Indiana Jones és a sors tárcsája

Bakancslistához adom
Indiana Jones and the Dial of Destiny
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai kalandfilm, akciófilm, 142 perc, 2023

Értékelés:

159 szavazatból
Szerinted?

Harrison Ford visszatér a legendás régész szerepében a nevezetes filmsorozat ötödik részében.

1969-et írunk. Indiana Jones úgy dönt, ennyi volt. Miután több mint egy évtizeden át tanított a New York-i Hunter Főiskolán, a neves professzor és régész nyugdíjas éveire készül szerény kis lakásában, ahol egyedül tengeti napjait. A dolgok azonban váratlan fordulatot vesznek, mikor régen látott keresztlánya, Helena Shaw felbukkan. Egy ritka ereklyéről érdeklődik, amit apja bízott Indyre sok évvel ezelőtt – Arkhimédész hírhedt tárcsájáról, egy olyan szerkezetről, ami állítólag képes megtalálni az időn keletkezett repedéseket. Helena tapasztalt szélhámos, és eltulajdonítja a tárcsát, majd egy távoli országba indul, ahol a legtöbbet ajánlónak kínálhatja. Indynek nem marad más, mint utána eredni, tehát leporolja kalapját, bőrkabátját egy utolsó kalandhoz. Eközben egy régi ellensége, Jürgen Voller, a korábbi náci, aki most az amerikai űrprogramban dolgozik fizikusként, maga is tervet sző a tárcsával, méghozzá olyan félelmeteset, ami a világtörténelem menetét változtathatja meg.

A rendező ezúttal James Mangold (Az aszfalt királyai, Logan – Farkas), a producerek Kathleen Kennedy, Frank Marshall és Simon Emanuel, míg Steven Spielberg és George Lucas executive producerként felügyelik a produkciót. A zeneszerző újfent John Williams, aki Az elveszett frigyláda fosztogatói óta komponálja a széria jellegzetes dallamait.
Bemutató dátuma: 2023. június 29. Forgalmazó: Fórum Hungary

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
buncow ápr. 09. 12:38:56 Előzmény capt.nemo
Jaja, nívótlan, a jelölések és pontozás mást mutat. A szereplő gárda nagyon jó volt, a karakterek szintén, egy mesefilm volt valóban, felnőtteknek, mindenkinek, az általad imádott kétbites Indiana Jones is egy mesefilm, csak az egyszerűbb fajtából. Jaja, hatalmas cél, de talán hadd fogalmazzak pontosabban, nem is a cél, hanem a motiváció, ami kb. egy hatévesével volt egyenlő, mászunk fel a fára mert az olyan nagy kaland. Egy 30-40-50 pluszos karakternél kicsit többre számítana az ember.
buncow ápr. 09. 12:32:24 Előzmény Ahoj poplacsek
Valóban, kinek mi, a CGI hagyott némi hiányérzetet, főleg a folytatásban, ami híresen rossz volt néhány helyen, különösen a skorpiókirályos résznél, csak pislogtam a moziban már akkor is, hogy ez mi a trágya, de az egész 20as 30as évek kalandos hangulata Egyiptommal ötvözve nagyon átjött, a zene pedig egy nagy plusz volt. Kalandfilm ellenére nem csak folytonos rohanásból állt az egész, minden karakter jól el volt találva, ki volt dolgozva, nem csak tölteléknek voltak a filmben. Tudom mekkora kultusza van Indiana Jones-nak a 40 pluszosok körében főleg, biztos meg van az oka, de nekem nagyon egysíkú az egész, nagyon lineáris a történetvezetés, és maga Jones is unalmas, egy kalandor, aki kalandozik, csak úgy, közben meg húzza a száját ha kalandba kerül.
capt.nemo ápr. 09. 02:58:20 Előzmény buncow
nem tudom konkrétan miről hadoválsz. minden Indy filmben elég jó okkal rohangáltak, nem pedig tök céltalanul. de az egészen biztos, hogy a múmia filmekben semmivel sem rohangáltak céltudatosabban, viszont teljesen olyan volt, mint egy mesefilm gyerekeknek, teljesen húsvértelen elmerotty karakterekkel, és nívótlanul ratyi rendezésben.
8/10
Ahoj poplacsek ápr. 09. 00:09:49 8/10 Előzmény buncow
"a múmia filmek nívósak voltak, jó karakterek, jó sztori, humor-kaland egyensúlya"

