Elhunyt Tanya Roberts, a Halálvágta híres Bond-lánya

Az amerikai színésznő olyan népszerű produkciókban is szerepelt, mint az eredeti Charlie angyalai és A vadak ura. 65 éves volt.

Január 3-án, 65 éves korában, a Los Angeles-i Cedar-Sinai kórházban elhunyt Tanya Roberts, a Halálvágta című 1985-ös James Bond-film sztárja. A színésznő halálát nem a koronavírus okozta, ezt a TMZ és a The Hollywood Reporter is megerősítette. Karácsony este rosszul lett és összeesett kutyasétáltatás közben, de hiába került kórházba, egy héttel később elhunyt. A halál pontos okát nem közölték, de azt biztosan lehet tudni, hogy a színésznő az ünnepek előtti időszakban semmilyen komoly betegség jelét nem mutatta, sőt, még december 19-én is részt vett egy olyan Zoom-beszélgetésen, ahol a rajongóinak mesélt forgatási érdekességeket.

Tanya Roberts és Huckleberry nevű kutyája egy 2002-es kisállat-vásáron, ahol az állatmentő szervezetek javára gyűjtöttek (fotó: Jean-Paul Aussenard/WireImage/Getty)

 

Tanya Roberts halálhírét az ügynöke, Mike Pingel jelentette be, aki régóta a színésznő egyik legjobb barátja volt. Pingel egy rövid közleményt is kirakott Tanya Roberts Facebook-oldalára:

I'm very sad to have to post this. Yes, Tanya passed away today. I'm heart broken. Mike Pingel

Közzétette: Tanya Roberts – 2021. január 3., vasárnap
Nagyon szomorú vagyok, hogy ezt közzé kell tennem: igen, Tanya ma elhunyt. Meghasad a szívem. Mike Pingel

A The Hollywood Reporter hasábjain Mike Pingel  egy hosszabb visszaemlékezésben, meleg szavakkal búcsúzott el a Halálvágta sztárjától:

Belepusztultam. [Tanya Roberts] zseniális és gyönyörű volt, és most úgy érzem, mintha eltakarták volna a napfényt. Alighanem angyalnak nevezném, ez a szó lenne a listám élén. Ő volt a legkedvesebb ember, akivel valaha találkoztam. Hatalmas szíve volt. Szerette rajongóit, de nem hiszem, hogy igazából tudta volna, hogy mennyire sokat jelent nekik.

Tanya Roberts 1955-ben született New Yorkban, eredetileg Victoria Leigh Blum néven. 15 évesen gondolt egyet, és otthagyta az iskolát, hogy autóstoppal körbeutazhassa az Egyesült Államokat. New Yorkba visszatérve elhatározta, hogy modell lesz, és a reklámfilmezésből próbál megélni. 1974-ben, 19 évesen ismerkedett meg férjével, az akkor még egyetemista, később sikeres forgatókönyvíró Barry Robertsszel, akinek a nevét felvéve már Tanya Robertsként kapta meg első filmszerepeit. Szépségére hamar felfigyelt a reklámipar és Hollywood is: néhány fogkrém-, napszemüveg- és gyógyszerreklám után 1975-ben már a Forced Entry című horrorban, egy évvel később a The Yum Yum Girls-ben  szerepelt. 1978-ban a fiatal Harvey Keitel oldalán láthatták a nézők az Ujjak című krimiben, 1979-ben pedig a Tourist Trap című horrorban raboskodott egy pincében.

Tanya Roberts, mint Sheena, a dzsungel királynője (forrás: Columbia Pictures/Getty Images)

 

1980-81 között ő lett a Charlie angyalai egyik főszereplője, 1982-ben pedig A Vadak urában harcolt Marc Singerrel együtt a gonosz ellen. Ugyanebben az évben, a VHS-korszak kultikus fantasy filmjét népszerűsítendő, a Playboyban pózolt egy oroszlán társaságában – aligha véletlen, hogy ezután övé lett az 1984-es Sheena, a dzsungel királynője főszerepe. Mivel a 007-es franchise producerei bevallottan előszeretettel válogatták ki a Bond-lányokat a korábbi magazinfotóik alapján, a Halálvágta című 1985-ös James Bond-filmben Tanya Roberts már geológusként segítette az aktuális 007-es, Roger Moore nyomozását.

(Roger Moore és Tanya Roberts a Halálvágtában (forrás: Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images)

 

Sajnos Tanya Roberts is azok közé a Bond-lányok közé tartozik, akik nem tudták igazán jól kamatoztatni a szuperprodukció kirobbanó sikerét. A színésznő 1985 után ugyan sok szerepet kapott, de szinte csak felejthető thrillerekben, drámákban, vígjátékokban és akciófilmekben játszott (Purgatory, Night Eyes, Inner Sanctum, Hölgyek játéka, Ha te nem vagy képes, édes, Sins of Desire, Deep Down, Azok a 70-es évek - show), valamint benne volt a '90-es években igen népszerű, interaktív film-típusú videójátékok egyik legismertebb képviselőjében, a The Pandora Directive-ban is. 2005-ben azonban a színésznő hátat fordított a szórakoztatóiparnak, és nem vállalt több szerepet, mert a férje, Barry Roberts (többek között közös filmjük, a Hölgyek játéka forgatókönyvírója), ekkor már súlyos beteg volt. Tanya Roberts a visszavonulása után a férjét ápolta a 2006-ban bekövetkezett haláláig, és mivel gyerekük nem született, az elmúlt két évtizedben szinte csak az állatainak és a Bond-rajongóknak élt Hollywood Hills-i villájában. (via NME.com)