Harrison Ford elbúcsúzik a rajongóktól

A sztár érzelmes interjút adott az utolsó Indiana Jones-film premierje kapcsán.

Mozikba került végre Harrison Ford ötödik és egyben utolsó Indiana Jones-filmje, amelytől legalább 145-150 millió dollár globális bevételt remél a stúdió a nyitóhétvégén.

Egy több évtizedes múltra visszatekintő, az idősebb közönségnek szánt film negyedik folytatásától ez tisztességes bevételnek számítana. Van mit behozni, a Disney ugyanis 295 millió dollárt költött a filmre, de ebben még nincsenek benne a marketingköltségek, vagyis egyáltalán nem garantált, hogy az Indiana Jones és a végzet tárcsája nyereséges lesz. Pláne azért, mert a konkurencia is erős: július 12-én érkezik a mozikba a Mission: Impossible új része, július 21-én pedig a Christopher Nolan-féle Oppenheimer.

Összehasonlításképpen: a negyedik Indy-film, a 2008-as A kristálykoponya királysága 185 millió dollárba került és 100 millióval nyitott, majd 790 millió dollárig jutott, amivel a franchise legnagyobb bevételt hozó filmje lett, inflációval nem korrigálva.

A premierhez időzítve a film sztárja, Harrison Ford interjút adott az Entertainment Weeklynek, amelyből kiderül, hogy az új kalandot részben A kristálykoponya királysága gyenge fogadtatásának köszönhetjük. Amikor kiderült, hogy a film nem nyerte el a közönség tetszését, Steven Spielberg, a franchise rendezője és George Lucas elkezdett gondolkodni egy ötödik rész ötletén.

Egy idő után maga Ford is úgy érezte, hogy lenne még hely egy történetnek, egy olyannak, amely az öregedéssel, az idővel és a családon belüli kapcsolatokkal foglalkozik. A színész pedig elégedett a végeredménnyel, legalábbis azt mondja, hogy:

Sokkal nyugodtabban hagyom őt ezen a helyen, mint ahol a Kristálykoponya végén volt."

A projekt nem indult jól, Spielberg 2020 elején lemondott a rendezői posztról, és nem sokkal később James Mangold vette át a helyét, aki nem volt elégedett a szkripttel. A rendező úgy találta, hogy a vázlat, amit kapott, "egy jól megírt kaland volt, de nem éreztem, hogy bármiről is szólna. Konkrétabban, nem éreztem, hogy azzal a valósággal foglalkozna, amivel a nézők szembesülnének, amikor megnézik a filmet, vagyis azzal, hogy egy majdnem 80 éves sztár játssza ezt a karaktert. A filmnek valahogyan arról kell szólnia, hogy valaki fiatalon egy nagyszerű hős volt, ebben a pillanatban azonban megtapasztalja az időskor realitásait.”

Ezért is döntöttek végül úgy, hogy a tárgynak, amit Indy és társai hajkurásznak, szintén az idő múlásához kell valahogy kapcsolódnia.

Maga Ford nem aggódott amiatt, hogy ne tudná felvenni a tempót, ugyanúgy állt a kezében az ostor, és az sem zavarta, hogy nem Spielberg ült a rendezői székben. "Steven itt van bent" – mondja az interjúban, és a fejére mutat. "És itt" - folytatja, kezét a szívére téve.

James Mangold pedig elismeri Spielberg stílusát és a munkamódszerét, és próbálja is követni. Spielberg ráadásul executive producerként "a film minden aspektusában részt vett", ott volt többek közt a vágószobában is.

Megúszós rajongósimogatás lett az új Indiana Jones-film

Öreg Indy nem vén Indy, de maga a film elég fogatlan. Kritika Cannes-ból.

Kritikánk a filmről

 

Ford állítja, hogy a forgatáson soha nem foglalkozott azzal, hogy utoljára játssza el az egyik kedvenc karakterét, de azt elismeri, hogy Indy egy legenda a rajongók számára.

"Különleges a közönség hűsége. És ami még ennél is örömtelibb, az az a tény, hogy ezek a filmek generációról generációra öröklődnek a családokban.”

Az interjú végén a riporter megkérdezi a sztártól, hogy ha a való életben kapna egy hasonló lehetőséget a búcsúzásra, mint Indy a filmben, akkor mit mondana az Indy-rajongók generációinak?

Köszönöm, hogy elviseltek engem. Remélem, jól éreztétek magatokat. Én biztosan."

via: Variety / EW