Ez a szép a sokféleségben, kinek mi - én kifejezetten zsé kategóriásnak éreztem azokat a filmeket. Annyi nyereség volt bennük, hogy tizenkilenc éve az orlandoi universal studiosban a mummy ride csúcs volt, fel is ültünk rá vagy hatszor.
buncow ápr. 08. 23:33:06 Előzmény capt.nemo
Tök mindegy, a lényeghez te se szóltál hozzá. Jaja, a múmia filmek nívósak voltak, jó karakterek, jó sztori, humor-kaland egyensúlya, volt célja, volt értelme. Az iNdIEee filmekben szaladgálnak, mert szaladgálni kaland. Menekülnek, de nem bánthatják őket az üldözőik. Krva izgalmas, lerágtam minden körmöm. Röviden céltalan az egész film, gondolom a többi is hasonló. Ha már értelmetlen kalandfilm, nekem A fantom is jobban bejött anno VHS-en.
7/10
lucashood6 márc. 07. 18:21:34 7/10
A 3.után már nem kellett volna erőltetni.
offtopic
capt.nemo jan. 25. 20:48:01 Előzmény buncow
indie filmek != Indy filmek

na igen, azok a nívós múmia filmek,.. az már valami.
2/10
4anyreg jan. 25. 07:15:50 2/10
A film elején a fiatalítás by CGI az eddigi legjobb, egy pillanatra sem vettem észre, hogy nem a fiatal Ford játszana. És ettől eltekintve, az egész film szánalmas. Tényleg ennyire futja ilyen sok pénzből? Lehetetlen jó ötlettel bíró történetíró csapatokat találni? És az a mérhetetlen agonizálás a film végén, annyira idegesítő volt, hogy úgy erőltettem magamra az utolsó fél órát. SPOILER: meglepetést már nem tud szerezni, hogy Indy találja meg az aktuálisan keresett tárgyat, amit 2 percig sem tud élvezni, mert éppen addigra ér oda az ellenfél, és erővel elveszi. Minden esetben így volt ez eddig is, de ez nem tradíció, ez szánalmas ismétlés. Egy időgép/időkapu feltalálása pedig nem az állandóan emlegetett matematika, az már azért erősen fizika, méghozzá talán kvantum (már ha megoldható a dolog). Én ezt az egészet nem értem: ennyire kevés a tehetséges ember Hollywoodban? Ott is sógornak-komának adják a lehetőséget, vagy mi van...? Nem szoktam ennyire lepontozni filmet, és nem jövök az ostoba mondással, hogy senkinek sem ajánlom, mert pl. a kollégám nagyon élvezte, és mosolyogva beszélt róla. De nekem ez egy giga csalódás volt.
buncow 2023 dec. 31. - 01:08:16
Minden ártalmatlan NPC-t kinyírnak, az ellenséget pedig látványosan futni hagyják. Milyen izgalmas üldözés amikor konkrétan nem is bánthatják az üldözötteket, csak mindenki mást. A Tintin animációs filmre hajazó visszaemlékezések is érdekesek voltak. Sose tudtam végignézni ezeket a filmeket, pedig szeretem a kalandfilmeket, de ebben folyamatosan futnak szaladnak mindenki elől, csak hogy szaladhassanak, olyan céltalannak tűnik, nincs motiváció, csak a kalandvágy, ami kevés, és amitől nekem erőltetett, ja és mindig a nácik, klisé klisé hátán. A kevesebb, lassabb néha több és jobb. Ami a Múmia 1-2-ben működött, az az Indie filmekben valahogy nem áll össze.
8/10
SUDO 2023 nov. 22. - 19:26:56 8/10
Nekem hiányzik belőle Spielberg rendezése.
Gustaff 2023 okt. 15. - 09:07:03
Nem hittem a szememnek amikor atugrot a repeszto motoros riksajabol a neki szembe jovobe! Newton sirna. Nem hiszem hogy regebben bele mertek volna tenni ekkora suletlenseget a filmekbe. Lehet hogy a forgatokonyviro ovodas kisunokaja firkalt bele a sztoriboerdba, khm.
8/10
AlexWolf 2023 szept. 25. - 19:28:35 8/10
Szerintem sokkal jobb hangulata volt, mint a 4. résznek. Ugyan az első és harmadik rész színvonalát nem érte el, de simán kiemelkedik a jelenlegi filmfelhozatalból.
2/10
Columbo436 2023 szept. 22. - 16:37:49 2/10
Hát. Első 4-résznél abba kellett volna hagyni.
2/10
sawyerx 2023 szept. 18. - 12:48:34 2/10
Nem vagyok se rajongó, se gyűlölő, az első 3 filmet kedvelem, a negyedik is elmegy, ez viszont borzalmas. Logikai bakik, következetlenségek, harmatgyenge karakterek, unalmas, önismétlő sztorivezetés, de legszembetűnőbb az okádék, mű kép világ, ami miatt nekem nehéz volt végignézni.
A két pontot a fiatalítós flashback és a nácik csapata miatt kapja, utóbbiak is inkább a film első felében voltak érdekesek. Indy hangulat egyébként nuku, a klasszikus zene is alig csendül fel, a két cameo pedig semmi érzelmet nem tudott kiváltani.

