Ez volt a filmtörténelem első folytatása

Több mint 100 éve készült.

Megoszlik a vélemény a filmrajongók közt a folytatásokról, de általánosan nem tartoznak a ünnepelt kategóriába. A Sikoly második része még reflektál is rá, mikor a filmrajongó Randy Meeks (Jamie Kennedy) arról beszél, hogy a folytatás mindig ócskább, mint az eredeti, egész egyszerűen ez a definíciója. Van benne valami, hiszen gyakran duzzadnak franchise-á a filmek, és készülnek teljesen felesleges folytatások. Persze vannak ellenpéldák is, mint a Terminátor 2. vagy A keresztapa második része. Az viszont vitathatatlan, hogy a véget nem érő folytatások korszakát éljük: a legtöbb kasszasikerből épp a második, harmadik, sokadik rész megy épp a mozikban (Indiana Jones, Avatar, Mission: Impossible, stb.) és még számtalan új rész vár ránk. De vajon hol kezdődött mindez, mi volt az első filmfolytatás?

1915-ben mutatták be a sokat vitatott Amerika hőskora című filmet, amihez 1916-ban készült el a folytatás, The Fall of a Nation (’Egy nemzet bukása’) címmel. Az első részt D. W. Griffith rendezte, és vállalhatatlan tartalma – többek közt gátlástalanul dicsőíti a Klu Klux Klant – miatt nem is beszélnék róla, ám számtalan technikai újítást hozott az új vágási módszerektől a közeli felvételek jelentőségén át.

Az egy évvel később készült folytatást Thomas Dixon Jr. rendezte, akit „hivatásos rasszistaként” ismertek, és ő írta az Amerika hőskora forrásanyagát. Az új filmet saját regényéből adaptálta, és így jellemezte: „fontos témája segít megvédeni magunkat a világháborúban”.

Ez is érdekelhet

Mit el nem bír a vászon! – Az 5 legellentmondásosabb film

Fizikai erőszak, szexuális abúzus, rasszizmus és blaszfémia: ezek mind megtalálhatók az alábbi a filmekben.

Tovább

 

A film azonban annyira sikertelen volt, hogy a mögötte álló produkciós cég, a Dixon Studios 1921-re csődbe ment. A The Fall of a Nationből ráadásul egyetlen kópia sem maradt fenn, pusztán a filmzene, a plakát és néhány állókép.

(via Far Out)