Ezekre a rendezőkre érdemes odafigyelni az Élősködők Oscar-díjas direktora szerint

Bong Joon-ho felsorolta a Brit Filmintézet magazinjának azt a húsz feltörekvő rendezőt világszerte, akiknek a munkáira a következő években mindenképpen figyelni fog.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Bong zseniális alkotása, az Élősködők az idei Oscar-gálán elnyerte a legjobb filmnek, a legjobb nemzetközi filmnek, a legjobb rendezőnek és a legjobb forgatókönyvnek járó díjat – így most az egész világ a dél-koreai direktorra figyel. Azt már megírta a sajtó, hogy sorozatverzió készül a trófeákkal elhalmozott alkotásból, ahogy azt is, hogy milyen projekteket tervez az alkotó a közeljövőben.

A Brit Filmintézet magazinja, a Sight and Sound viszont úgy gondolja, az is érdekelheti a filmrajongókat, kik azok a feltörekvő rendezők, akik kiérdemelték Bong Joon-ho figyelmét, és akiknek a közelgő munkáit mindenképpen érdemes lesz megnézni. Bong összesen húsz nevet sorolt fel, és elmesélte azt is, mit gondol az eddigi munkáikról, azaz hogy miért érzi úgy, hogy figyelni kell rájuk.

Mati Diop, Ari Aster, Rose Glass és Oliver Laxe. Forrás: Jamie McCarthy / Getty Images, Sylvain Lefevre / Getty Images és Carlos Dafonte / NurPhoto via Getty Images

 

A húszas listán – amit ide kattintva érhetünk el – találunk olyan neveket, akiket már a nagyközönség is jól ismer: itt van például Ari Aster (akinek két izgalmas nagyjátékfilmjét is láthattuk, az Örökséget és a Fehér éjszakákat), Robert Eggers, A boszorkány és A világítótorony rendezője, David Robert Mitchell (Valami követ, Kaliforniai rémálom) és Jordan Peele is (Tűnj el!, Mi).

Bong kedvencei között persze vannak olyanok is, akik nem olyan széles körben ismertek (például az iráni Ali Abbasi, a guatemalai Jayro Bustamante, a francia-spanyol Oliver Laxe, a brit Francis Lee és az olasz Pietro Marcello), ezenkívül dicséretes módon sok köztük a nő (Mati Diop, Rose Glass, Alma Har’el, Kirsten Johnson, A Babadook rendezőjeként ismert Jennifer Kent, Jennifer Reeder és Alice Rohrwacher), a távol-keleti művész (a kínai Bi Gan és a japán Hamaguchi Ryusuke), sőt a távol-keleti nő is (Yoon Gaeun Dél-Koreából és az amerikai-kínai Chloé Zhao).


(via Collider, bfi.org.uk)