Ezt megúsztuk: mégsem lesz forgatókönyvíró-sztrájk

Az utolsó pillanatban megegyezés született a sztrájkkal fenyegető Writers Guild of America (WGA) nevű, forgatókönyvírókat tömörítő szervezet és a nagy hollywoodi filmstúdiók képviselői között.

„Örömmel tudatjuk: megegyeztünk!” - örvendezett egy Twitter-posztban Billy Ray, a Writers Guild of America nevű szakszervezet által delegált egyik tárgyaló.

A megegyezés, amelyet már hivatalosan is megerősítettek, Los Angeles-i idő szerint kedden, hajnali 1 órakor köttetett meg egy maratoni tárgyalást követően - írta meg a BBC. A tárgyaláson a forgatókönyvírók szakszervezete és a legnagyobb amerikai filmstúdiók delegáltjai vettek részt. Az egyeztetések március 13. óta folytak, és most, a belengetett sztrájk előtti utolsó pillanatban sikerült megállapodniuk egymással a feleknek.

Will Ferrell a Felforgatókönyv c. filmben

 

Az emlékezetes 2007-2008-as forgatókönyvírói sztrájk egyes becslések szerint több mint kétmilliárd dollár veszteséget okozott a kaliforniai gazdaságnak, ezt kerülték el a mostani megállapodással.

A szakszervezet sorozatepizódonkénti magasabb fizetést követelt a tagoknak, továbbá szerzői jogdíjakat az újraközlésért.

A több mint 9000 tagot számláló szervezet szerint az írókat korlátozzák, mivel a stúdiók kevesebb epizódot rendelnek meg egy-egy sorozathoz, miközben az írókat kizárólagos szerződésekkel kötik magukhoz. Az egyesület szerint az online streamingekből sem kapnak elég részesedést, holott az ilyen módon bemutatott filmek, sorozatok több évvel az első vetítés után is nagy közönséget érnek el. A WGA becslései szerint a tévés író-producerek fizetése két év alatt 23 százalékkal esett vissza.



A megegyezés 156 milliós pluszköltséget jelent majd a nagyobb gyártóknak, pl. a 21st Century Foxnak és a Time Warnernek.

A WGA-tagok 96 százaléka, nagyjából 6000 tag szavazott a sztrájk mellett, sokan a közösségi médiában is kifejezték szolidaritásukat az ügy mellett. A sztrájk először a nagyobb tévéshow-kat, pl. a Saturday Night Live-ot érintette volna érzékenyen, melynek nézettsége Trump megválasztása után meredeken nő azáltal, hogy az elnököt gyakran teszik vicceik célpontjává. A forgatókönyvírók előző sztrájkjának idején az online televíziózás még gyerekcipőben járt, mostanra azonban az Amazon vagy a Netflix a legnagyobb kihívói a hagyományos tévéműsoroknak illetve csatornáknak olyan típusú sorozatokkal, amik a különlegesebb igényekkel rendelkező nézőket is meg tudják szólítani.