Ezentúl Enyedi Ildikó és Mészáros Márta is szavazhatnak, ki kapjon Oscart

Idén hét magyart is meghívtak az Oscar-díjat osztó Amerikai Filmakadémia tagjai közé.

A jelenleg 6687 szavazóképes taggal rendelkező az Amerikai Filmakadémia tevékenységének leglátványosabb része az Oscar-díjak odaítélése. A szervezetbe minden évben új tagokat hívnak meg a filmművészet minden szegletéből, és idén több magyar is helyet kapott az elég impozáns névsorban.

Enyedi Ildikó (Simon mágus, Testről és lélekről), Mészáros Márta (Napló gyermekeimnek)M. Tóth Géza (Maestro, Bogyó és Babóca), Rófusz Ferenc (A légy), Pataki Éva író (Napló szerelmeimnek, A temetetlen halott), Deák Kristóf és Udvardy Anna producer (Mindenki).

Idén 774 filmest hívtak meg. A listán szerepel többek között Daniel Brühl, Monica Bellucci, Joel Edgerton, Adam Driver, Chris Evans, Elle Fanning, Chris Hemsworth, Lou Ferrigno (az eredeti, tévés Hulk), Gal Gadot, Charlotte Gainsbourg, Dwayne Johnson, Franco Nero, Chris Pratt, Margot Robbie, Alejandro Jodorowsky, Guy Ritchie, Angelo Badalamenti és Nick Cave.

A teljes listát a Variety-n lehet megnézni. A névsort tartalmazó cikkben továbbá infografikákkal illusztrálják a tagság és a meghívottak számának rohamos növekedését, illetve azt, hogy szerencsére évről-évre egyre csökken a fehér férfiak uralkodó aránya: az idei névsor már 39%-a nő és 30%-uk színes bőrű. Az előzmények tekintetében már ez is valami.