Életműdíjat kap Molnár Piroska a 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon

Pályafutása elismeréseképp életműdíjban részesül a 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon. A színésznő szerepel abban a dokumentumfilmben is, ami a magyar szinkronról szól.

Molnár Piroska a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a kaposvári Csiky Gergely Színház és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja,  alapítója volt a Katona József Színháznak, társulati tagja volt a Nemzeti Színháznak is. Színházi és filmszerepei mellett szinkronszerepeiről is ismert, mások mellett ő Kathy Bates állandó magyar hangja.

Pályafutása elismeréseképp életműdíjban részesül a 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon. A művésznő a díjat a szeptember 9-i, pénteki nyitógálán személyesen veszi át Miskolcon.

Forrás: RTL Magyarország/Sárosi Zoltán

 

A színésznő továbbá szerepel a Magyar hangja… című, új dokumentumfilmben is, a magyar szinkronról szóló alkotás világpremierje szeptember 10-én lesz a CineFesten a CINEDOCS versenyprogramban. A film bemutatóján részt vesznek az alkotók és Molnár Piroska is, akik a vetítést követően válaszolnak a nézők kérdéseire.

 

A Magyar hangja… című, egészestés dokumentumfilm a magyar szinkron történetéről, múltjáról, jelenéről és lehetséges jövőjéről szól.

Azt is vizsgálja, hogy miképp vált a magyar kultúrörökség és kultúrkincs részévé a szinkronizálás és néhány emblematikus magyar szinkron.

A film átfogó képet nyújt, ismert színészek és szakemberek beszélnek a szinkronszakmáról. A filmben megszólal Molnár Piroska mellett Szacsvay László, Bogdányi Titanilla, Csankó Zoltán, Csőre Gábor, Epres Attila, Galambos Péter, Gáti Oszkár, Hevér Gábor, Holl Nándor, Kálid Artúr, Kerekes József, Nagy Ervin, Pogány Judit, Seszták Szabolcs, Stohl András, Zsigmond Tamara. A szinkronszakma remek szakemberei közül többek között Báthory Orsolya, Dóczi Orsolya, Orosz Ildikó, Nikodém Zsigmond szinkronrendezők, és Pataricza Eszter, Tóth Tamás dramaturgok beszélnek a szinkronkészítésről. Megszólal a Mafilm Audio jelenlegi vezetője Haber Andrea, valamint olyan legendás szakemberek, mint Dallos Szilvia és Haber Ferenc.

A magyar film régi adósságát igyekszünk pótolni, amikor egészestés dokumentumfilmmel tisztelgünk a csodálatos magyar szinkron(szakma) és annak valamennyi fantasztikus közreműködője előtt

– fogalmazott a film producere, Kárpáti György.

A CineFestet követően a film az RTL Magyarország platformján lesz majd látható.

(Forrás: Vertigo Média)