Éljenek az Alienek: ma van a kultikus űrszörnyek nemzetközi napja

Április 26., azaz 4.26. azért nevezetes dátum, mert A nyolcadik utas: a Halálban az LV-426-on találta meg a rusnya tojásokat a Nostromo legénysége.

Az Alien-rajongók minden évben április 26-án ünneplik az Alien-napot: a 4.26.-os dátum ugyanis arra az LV-426-os sziklabolygóra utal, ahol az 1979-es A nyolcadik utas: a Halál eseményei során a Nostromo legénysége megtalálja azt a bizonyos patkó alakú, lezuhant idegen űrhajót (a kánonban Derelict, azaz kb. „gazdátlanul hagyott hajó” a neve), fedélzetén egy rakás űrlénytojással.

Forrás: Pannonia Entertainment Ltd.

 

Sajnos egyetlen tévécsatorna sem emlékezett meg ma az Alien-filmekkel erről a nevezetes dátumról, de a Netflixen, az HBO GO-n vagy az Amazon Prime-on sem nézhetjük újra a kedvenc űrszörnyeink vérengzéseit... Azért a rend kedvéért alább lajstromba szedjük, milyen klasszikus és kevésbé klasszikus művek készültek ehhez a valaha nagy népszerűségnek örvendő franchise-hoz, a cikk végén pedig megemlítünk pár soha el nem készült Alien-folytatást is

A nyolcadik utas: a Halál (1979)

Az űrhorrorok koronázatlan királya, minden sötét tónusú akciósci-fi öreganyja azokból az időkből, amikor Ridley Scott még komolyan vette az Alien franchise-t. A Nostromo űrhajó a hazatérés helyett a képernyőn villogó pont nyomába ered. Váratlan küldetésük egy kihalt bolygóra vezeti őket, ahol egy elhagyott űrhajót találnak, belsejében számtalan, tojás alakú kapszulával. Miközben óvatosan próbálják feltárni az űrsikló titkát, az egyik tojásból hirtelen kirobban egy lény, és rátapad Kane (John Hurt) arcára, aki teljesen megbénul. Miután Kane visszanyeri az eszméletét és csatlakozik a többiekhez, megdöbbentő dolog történik. Kane testéből egy szörny kel ki, amely sorra végez az űrhajósokkal. Ripley (Sigourney Weaver) azonban nem törődik bele a halálba.

 

A bolygó neve: Halál (1986)

57 évvel később egy mentőhajó talál rá Ripley-re (Sigourney Weaver), akinek az utolsó pillanatban sikerült megmenekülnie. Hazaérkezvén megtudja, hogy annak idején egy emberi kolóniát telepítettek arra a bolygóra, ahol megtámadta őket az ismeretlen szörnyeteg. Miután a földi kutatóbázis minden kapcsolatot elveszített az odatelepített emberekkel, Ripley-t egy sereg felfegyverzett harcos kíséretében visszaküldik a távoli bolygóra, hogy egyszer s mindenkorra leszámoljanak a félelmetes idegennel és megmentsék a túlélőket. De a landolás után nem sokkal elszabadul a pokol.

 

A végső megoldás: Halál (1992)

Bár Ellen Ripley sikeresen megmenekült, amikor űrhajója lezuhan a Fiorina 161 bolygón, a balesetet Newt és Bishop nem éli túl. A Fiorina 161-ról hamar kiderül, hogy a bolygó nem más, mint egy fegyenctelep, ahol a magukra hagyott rabokra van bízva, hogyan maradnak életben. Ripley-nek hamar rá kell jönnie arra, hogy bár társai meghaltak, nem ő maradt a hajó egyetlen utasa. Noha titokzatos útitársa gyilkos szándékkal érkezett, Ripley hamar rájön arra is, hogy nem a titokzatos idegen a legfélelmetesebb ellenfele.

 

Alien 4.: Feltámad a halál (1997)

Ripley életét áldozta a földönkívüli szörnyeteggel vívott küzdelemben. A testében azonban ott maradt az új élet csírája - egy idegen lényé. Kétszáz esztendővel később, egy genetikai kísérletsorozat eredményeképpen, a tudósok életre keltik a hadnagyot. De nemcsak őt klónozták, hanem a benne lévő idegen királynőt is. Céljuk, hogy kitenyésszék a "tökéletes fegyvert". Ez olyannyira sikerül, hogy a kiszabadult szörnyetegek ellepik a támaszpontot. Ripley-re és az állomásra érkező csempészekre, köztük a különös Callra vár a feladat, hogy megállítsák az idegeneket.

 

Alien vs. Predator - A Halál a Ragadozó ellen (2004)

Különös építményre bukkannak az Antarktisz jege alatt. A milliárdos gyáros, Charles Bishop Weyland (Lance Henriksen) vezetésével tudósokból és szakértőkből álló csapat indul a jégréteg alatt rejtőző ősi piramis felderítésére. Az izgalmasnak tűnő kaland azonban borzalmas versenyfutássá alakul, amikor kiderül, hogy a piramis két földönkívüli faj összecsapásának évezredes színtere. A Ragadozók bizarr beavatási ceremóniájában az Alien-ivadékok a zsákmány, míg az emberek az Alienek kifejlődéséhez szükséges elemózsia szerepét töltik be. A fajok háborújában az ember csak vesztes lehet.

