Ezeknek a sztároknak az ősei is híresek voltak

Vajon mi a közös Helena Bonham, Carterben, Tilda Swintonban és Kit Haringtonban? Hát az, hogy az őseik is nagy tettekkel hívták fel magukra a figyelmet. Mutatunk nyolc sztárt, akiknek a vérében van a hírnév.

Helena Bonham Carter

A színésznő egy brit miniszterelnökig tudja visszavezetni a családfáját, Herbert Henry Asquith-ig, aki 1908 és 1916 között volt hivatalban. Asquith lánya, azaz Bonham Carter apai nagyanyja Violet Bonham Carter nem kevésbé lenyűgöző életúttal rendelkezik: közeli barátja volt Winston Churchillnek, akinek természetesen a politikáját is támogatta, és amikor a harmincas években keményen felemelte a hangját a fasizmus térnyerése ellen, sikerült bekerülnie Hitler fekete könyvébe, amit azokról a brit antifasisztákról vezetett, akiket le akart tartóztatni.

„Úgy gondolom, minden fiatalnak meg kéne interjúvolnia a nagyszüleit”

– jelentette ki Helena Bonham Carter, aki megpróbált még ennél is többet megtudni híres felmenőjéről és a többi nagyszülőről.

Forrás: Pascal Le Segretain / Getty Images és Wikimedia Commons

 

Tilda Swinton

Egészen elképesztő, de Tilda Swinton a 800-as évekig tudja visszakövetni a családfáját az angol és skót történelemben: felmenői természetesen nemesek voltak.

„Minden család nagyon öreg. Csak annyiról van szó, hogy az enyémnek a tagjai ugyanazon a helyen éltek nagyon sokáig,

és úgy alakult, hogy lejegyezték a dolgokat” – mondta a színésznő szerényen egy interjúban. Swinton sok feljegyzett őse közül pedig a leghíresebb minden bizonnyal Robert the Bruce, egy középkori főúr, aki harcolt Skócia függetlenedéséért Angliától, és 1306-ban Skócia királya lett. A magyarul I. Róbert skót királyként ismert uralkodót több filmben is megjelenítették (benne volt például A rettenthetetlenben), de sajnos Tilda Swinton egyik ilyen műben sem szerepelt.

Forrás: Axelle / Bauer-Griffin / FilmMagic / Getty Images és Wikimedia Commons

 

Rose Leslie

A Trónok harca és a Downton Abbey sztárja szintén nemesi skót ősökkel büszkélkedhet, ezért nem olyan meglepő a tény, hogy egy XVI. századi kastélyban, a Lickleyhead Castle-ben nőtt fel. Rose Leslie-nek mind apján, mind anyján keresztül több történelmi jelentőségű felmenője is van: apja ma is a Leslie klán feje, de a színésznő egyik őse maga II. Károly király. A neves ős ráadásul akaratán kívül évszázadokkal korábban is befolyásolta utóda sorsát, hiszen

színházkedvelő uralkodóként az ő uralkodása alatt, az 1660-as években kaptak engedélyt rá a nők is, hogy hivatásos színészként felléphessenek a színpadon

(addig a női szerepeket kizárólag férfiak alakíthatták).

Forrás: Jeff Spicer / Getty Images és Wikimedia Commons

 

Kit Harington

Rose Leslie férje és Trónok harca-beli kollégája nemcsak a kisképernyőn bonyolódott a politika hálójába, mivel ősei legalább olyan izgalmas figurák, mint bármelyik karakter a népszerű fantasyből. Harington édesanyja ugyanis a híres Robert Catesby leszármazottja, azé a férfié, aki kitervelte az 1605-ös lőporos összeesküvést, amelynek során a felkelők – akik így szerettek volna tiltakozni a protestáns Angliában a római katolikus vallásúak elnyomása ellen – fel akarták robbantani a Lordok Házát, amikor a király, az anglikán egyház 150 püspöke és a parlament képviselői november 5-én összegyűltek az akkori Westminster-palotában a törvénykezési évad hivatalos állami megnyitójára.