2/10
Zahire 2023 szept. 06. - 18:17:50 Előzmény Szalai Róbert
Hát akkor örülj és ne fogd vissza magad ...de én azért inkább keresek valami jobb filmet...egyébként az igen a kérdésre is vonatkozik ?
Szalai Róbert 2023 szept. 06. - 10:19:58 Előzmény Zahire
Igen.
Zahire 2023 szept. 06. - 10:18:15 Előzmény Szalai Róbert
Annak kell örülni, hogy öt igen magas költségvetésből készült filmből három, azaz a filmek 60%-a - amire osztályozásnál 2-est szokás adni - jó ? ( Egyébként ha a 4.rész infantilis azaz gyermeteg, éretlen, akkor mivel volt ez a film intellektuálisabb mint a 4.rész, csak azért mert nácik is voltak benne ? )
Szalai Róbert 2023 szept. 05. - 19:47:09
Szerintem rendben van ez a film. A 2. szektás/depressziós, majd a 4. ufós/infantilis részt ha elfelejtjük, akkor pont kijön egy nézhető trilógia a sorozatból… és ennek kell örülni.
Zahire 2023 szept. 05. - 18:24:47
Egynek elmegy, de nem az film amire számítottam. Az, hogy az egész szerkezet a rekonstrukció szerint nem így néz ki, illetve, hogy a Lineáris B, nem egy kód hanem egy írás, és egyéb dolgok nem stimmelnek, egy ilyen filmnél várható, nem meglepő.
Szerintem is nagyon hosszú a játékidő, és ezt nem a történet bonyolításával, hanem hosszú és talán itt-ott nem is áttekinthető (pl. a tuk-tuk rally ) akciójelenetekkel tűzdelték tele. A kód megfejtése azért lehetett volna egy kicsit rafináltabb ...meg az is érdekesebb lett volna számomra , ha a múltban tovább időznek, dehát mint tudjuk, összezárul az időrés, sietni kell.
5/10
rajdi 2023 szept. 05. - 10:57:13 5/10
Néha tudta hozni az Indiana Jones feelinget az igaz, de ettől eltekintve a bugyuta szituációk, a klisékkel és 2023-ban már nevetséges akció jelenetekkel, meg az indokolatlanul hosszúra nyújtott történettel teszi simán csak egyszer nézőssé a filmet, hogy kipipálhassuk, ez is meg volt.
Összes hozzászólás