12 dolog, amit nem tudtál a Csillagok közöttről

Christopher Nolan zseniális alkotását bármikor jó ötlet újranézni – ezt a napokban többször is megtehetjük. Ennek örömére összeszedtünk nektek egy tucatnyi érdekességet a film forgatásáról.

1. A Csillagok között egyik executive producere a Nobel-díjas elméleti fizikus, Kip Thorne, aki a gravitációs hullámok megfigyeléséért kapta a neves elismerést. Az időutazás metódusa a filmben az ő elméletén alapul, amit már az 1997-es Kapcsolatban is felhasználtak (abban a moziban szintén Matthew McConaughey volt az egyik főszereplő).

A Christopher Nolannel való közös munka elején Thorne leszögezte, hogy

két dologhoz mindvégig ragaszkodni fog: semmi, amit ábrázolnak, nem mondhat ellent a fizika törvényeinek, illetve hogy minden vad ötletnek a tudományból kell származnia, nem egy forgatókönyvíró kreatív elméjéből.

A forgatókönyvíró-producer-rendező belement, azzal a feltétellel, hogy mindez ne menjen a film rovására. Ennek ellenére voltak azért köztük súrlódások – a fizikusnak két hetébe telt például lebeszélni róla Nolant, hogy a hősök a fénysebességnél gyorsabban utazzanak.

2. 2006-ban még úgy volt, hogy a Csillagok közöttet Steven Spielberg fogja megrendezni, aki Jonathan Nolant, Christopher Nolan testvérét kérte fel a forgatókönyv megírására. Spielberg azonban végül más projektekkel haladt tovább, így 2012-ben, miután egyértelművé vált a távozása, Jonathan javasolta Christopher Nolannak, hogy megrendezhetné a filmet. És milyen jól tette!

3. Az izlandi forgatás idején Anne Hathaway kóros lehűlésben szenvedett, mivel űrhajósruhája véletlenül végig nyitva volt, amíg felvették a jeges vízben játszódó jeleneteket.

4. Christopher Nolan forgatókönvíró-producer-rendező azért Matthew McConaughey-t választotta főszereplőnek, mert látta a Mud című 2012-es filmjét, és el volt tőle ragadtatva.

„Azonnal lenyűgözött. Nem tudtam, mennyi potenciál van benne

(nemcsak mint főszereplőben, hanem tiszta tehetségként), amíg nem láttam a Mudban” – nyilatkozta Nolan, aki azt is elárulta, hogy egy átlagemberre volt szüksége, aki elbír ezekkel a rendkívüli eseményekkel.

5. Amikor Nolan felajánlotta neki Murph szerepét, Jessica Chastain éppen Írországban forgatta a Julie kisasszonyt, ezért a rendező odaküldött egy asszisztenst a film forgatókönyvével. A script minden oldalán vízjelként ott volt Chastain neve, és miután elolvasta, vissza kellett adnia. Új filmje, a Tenet forgatásakor ugyanez az óvatosság volt jellemző Nolanre.

6. Ez a hatodik alkalom, hogy Christopher Nolan és Michael Caine együtt dolgozott. Korábban a Batman: kezdődik!-ben, A tökéletes trükkben, A sötét lovagban, az Eredetben és A sötét lovag: Felemelkedésben rendezte Nolan a veterán színészt.

7. A Csillagok között egy részét Izlandon forgatták, az egyik legkülönlegesebb táján, a Vatnajökull gleccseren. A forgatás idején azonban óránként 161 km/órás szél fújt a környéken, így a színészek visszavonultak a szállásukul szolgáló szállodába. Christopher Nolan rendező azonban mindenképpen akart valamit forgatni, ezért felvett pár vágóképet a hotel parkolójában.

8. A címadó ’csillagok között’ kifejezés mindössze egyetlen alkalommal hangzik el a filmben, valahol a közepe táján. Murph nevét ezzel szemben 79-szer mondják ki. További érdekesség, hogy a „próbálj meg olyan kicsiket lélegezni, amilyeneket csak tudsz” sor, amit Brand mond Coopernek, elhangzott egy korábbi Nolan-filmben is, A tökéletes trükkben: ott John Cutter mondja Oliviának. És még mindig maradva a szómágiánál: ez az első alkalom a 2002-es Álmatlanság óta, hogy a „B” betűs szót használják egy Christopher Nolan-moziban.

9. Matthew McConaughey ragaszkodott hozzá, hogy lányát, Murph-öt idős korában Jessica Lange alakítsa, de sajnos ő éppen el volt havazva az Amerikai Horror Story című sorozat forgatásával. A szerepet így Ellen Burstyn kapta.

10. A közös munka során kiderült, hogy Christopher Nolan és Matthew McConaughey egészen más jellemek, mint amire a másik számított velük kapcsolatban. Miközben McConaughey azt hitte, Nolan perfekcionista lesz és könyörtelen, valójában igazi csapatjátékosnak bizonyult, aki a humortól sem riadt vissza, a színész pedig nem volt az a laza figura, akinek a rendező gondolta: nagyon is komolyan vette a munkát, és rendkívül koncentrált volt.

11. A Cooper fiát, Tomot 15 éves korában megformáló Timothée Chalamet „vagy egy órát sírt”, amikor a Csillagok közöttet megnézve rájött, hogy a legtöbb vele forgatott jelenet nem került be a filmbe.

12. Matt Damon szerepeltetése volt a Csillagok között egyik nagy meglepetése, mivel tudatosan titokban tartották, hogy ő is játszik a filmben. Egy korai hírt leszámítva a Varietyben (ahol egy meg nem nevezett szerep megformálójaként írtak róla) egyáltalán nem említették a nevét, és a díszbemutatókon sem vett részt, így egészen a premierig nem derült ki, hogy benne van a műben, és hogy mi a szerepe. Rövid időben belül ez volt egyébként az egyik film, amiben a színész egy másik bolygón rekedt asztronautát alakít (a másik a Mentőexpedíció).


(via IMDb)