Emlékeztek még Edward Furlongra, az asszonyverőre?

Edward Furlong szerepeltetésének híre kapcsán a közelgő Terminátor: Sötét végzetben újra szóba került a színész bűnös múltja: többször is letartóztatták garázdaságért és családon belüli erőszakért.

Az idei, a napokban zárult San Diegó-i Comic-Con egyik legnagyobb dobása az volt, hogy James Cameron producer bejelentette: John Connorként az 1991-es Terminátor 2. – Az ítélet napja egykori gyereksztárja is visszatér a magyar mozikba idén október 31-én érkező Terminátor: Sötét végzetben. A hírre a rajongók odáig voltak az örömtől – mások már kevésbé.

A Terminátor második részével betört Furlongnak ugyanis a kilencvenes években még egy darabig futott a szekere, hiszen olyan filmekben szerepelt, mint a Kedvencek temetője 2., A gyanú árnyéka, a Kuki és főleg az Amerikai história X, de a 2000-es évek elején a színésznek kifulladni látszott a karrierje, és hamarosan egészen más dolgok miatt írtak róla a lapok: felesége ugyanis, akivel válófélben voltak, családon belüli erőszakkal vádolta, távoltartási végzést kért és kapott is ellene, amit Furlong megsértett.

Edward Furlong idén júniusban. Forrás: Gilbert Carrasquillo / Getty Images

 

2012 októbere és 2013 májusa között az egykori sztárt több alkalommal is letartóztatták garázdaság és családon belüli erőszak vétsége miatt: az akkori áldozat már a barátnője volt, aki szintén sikerrel kért ellene távolságtartási végzést. 2013 márciusában pedig Furlongot 180 nap börtönre ítélték, amiért megsértette azt a távolságtartási végzést, amit a volt barátnője kért ellene és amiért megsértette próbára bocsátásának feltételeit azzal, hogy megsértette azt a távolságtartási végzést is, amit még az exfelesége kért ellene.

2013 májusában a színészt ismét letartóztatták, azért, mert bántalmazta a barátnőjét. Ekkor Furlong peren kívüli megállapodást kötött a bírósággal, amelynek keretében öt év próbaidőt kapott, vállalta ezenkívül, hogy drogfüggőségét elvonón kezelteti, és részt kellett vennie egy 52 hetes, bántalmazóknak szóló tanácsadáson is. Azóta nem lehetett hallani az egykori gyereksztárról, csak most, hogy bejelentették a visszatérését a Terminátor franchise-ba – és rögtön ezután persze ellepték a közösségi médiát a korábbi letartóztatásairól szóló hírek.

Furlong még gyerekként a Terminátor 2-ben. Forrás: port

 

Az ügyben szerencsére józanabb hangok is megszólaltak. „Fontos, hogy ne söpörjük a szőnyeg alá Edward Furlong családon belüli erőszakkal kapcsolatos ügyeit, csak mert visszatért egy sokak által szeretett szerepben. Ennek ugyanis következménye lehet az áldozatokra nézve, akik

kétszer is meggondolják, hogy segítséget kérjenek, ha azt látják, hogy egy híres elkövető közszeretetnek örvend, és nem vonja felelősségre a közvélemény”

– nyilatkozta a Hollywood Reporternek Jacquie Marroquin, a California Partnership to End Domestic Violence (Kaliforniai Társaság a Családon Belüli Erőszak Megszüntetéséért) egyik vezetője.

„A családon belüli erőszak tanult dolog, de következetes és kemény munkával meg lehet szabadulni az erőfitogtatás és kontrollgyakorlás ezen káros eszközeitől. (…) Fontos, hogy a bántalmazó fél – akár híres, akár nem – elfogadja a felelősségre vonhatóságot, és hogy nyilvánosan beismerje a hibáját, kérjen bocsánatot, és mondja el, hogyan próbál megváltozni” – tette hozzá Marroquin. A Terminátor: Sötét végzetet gyártó Skydance Media, a Paramount stúdió és Furlong maga egyelőre nem kommentálta a dolgot.


(via The Hollywood Reporter)