Eredetileg nagyon másképp végződött volna a Csillagok között

Pesszimistább finálét terveztek.

Christopher Nolan sci-fije, a Csillagok közt – SPOILER – olyan befejezést kapott, ami akár happy endnek is nevezhető. A sztori szerint a Matthew McConaughey által alakított Cooper és két űrhajóstársa egy féreglyukon áthaladva olyan bolygót keresnek, amely alkalmas az emberi élet fenntartására. A fekete lyuk gravitációja által okozott időtágulás miatt azonban a Földön sokkal gyorsabban telik az idő, mint a küldetésen, így amíg Cooper számára csak pár óra telik el, kamasz lánya, Murph számára több évtized. Sikerül végül mégis „hazajutnia” egy féreglyukon keresztül, miután az időben utazva üzenetet küld a lányának. A fináléban újra találkozik az ekkor már matuzsálemi korú Murph-fel.

Bár a film középpontjában látszólag az elborult sci-fi koncepciók állnak, a Csillagok közt legnagyobb erőssége az érzelmekre épülő, családközpontú elbeszélés, amely egy inspiráló és reményt adó befejezésre fut ki.

Ez azonban nem mindig volt így, a Jonathan Nolan által jegyzett forgatókönyv eredetileg lényegesen borúsabb és pesszimistább végkicsengésű lett volna. (Christopher Nolan csak később csatlakozott a projekthez.)

Az ifjabb Nolan a film Blu-ray verziójának bemutatóján árulta el, hogy a befejezés sokkal komorabb, bár egyszerűbb volt a végső verziónál. Eredetileg az Einstien-Rosen-híd (vagyis a féregjárat) összeomlott, amikor Cooper megpróbálta visszaküldeni az adatokat.

Nolan nem részletezte, hogy ez mit jelent, de az ebből levonható következtetések nem túl pozitívak. Ezzel a befejezéssel az általunk ismert film fináléjának jelentős részétől elbúcsúzhattunk volna. Cooper nem lép be a fekete lyukba és a hiperkockába, nem találkozik az ötödik dimenziós lényekkel, nem jut el az időmanipuláció segítségével Murph hálószobájába, és a diadalmas visszatérést is elfelejthettük volna. Ez a befejezés olyan hangnemváltást jelentett volna, amely drasztikusan megváltoztatta volna a film teljes üzenetét.

Jonathan Nolan eredeti befejezése mellett az is kiderült a médiaeseményen, hogy a Murph hálószobájában tapasztalható gravitációs anomáliákat az eredeti verzióban egy neutroncsillag fekete lyuk általi elpusztítása okozta volna, és a sztori szerint a LIGO (Laser Interferometer Gravity Wave-Observatory) észlelte volna. A rendező tanácsadója, Kip Thorne  elméleti fizikus, aki a valóságban sokat tett a LIGO-laboratórium megépítéséért, elmagyarázta, hogy ilyen gravitációs hullámokat csak egy hasonló katasztrofális esemény hozhat létre. Christopher Nolan azonban úgy gondolta, hogy ezek a tudományos koncepciók túl bonyolultak lennének a nagyközönség számára, ezért kompromisszumként az egyszerűsítés mellett döntött, hogy a film emészthetőbb legyen.

Forrás: Intercom

 

Mivel Jonathan Nolan nem részletezte, hogy milyen lett volna az eredeti befejezés, csak találgatni lehet. Az egyik lehetőség, hogy az adatokat egyáltalán nem küldik vissza Murph-nek, ami a küldetés teljes kudarcát eredményezte volna. Az információ nélkül az emberiség soha nem tudná elhagyni a Földet, és így kihalna mindenki.

12 dolog, amit nem tudtál a Csillagok közöttről

Christopher Nolan zseniális alkotását bármikor jó ötlet újranézni – ezt a napokban többször is megtehetjük. Ennek örömére összeszedtünk nektek egy tucatnyi érdekességet a film forgatásáról.

Még több érdekesség

 

De ez a befejezés annyira sötétnek és a történet üzenetével ellentétesnek tűnik, hogy nem valószínű, hogy ez lett volna az eredeti vízió. Egy másik lehetőség, hogy a féregjárat összeomlásának csak egy fontos áldozata lett volna: Cooper. Az adatai átjutnak a féreglyukon, és visszakerülnek Murph-hez, de ő meghal. A férfi ezzel hőssé válik, feláldozva életét a küldetés sikeréért. Az emberiség, és ami számára a legfontosabb, a lánya megmenekül. Ez a befejezés is kielégítő lezárása a családi kötődés és szeretet témájának, de az a tény, hogy Cooper soha nem találkozik újra Murph-fel, tragikus végkifejlet lett volna.

Via: Collider