Egy ultraortodox zsidó városban eltüntették Törpillát a filmplakátokról

Mindezt azért, hogy megelőzzék a bűnös gondolatokat, amiket kiválthat egy nő látványa.

Eltávolították a „női karaktert” a legújabb törpfilm, a Hupikék törpikék - Az elveszett falu promóciós anyagairól egy izraeli város rendeletének értelmében, melynek célja a közerkölcs megóvása - adta hírül az Independent.

A 180000 fő lakosú, nagy többségben ultraortodox zsidó (haredi) vallású emberek lakta Bnei Brak önkormányzata rendeletben szabályozza a nőábrázolásokat a plakátokon, illetve azokon a felületeken, amiket bárki láthat. A rendelkezés szerint nem jelenhetnek meg nők ezeken a platformokon, hogy „a lakosság érzéseit nehogy feltüzeljék”.

A Mirka'im-Hutzot Zahav nevű pr-cég megerősítette, hogy a haredi zsidó szekta törvényei értelmében valóban eltávolították Törpillát a plakátról, hogy ne sértsék meg a város rendeletét és lakóit. Az eredeti plakáton a három hímnemű törpe mellett szerepel Törpilla is, viszont a Bnei Brak-beli verziókon hiányzik a törplány.

A Times of Israel című lap szerint nem ez volt az első ilyen eset: Az éhezők viadala mind a négy részének plakátjáról eltüntették Jennifer Lawrence-t a vonatkozó rendelet értelmében. Törpilla és Lawrence mellett Csingiling is hasonlóan járt: a Pán Péter című Disney-klasszikus plakátjáról eltüntették az erdei tündért is.

Az ultraortodox zsidó sajtót már többször kritizálták amiatt, hogy a hírekből is rendszerint eltüntetik a nőket: a 2015-ös Charlie Hebdo elleni támadás után a Hamevaser c. ultraortodox zsidó újság pl. Angela Merkelt is eltávolította az áldozatokért létrejött párizsi felvonulásról készült fotókról, de Hillary Clinton képét sem tették közzé az amerikai elnöki székért folytatott 2016-os küzdelmek idején.