Kit Harington a Lőporban. Forrás: HBO


És a legszebb az egészben, hogy Harington a 2017-es Lőpor című sorozatban eljátszhatta saját ősét. Ősi nemesi származásának egyébként a színész nem tulajdonít túl nagy jelentőséget (pedig Robert Catesbyn kívül apai részről Sir John Haringtonhoz is kapcsolódik, aki nem más, mint a vízöblítéses vécé feltalálója). „Lehet, hogy ez a személyes történelmem része, de idegesítő, hogy az újságírók megpróbálnak emiatt valami sznob előkelőségnek beállítani, pedig nem vagyok az. Anyukám mindig mondogatja, hogy

mondjam meg azoknak a riportereknek, hogy állami iskolába jártam”

– nyilatkozta a sztár.


Cary Elwes

A herceg menyasszonya sztárjának nem más az egyik felmenője, mint az a John Elwes, aki Charles Dickens Karácsonyi ének című művének híres figuráját, Ebenezer Scrooge alakját inspirálta. Annak ellenére ugyanis, hogy a parlament tagja volt, és jelentős vagyont örökölt, John Elwes híres volt róla, hogy a fogához veri a garast:

rongyosra hordta minden ruháját, és háztartására sem szívesen költött.

Fösvénysége annyira közismert volt, hogy kortársai azt a gúnynevet aggatták rá, hogy „az ünnepelt zsugori”. Dickens ugyan a mesében átnevezte a karaktert (a legenda szerint az Ebenezer Scrooge nevet egy edinburgh-i temető egyik fejfáján pillantotta meg), de attól még mindenki pontosan tudta, hogy John Elwestről mintázta.

Forrás: Rich Fury / VF20 / Getty Images for Vanity Fair és Wikimedia Commons

 

Christopher Plummer

A muzsika hangja és a Tőrbe ejtve Oscar-díjas sztárja mind a nagyvásznon, mind a színpadon nagyot alkotott, utóbbit ráadásul három ország közönsége előtt is: a Broadwayen, Kanadában és Nagy-Britanniában. Plummer kiemelkedő teljesítménye nem olyan meglepő, ha tisztában vagyunk a családfájával, hiszen több felmenője is nagy dolgokat vitt véghez. Dédapja, Sir John Abbott például 1891 és 1892 között Kanada miniszterelnöke volt, és már csak azért is tiszteljük mindennél jobban, mivel politikai karrierje ellenére egy alkalommal azt találta mondani, hogy

„utálom a politikát”.
Forrás: Amanda Edwards / Getty Images és Wikimedia Commons

 

Riz Ahmed

Riz Ahmed ugyan Londonban született, de apai és anyai oldalról is pakisztániak a gyökerei, amelyek azonban egész Dél-Ázsiát behálózzák, mivel a sztár egyik fontos felmenője például egy indiai nemes volt, akinek ráadásul sikerült áttörnie az üvegplafont. Ahmed elmondása szerint Sir Shah Muhammah Sulaiman volt az első olyan indiai bíró Uttar Pradesh államban, akit a britek neveztek ki, szóval afféle úttörőnek tekinthető a gyarmati Indiában.

A rapperként és színészként egyaránt ismert Ahmedhez hasonlóan ráadásul Sulaiman is multitalentum volt: jogi sikerei mellett matematikával is foglalkozott, ezenkívül szenvedélyes szószólója volt az oktatásnak.
Forrás: Jason LaVeris / FilmMagic / Getty Images

 

Christopher Lee

Habár Adam Rutherford genetikus szerint Európában szó szerint mindenki vissza tudná vezetni a családfáját Nagy Károlyig, Christopher Lee-ről ez konkrétan is tudható. A 2015-ben elhunyt színész és a világ legidősebb heavymetal-énekese VIII. századi őse előtt két metallemezzel is tisztelgett: a 2010-es Charlemagne: By the Sword and the Cross, illetve a 2013-as Charlemagne: The Omens of Death nemcsak címével idézi meg a frank császárt, de utóbbi albumon szerepel is egy Nagy Károly című szám, ezenkívül

Christopher Lee énekesként is végig magát az uralkodót személyesíti meg.




(via Ranker)