Egyes nézők szerint az idei volt minden idők legkínosabb Oscar-gálája

Harrison Ford azért szerencsére feldobta egy vicces monológgal, és a 74 éves Glenn Close is fiatalokat megszégyenítően vagány twerkelést nyomott a nézőtéren.

Amerikai idő szerint április 25-én, vasárnap este tartotta meg Los Angelesben a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia a 93. Oscar-gálát, a világméretű koronavírus-járvány miatt az eredetileg betervezett időpontnál két hónappal később. Az idei ceremóniát Steven Soderbergh irányította rendezőként, ám a pandémia miatt radikális átalakításra kényszerült a gála. A helyszín részben a Union Station vasútállomás, részben a Dolby Theatre mozi volt, a gála eseményeit az ABC csatorna élőben közvetítette. Regina King színész-rendező elmondása szerint az asztaloknál helyet foglaló Oscar-jelölteket és kísérőiket előtte letesztelték, maszkot viseltek és tartották a szociális távolságot: ugyanolyan szigorú volt a rend, mint az elmúlt egy évben zajló forgatásokon (King egyébként megbotlott, és egy hatalmasat zakózott, ahogy felment a színpadra, a beszédében pedig megemlékezett George Floyd haláláról és a gyilkosság miatt nemrég elítélt rendőrről, Derek Chauvinról is). 

Az est győztese három Oscar-díjjal A nomádok földje lett, Sir Anthony Hopkins pedig begyűjtötte a második Oscar-díját Az apa című dráma főszereplőjeként. Az egyes kategóriák díjazottjainak teljes listáját ebben a cikkben írtuk meg részletesen, most következzen inkább néhány kínos vagy épp vicces érdekesség a gáláról.

Glenn Close szenzációsan twerkelt!!!

Nem sokkal azután, hogy Glenn Close végül nem kapta meg a legjobb női mellékszereplő Oscarját a Vidéki ballada az amerikai álomrólért (a kategória győztese Yuh-Jung Youn lett a Minarival), a 74 éves sztár részt vett egy játékban, melynek keretében az Oscar-jelölteket arra kérték, tippeljék meg, egy-egy híres dal nyerte-e Oscart vagy sem. Az esemény DJ-je, Questlove, az Experience Unlimited nevű funk formáció Da Butt című dalát játszotta be Close-nak, aki erre felugrott, és lelkesen twerkelni kezdett. Íme a videó:

 

Harrison Ford önironikus felkonfja

A legjobb vágás díját a Star Wars- és az Indiana Jones-filmek sztárja, a 78 éves Harrison Ford hirdette ki, de előtte a vicces felvezető beszédében elmesélte, milyen észrevételek mentán vágták újra annak idején, a tesztvetítés után a Szárnyas fejvadász című kultfilmjét:

A nyitójelenet túl csapongó. Miért ilyen szörnyű ez a narrátorhang? Olyan, mintha be lenne gyógyszerezve. Mindenki be van drogozva? Deckard zongorázásának se vége, se hossza. A flashback párbeszéd zavaros. Magnószalagot hallgat? Az a zsinagógazene az utcán szörnyű. Vangelist kell használnunk! Zhora haláláig a film halálosan unalmas. Ez a film minden tesztvetítéskor egyre rosszabbá válik!

Az asztalok és a székek elrendezése miatt azonban egyes Oscar-jelöltek látványosan feszengtek és a nyakukat nyújtogatták, hogy lássanak valamit. Emiatt sokan közülük kényelmetlenül érezték magukat, és zavarba jöttek. Az Oscar-közvetítés nézői ki is fakadtak, szerintük ez nem is egy Oscar-gála volt, hanem egy közepes méretű könyvelőiroda dolgozóinak havi egyszeri kötelező értekezlete:

Értem a körülményeket, de azt kell, hogy mondjam, ez az egyik legkínosabb Oscar, amit valaha láttam.

Egy másik néző hozzátette:

A közönség soraiban ülő emberek annyira zavartnak és félszegnek tűntek. Nem tudták, melyik irányba kell fordulniuk, és hogy merre nézzenek.

(via The Independent)