Elhunyt a Lopakodó lelkek rendezője

Elhunyt Kim Gidok, az egyik legismertebb kortárs koreai rendező. Olyan, Magyarországon is bemutatott filmeket készített, mint a Tavasz, Nyár, Ősz, Tél... és Tavasz, Bin-jip – Lopakodó lelkek vagy Az íj.

Az 59 éves rendező a koronavírus szövődményeiben hunyt el Lettországban. A helyi média szerint november 20-án érkezett az országba, hogy házat vásároljon a Riga melletti Jurmalában letelepedési céllal. Kollégái akkor fogtak gyanút, amikor nem jelent meg a megbeszéléseken, és keresni kezdték a kórházakban.

Kim Gidok (angol átírásban Kim Ki-duk) filmes képzés nélkül, kívülről érkezett a filmszakmába. 1990 és 1993 között szépművészetet tanult Párizsban, Koreába visszatérve forgatókönyvíróként kezdett dolgozni. 1995-ben megnyerte a Koreai Filmtanács által kiírt fogatókönyvírói pályázatot, a következő évben pedig megrendezte első filmjét, a Krokodilt. A nemzetközi áttörést a Torontóban bemutatott A sziget hozta el számára.

Közel 25 éves karrierje során 25 filmet rendezett. Száznál is többször jelölték a különféle fesztiválokon díjakra, Velencében Arany Oroszlánt (Pieta), FIPRESCI-díjat (Lopakodó lelkek), Berlinben Ezüst Medvét (Az irgalmas lány), Cannes-ban az Un Certain Regard szekció fődíját kapta meg (Arriang).