Ez lesz az év legrosszabb filmje?

A Zeroville-ben olyan sztárok szerepelnek, mint James Franco, Megan Fox, Seth Rogen vagy Will Ferrell, mégis hatalmas bukás.

James Franco, az Ananász expressz, a 127 óra, a Spring Breakers – Csajok szabadon és a Fülledt utcák című sorozat sztárja karrierjének vélhetően legrosszabb filmjét, egyúttal 2019 eddigi legsilányabb alkotását mutatták be az amerikai mozik szeptember 27-én. Az ország mozijainak 80 vásznán vetített Zeroville mindössze 8900 dollárt hozott a premierhétvégéjén.

A mű pedig nemcsak anyagilag bukás: a kritika is lehúzta. Jelenleg sovány 27 százalékon áll a kritikákat összesítő Rotten Tomatoes oldalon. „Kibírhatatlanul önelégült” – írja a Little White Lies nevű filmes oldal kritikusa, míg a Los Angeles Times szerint „nulla csillagot ér” (a filmeket ugyanis itt csillagokkal értékelik), és nem több „fárasztó katyvasz”-nál. A nagy kérdést, hogy

„vajon ez-e 2019 legrosszabb filmje?”,

a Guardian teszi fel, miközben „a döcögő hozzá nem értés bizonyítékának” minősítik az alkotást.

A Zeroville Steve Erickson 2007-es könyvének adaptációja, amelynek James Franco nemcsak sztárja, hanem a rendezője is volt. A film témája egyébként kicsit hasonló Tarantino Volt egyszer egy… Hollywoodjáéhoz, hiszen szintén 1969-ben játszódik, amikor az ellenkultúra hatására a filmipar is fokozatosan átalakul – csak itt a Manson-gyilkosságok megidézése helyett egy fiatal színész próbálkozásait láthatjuk (bár az előzetesben itt is felbukkan Sharon Tate neve). Francón kívül szerepel a műben Megan Fox, Seth Rogen, Will Ferrell, A tett című sorozatból ismert Joey King, Danny McBride, James Franco Dave nevű öccse és a kétszeres Oscar-jelölt Jacki Weaver is.

A Zeroville-nek amúgy a készülte sem volt zökkenőmentes: már 2014-ben kész volt, de éveken át húzódott a bemutatása, mivel forgalmazója, egy Alchemy nevű cég 2015-ben csődöt jelentett. Ami pedig a színészként és rendezőként is tevékeny James Francót illeti, neki a meglehetős kritikai sikert aratott A katasztrófaművész 2017-es debütálását követően zsinórban több filmje is nagyot bukott már a Zeroville-t megelőzően is, köztük egy Kin című sci-fi thriller és A széf című horror.


(via Independent)