Ez a baj a Star Wars-univerzummal – a rajongók szerint

Vannak, akik szerint a mostani filmekben és sorozatokban is olyan erős női karakterek kellenének, mint Leia és Amidala, mások viszont már ennek a gondolatától is dührohamot kapnak.

Az internetnek hála soha nem volt még ilyen egyszerű elmondani a véleményünket, mint manapság. A Star Wars-filmek nézőinek egy része évtizedek óta könyörtelenül és hangosan támadja a Csillagok háborúja-franchise alkotóit, és a net népe nem kímélte Az akolitus című tévésorozatot sem – de a fellángoló vitáknak köszönhetően ma már szinte lehetetlen bármi pozitívumot mondani a Star Warsról anélkül, hogy ne fordulna át a diskurzus heves anyázásba.

Ezek a sarkos és bántó vélemények sajnos azért nem előzmény nélküliek a Star Wars-univerzumban. A Jar Jart alakító Ahmed Best például a 2000-es évek elején rengeteg gyalázkodást kapott a rajongóktól, pedig akkor még nem is volt ennyire jelen az életünkben a közösségi média.

Leslye Headland új sorozata, Az akolitus megítélésében pedig óriási szakadék tátong a kritikusok és a nézők véleménye között,

mert míg az előbbiek magas pontszámot, az utóbbiak lesújtó értékelést adtak a sorozatra a Rotten Tomatoeshoz hasonló véleménygyűjtő weboldalakon.

 

Az eredeti Star Wars-filmek még egy másik kor termékei voltak

Az eredeti trilógia első filmjét, az 1977-es Csillagok háborúját egy olyan évtizedben mutatták be a nagyközönségnek, amikor olyan sikerfilmeket vetítettek a mozik, mint a Rocky és A cápa. Ez volt az az időszak, amikor egy tipikus hollywoodi történetben a főszereplők szinte mindig maszkulin keményfiúk voltak, míg a mellékszereplők jellemzően nők. Ráadásul ez a korszak nagy úttörőjének elkönyvelt Star Wars-filmekben is tetten érhető volt, mert az olyan erős női vezetők, mint Mon Mothma és Leia hercegnő, háttérbe szorultak Han, Luke és a többiek mellett.

 

Forrás: InterCom

 

Ráadásul Leia kapcsolata az Erővel és az apjával sokkal halványabb, mint Luke-é, a hírhedt bikinis jelenet Jabba palotájában pedig férfiak számos generációjának piszkos fantáziájában megmaradt. De a régi trilógia varázslatos volt még ezekkel együtt is, és sok idősebb Csillagok háborúja-rajongó számára örökre meghatározó élményt nyújtottak, olyannyira, hogy sokan még mindig az első három filmet tartják „a” Star Warsnak.

 

A modern Star Wars kibővíti az univerzumot, de küzd az online gyűlölettel

Az régi trilógia után bemutatott előzményfilmekkel a Star Wars világa megnyílt a rajongók teljesen új generációjának is. Amidala királynő (Natalie Portman) egy erős női karakter lett, akinek a bátorsága és politikai bölcsessége olyanokkal versenyzett, mint Dooku gróf (Christopher Lee) és az akkor még látszólag a jók oldalán küzdő Palpatine kancellár (Ian McDiarmid). Ahsoka 2008-as bemutatkozása A klónok háborúja animációs sorozatban szintén egy olyan erős hősnőt adott a fiatal nézőknek, akit példaképnek tekinthettek.

 

Forrás: InterCom

 

Amikor a Disney 2012-ben felvásárolta a Lucasfilmet, kétség kívül hozott néhány olyan döntést, ami miatt jogos volt a rajongók haragja, például hogy az addigi könyves-képregényes-videójátékos folytatásokat szétszedték Legendák és Kánon történetekre. De függetlenül attól, hogy a Disney-féle új trilógia története milyen minőségű volt, a főszereplő Reyt és Finnt alakító Daisy Ridley és John Boyega olyan szintű folyamatos online zaklatást kaptak, amit egészen biztosan nem érdemeltek meg. Nagy visszhangot váltott ki Kelly Marie Tran esete is, aki Rose-t játszotta, de a rasszista internetes kommentek miatt a mentális egészsége megőrzése érdekében inkább megszüntette az Instagram-fiókját.

 

Mit hoz a Star Wars jövője?

Vel Sartha (Faye Marsey) és Cinta Kaz (Varada Sethu) leszbikus kapcsolata az Andor sorozatban fontos előrelépést jelentett az LMBTQ közösség Star Wars-univerzumon belüli reprezentációjában. A New York Timesnak adott interjújában Kathleen Kennedy, a Lucasfilm elnöke nemrég maga is elismerte, hogy a Star Warsban szereplő nők gyakran ki vannak téve a nyilvános támadásoknak a franchise hangos férfi rajongótábora miatt, neki azonban meggyőződése, hogy „a történetmesélésnek minden embert reprezentálnia kell”. A Star Wars közelgő Rey-szólófilmje is ennek fényében fog elkészülni.

Végső soron azonban fenti viták mind feleslegesek, mert a Star Wars-univerzum egy sci-fi csodavilág, ahol bármi megtörténhet, és bárki oda tartozhat, ahová szeretne.

(via Collider)