Felmentették Kevin Spacey-t a szexuális zaklatási perében

Anthony Rapp 40 millió dolláros kártérítést követelt a sztártól egy 1986-ban elkövetett szexuális zaklatás miatt, a New York-i bíróság szerint azonban a vallomása ellentmondásos volt.

Egy New York-i esküdtszék Kevin Spacey mellé állt egy 40 millió dolláros polgári perben, és megállapította, hogy az Oscar-díjas színész nem zaklatta Anthony Rapp színészt tinédzserkorában, és nem felelős testi sértés vádjában sem – írja a Variety. A nagyjából 80 perces tanácskozás után az esküdtek egyhangú döntésre jutottak: Rapp ügyvédei nem tudták bebizonyítani, hogy Spacey „megérintette volna Rapp intim testrészét”. Lewis Kaplan bíró így hivatalosan is elutasította az ügyet.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk itt a PORT.hu hasábjain, az október elején New Yorkban kezdődött polgári perben Rapp az általa elszenvedett zaklatás miatt 40 millió dolláros kártérítést követelt a sztártól.

Kevin Spacey a bíróságon (fotó: Alexi J. Rosenfeld / Getty Images)

 

A közösségi médiában közzétett nyilatkozatában Anthony Rapp nem tett közvetlen említést az ítéletről, de megköszönte az esküdteknek, hogy meghallgatták az ügyet:

Ez a per mindig is arról szólt, hogy kiálljunk a szexuális erőszak minden formája ellen. Ígérem, hogy továbbra is kiállok az olyan erőfeszítések mellett, amelyek biztosítják, hogy olyan világban élhessünk és dolgozhassunk, amely mentes a szexuális erőszak minden formájától. Őszintén remélem, hogy a túlélők továbbra is elmondják történeteiket, és harcolni fognak az elszámoltathatóságért.

Rapp először 2017-ben állította azt, hogy 1986-ban, amikor ő még csak 14 éves volt, az akkor 26 éves sztár meghívta a lakására egy buliba, majd a többi vendég távozása után lenyomta az ágyára, és agresszív módon közeledett felé. Rapp azt vallotta: azóta is „ez élete legtraumatikusabb eseménye”. A két színész úgy ismerte meg egymást, hogy ekkortájt mindketten Broadway-színdarabokban szerepeltek: Rapp az Ed Harrisszel közös Precious Sonsban, Spacey Jack Lemmonnal a Long Days Journey Into Nightban.

Kevin Spacey ügyvédei szerint azonban Rapp vallomása ellentmondásos volt. Megjegyezték például, hogy Rapp leírása szerint Spacey-nek külön hálószobája volt, miközben az általuk bemutatott alaprajz szerint a színész ekkor egy stúdiólakásban élt, amelynek egyetlen nagy szobája volt. Azzal is érveltek a perben, hogy Rappet felzaklatta, hogy Spacey nem vállalja nyíltan a homoszexualitását, és hogy a fiatal színészt féltékenység emészti idősebb kollégája sikeresebb hollywoodi karrierje miatt, mivel Rapp a Broadway-produkciók mellett „csak” a Star Trek: Discovery című sorozatban szerepelt, míg Spacey olyan sikeres produkciókban, mint az Amerikai szépség, a Szigorúan bizalmas, valamint a Netflix Kártyavár című sorozata.

Anthony Rapp a bíróságra tart jogi képviselőjével (fotó: Alexi J. Rosenfeld / Getty Images)

 

Bár Kevin Spacey ezt a pert megnyerte, további jogi csatározások várnak még rá. 31 millió dollár kártérítést kell például fizetnie z Media Rights Capitalnek, a Kártyavár gyártójának, amiért a sorozatot a sztár ellen felhozott vádak miatt idő előtt leállították. Spacey-re emellett Nagy-Britanniában is tárgyalás vár: itt az a vád ellene, hogy három férfit is szexuálisan zaklatott, amikor Londonban élt és dolgozott az Old Vic színház művészeti igazgatójaként. Kevin Spacey ezekben az ügyekben korábban ártatlannak vallotta magát.