 

Alien vs. Predator - A Halál a Ragadozó ellen 2. (2007)

A két rettenetes ellenfél évezredek óta küzd egymással a világűr távoli sötétjében. Harcuk brutális és könyörtelen, nem kérnek és nem adnak kegyelmet. Eközben senkire és semmire nincsenek tekintettel, halál és pusztulás vár arra, aki az összecsapásukba belekeveredik. A bolygóközi küzdelem új dimenziót ölt, amikor a szörnyek eljutnak a Földre. Az idegenek és a Ragadozó összecsapásának színtere az egyik álmos coloradói kisváros lesz. Ide tér haza Dallas, a most szabadult fegyenc, Ám ahelyett, hogy új életet kezdhetne, menekülnie kell. Ha életben akarnak maradni, össze kell fogniuk a szörnyek ellen.

 

Prometheus (2012)

A tudósok idegen civilizáció emlékeire bukkannak a Földön. Az ősi jelek útmutatását követve a Prometheus űrhajót útnak indítják a világegyetem távoli sarkába, hogy választ találjanak az emberiség alapvető kérdésére. A legénységet két tudós vezeti. Shaw (Noomi Rapace) vallásos hitétől vezérelve szeretne találkozni az istenekkel, Hollowayt (Logan Marshall-Green) a kalandvágy hajtja. Ám egyikük sincs felkészülve az iszonyatra, ami a bolygón vár rájuk, és arra sem, hogy David, a kíváncsi android (Michael Fassbender) egyáltalán nem olyan jóságos, mint amilyennek gondolnák. Könyörtelen harc kezdődik, melynek tétje az emberi faj jövője!

 

Alien: Covenant (2017)

A galaxis egy távol bolygója felé tartó űrhajó, a Covenant legénysége felfedez egy csodás bolygót, egy eddig ismeretlen Paradicsomot. Ám az új világ igazából sötét és veszélyes - egyetlen lakója a szintetikus David (Michael Fassbender), a szomorú végű Prometheus-expedíció utolsó túlélője.

 

Alien-kisfilmek (2019)

2019-ben volt 40 éves A nyolcadik utas: a Halál. A kerek jubileumra a 20th Centuy Fox stúdió és a filmes-videojátékos IGN magazin egy 6 részes minisorozattal készült. Ahogy azt a két évvel ezelőtti Port.hu cikkekben rendre megírtuk, a filmesként még kezdőnek számító, de lelkes alkotók eléggé hullámzó színvonalú produkciókat tettek az asztalra. Míg az Alien: Containment és az Alien: Night Shift két közhelyes, nyomokban némi Alien-feelinget is tartalmazó kamaradráma lett, addig az űrbéli üvegházban játszódó 2. epizód, az Alien: Specimen igencsak para lett. Az Alien: Ore címen futó, bányabolygón játszódó 4. rész viszont annyira jó lett, hogy mozifilm változatban is le kéne valamikor forgatni. Az Alien: Harvest című 5. epizód A bolygó neve: Halál előtt tisztelgett, az Alien: Alone viszont igazi kakukktojás volt a sorozatban, mivel a Prometheus és a Covenant szellemiségét vitte tovább.

 

A soha el nem készült Alien-filmek

2017-ben egy hosszabb, de roppant érdekfeszítő és olvasmányos Port.hu-cikkben szedtük össze, melyek a kultikus Nyolcadik utas azon folytatásai, amelyek különböző okokból nem készültek el, vagy nem valósultak meg abban a formátumban, ahogy azt az alkotóik eredetileg megálmodták. A legfájóbb ezek közül mindenképpen a Neill Blomkamp-féle Alien 5 elmeszelése volt, amit pont Ridley Scott grandiózus kasszasikereknek szánt folytatásai miatt dobott ki a Fox stúdió. Kár érte, mert az anno kiszivárgott híres-hírhedt concept artok nagyon jól néztek ki, és maga a reménybeli főszereplő, Sigourney Weaver is támogatta a filmtervet.

William Gibson, a cyberpunk atyja is írt egy Alien 3-forgatókönyvet, ebben Hicks és a kamasz Newt lettek volna a főszereplők, akik egy, a Szovjetunió államberendezkedését utánzó, kommunista űrállomáson kerültek volna szembe az alienekkel. Még a Sulaco űrhajón egy arctámadó fészkelt volna Bishop torzójába, és az androidok fehér keringési folyadéka miatt megváltozott volna a génszerkezete, így az általa megfertőzött embereknek lehámlott volna a bőrük és a húsuk, ők maguk pedig szelvényes testű, fekete alienekké változnak volna (a forgatókönyv itt olvasható el). Nem kevésbé volt annak idején izgalmas az Alien 3 korai változata Vincent Wardtól, aki egy fából készült, gömb alakú űrkolostort álmodott meg, szélmalmokkal, amiben a szerzetesek középkori módon élnek. A nyilvánosságra került concept artok hátborzongatóan csodálatosak, de a forgatókönyv sem volt rossz (itt olvasható el).

Hasonlóan bizarr lett volna a Prometheus is, ha az valóban az eredeti forgatókönyv nyomán készül el: abban  ugyanis még arra is lett volna utalás, hogy maga Jézus is egy böszme nagy fehér óriás, azaz Tervező volt, és az alienek megalkotása lényegében a Isten és a teremtő hatalommal szintén rendelkező, hórihorgas űrlények bosszúja volt arra, hogy az emberek keresztre feszítették Krisztust!