megvan a dokumentarista jellege, de nem tart távolságot, sőt az események közepébe helyezi a nézőt.

Stílusának és narratív technológiájának csúcspontja A fehér bolygó, vagy legalábbis az lenne, ha láthatnánk egészében.

Forrás: Austin Film Society / YouTube

 

Miről szól A fehér bolygó?

A film egy könyvadaptáció: a rendező nagybátyja, Jerzy Żuławski regénysorozata, a Hold-trilógia alapján készült.

A történet középpontjában egy embercsoport áll, akik elhagyják a pusztuló Földet, és a Holdra mennek, hogy fenntartsák az emberi fajt.

Vagy legalábbis a Hold egy olyan verziója elevenedik meg benne, amit Jerzy Żuławski megálmodott: ennek a Holdnak az éghajlata és földrajza megegyezik a Földével, ezért az űrhajósok itt találnak új otthonra. Ám idővel azt veszik észre, hogy a gyermekeik gyorsabban öregednek a Holdon, mint a Földön. Az új generáció felnőve eltörli a emberiség korábbi szokásait, és saját politikát, vallást teremtenek maguknak.

Forrás: Austin Film Society / YouTube

 

Semmi sem fogható A fehér bolygóhoz

Żuławski filmje egyáltalán nem szép, nem letisztult műalkotás, még csak nem is következetes, és nem volt magas költségvetése. Az egyes jelenetek ugrásszerű vágásokkal vannak megtörve, mintha egy filmkritikát néznék a YouTube-on. A jelmezek ósdik, kopottak, csoda, hogy egyben maradnak. A helyszínek viszont lenyűgözőek: minden jelenetet monumentális, eredeti helyszínen forgattak, és ezt látva az ember visszasírja azokat az időket, amikor még nem CGI elevenítette meg a tájat. A rengeteg bizarr ötlet és kép alig áll össze, de

a végeredmény egy darabos sci-fi eposz, amit a legfurcsább szakács főzött ki, akivel valaha találkoztunk.

A fehér bolygó egyetlen másik filmhez sem hasonlít, annyi témát dolgoz fel, és olyan egyedi módon, hogy nem is érződik sci-finek, még a legradikálisabb értelemben sem.

Forrás: Austin Film Society / YouTube

 

Mi történt A fehér bolygóval?

A film megtekinthető (fent van például a MUBI nevű streamszolgáltató kínálatában), de csak egy bizonyos változata: elvileg ez két és fél óra a teljes film négyötöde, mivel a narráció azt mondja az elején, hogy az egyötöde megsemmisült. A Vice nevű honlap szerint ez azután történt, hogy költségvetési problémák merültek fel, de nagyon úgy tűnik, hogy

végül a lengyel kormány állította le a gyártást, mivel a film kritikusan mutatta be a kommunista berendezkedést.

Néhány jelenetet sosem vettek fel, néhány negatív elégett, és körülbelül, amikor már megvoltak a forgatás 80 százalékával, leállították az egészet.

Ez is érdekelhet

8 alulértékelt űrlényes sci-fi, amelyet érdemes pótolni

Van köztük klasszikus elrablós-szondáztatós sztori, inváziós-szörnyes komédia és spielberges szívmelengetés is.

Tovább

 

Mire Żuławski újra elkezdhette forgatni a filmet, már a 80-as évek végén jártunk, és ő is felismerte, hogy a színészei már jóval idősebbek, mint az eredeti forgatás idején, a hetvenes években.

Mivel nem a film vége hiányzik, hanem az egész szövetén belül véletlenszerű felvételek és jelenetek, elég kínos lenne, ha egy szereplő hirtelen több mint tíz évet öregedne, majd ismét megfiatalodna.

A rendező végül úgy döntött, hogy maga meséli el a filmben azokat a részeket, amiket nem sikerült felvenni. Ráadásul ezek alá olyan megrázó felvételeket vágott be, melyek a lengyel polgári engedetlenségről készültek. Ez elsőre elég sokkoló, és kizökkent, ám valójában nagyon is helye van egy olyan filmben, ami a társadalom és a bolygó összeomlásáról szól.

 

(via Collider)