Elképesztő helyről került elő a Vissza a jövőbe-filmek legendás kocsija

Nem a DeLorean DMC–12, hanem Marty McFly álomautója, a fekete Toyota pickup.

A DeLorean DMC–12 ma már a hollywoodi filmek egyik legismertebb járműve, egyúttal ikonikus része a Vissza a jövőbe-trilógiának.

Csakhogy Marty McFlynak nem ez volt a történet szerint a régóta áhított álomautója, hanem egy fekete Toyota Hilux SR5 pick-up,

amit a kellékesek tényleg beszereztek a forgatáshoz – hogy aztán a járgány végül legalább olyan kalandos utat járjon be a valóságban, mint az időutazó Marty a filmvásznon!

Ma már igen nehéz elhinni, de a rendező, Robert Zemeckis és a forgatókönyvíró, Bob Gale nagyon nehezen tudták csak eladni a Vissza a jövőbe sztoriját a nagy hollywoodi stúdióknak. A Disney például azonnal visszautasította, mert nem tetszett nekik a vérfertőző történet, ahol az adja a komikumot, hogy egy anya beleszeret a saját fiába. Az Universal Pictures végül ezzel együtt is áldását adta a filmre, ám az időgép kinézete időközben megváltozott: az eredeti forgatókönyvben ugyanis még nem egy DeLoreannal repült vissza Marty a múltba, hanem egy hűtőszekrénnyel (erről ebben a PORT-cikkben írtunk bővebben).

A Két pasi - meg egy kicsi sztárja szerint totál más lett volna a Vissza a jövőbe eredeti fináléja!

Jon Cryer is esélyes volt Marty McFly szerepére, és most elképesztő részletességgel mesélte el, mi volt a korai forgatókönyvben.

Tovább

 

De térjünk vissza a Toyota pickuphoz! Az első Vissza a jövőbe-filmben Marty épp a barátnőjével, Jenniferrel (Claudia Wells) korzózik a városban, amikor meglát egy vadonatúj, négykerék-meghajtású, fekete Toyota SR5-öt egy teherautó platóján. A főhős ünnepélyesen megfogadja Jennifernek, hogy egy nap majd megveszi ezt pickupot, és ezzel viszi majd el a lányt a tóhoz. És láss csodát: a film végén, amikor Marty visszatér 1985-be, a családja már nem csupa szerencsétlen flótásból áll, és a garázsban ott áll az áhított Toyota!

A Vissza a jövőbe 3-ban szintén fontos szerepet kap ugyanez a Toyota: amikor Marty visszatér a múltból, és elviszi Jennifert furikázni, egy csupa rossz arcú huligánból álló banda gyorsulási versenyre kényszeríti. Csakhogy Marty ekkor már résen van, mert az eredeti idősíkban itt balesetet szenvedett, amivel tönkretette az egész további életét, így inkább nem is megy bele az autós párbajba.

Ez a Toyota viszont már nem a korábbi részekben látott fekete pickup volt. Állítólag az első Vissza a jövőbe alatt használt járgány megsemmisült a forgatást követően, így a Vissza a jövőbe 2-höz egy újat készítettek, amelyet később tárgynyereményként adtak át, de aztán ez is megsemmisült. A Vissza a jövőbe 3-hoz így egy harmadik pickupot használt a stáb, de ezt ellopták, és a további sorsa sokáig ismeretlen volt – mígnem a híres hollywoodi autók felkutatására szakosodott Christopher Rutkowski a theAFICIONAUTO YouTube-csatorna videójában nemcsak sikeresen felgöngyölítette a Toyota pickupjának sorsát a Vissza a jövőbe-rajongó apa-fia páros, Bill és Patrick Shea segítségével, de a filmben látottak alapján restaurálta is.

Mindehhez persze kellett némi nem veszélytelen terepmunka is, mert a Toyotát a forgatást követően ellopták, és kalandos úton egy veszedelmes mexikói drogkartellhez került!

 

 

A történet szerencsére happy enddel zárult: a lelkes rajongóknak hála Vissza a jövőbe 3 fekete Toyotája most már ugyanolyan makulátlan állapotban van, mintha csak 1985-ben gurult volna le a gyártósorról. (via Collider)