Filmek, amelyek megoldatlan rejtélyek alapján készültek

A megoldatlan rejtélyek, felderítetlen bűnügyek mindig is izgatták a fantáziánkat, és nem véletlen ihlettek meg sok filmest. Listánkon főleg olyan filmek szerepelnek, amelyek méltatlanul kevéssé ismertek.

Piszkos Harry (1971) – A Zodiákus gyilkos

Furcsa belegondolni, hogy David Fincher lassan kibontakozó drámája, A Zodiákus (2007) és Clint Eastwood talán legismertebb szerepe egy tőről fakad, pedig így van. A híres Piszkos Harry-filmes szériájának nyitódarabját még akkor mutatták be, amikor a Zodiákus gyilkos aktív volt, és több minden teszi nyilvánvalóvá, hogy

Harry ellenfelét, a Skorpiót az ő figurája ihlette.

Például az, hogy a Skorpió az egyik állatövi jegy a horoszkópban (azaz a zodiákusban), továbbá a film egyik jelenetében a gyilkos elrabol egy iskolabusznyi gyereket, és az igazi Zodiákus is fenyegetőzött azzal hírhedt leveleiben, hogy gyerekeket fog lelőni egy iskolabuszban. Piszkos Harry Clint Eastwood egyik legikonikusabb szerepe volt, amelyet négy folytatásban is magára öltött. Don Siegel filmje a Francia kapcsolat mellett a hetvenes évek legnagyobb hatású bűnügyi filmje.

Forrás: InterCom

 

Akció az elnök ellen (1973) – A Kennedy merénylet

Kennedy elnök meggyilkolásának körülményei a mai napig nem tisztázódtak, nem csoda, hogy annyi film dolgozta fel az eseményeket, amely közül a legismertebb nyilván Oliver Stone 1991-es JFK-je. David Miller a gyilkossághoz képest meglepően korai munkája egy lehetséges verziót mutat be. Eszerint 1963. június 5-én befolyásos férfiak egy csoportja egy virginiai összejövetelen arra a következtetésre jutott, hogy Kennedy elnök kül- és belpolitikája veszélybe sodorhatja az országot. Aprólékosan kidolgozták, hogyan lehetne minél sürgősebben megszabadulni az elnöktől. Minden a kidolgozott terv szerint zajlott: Oswald elvégezte a piszkos munkát, Jack Ruby pedig őt hallgattatta el. A Burt Lancaster és Robert Ryan főszereplésével készült film jókora botrányt kavart, egy időre még a mozik műsoráról is le kellett venni.

Forrás: Örökmozgó

 

A város, amely rettegett a naplementétől (1976) – a Texarkana gyilkosságok

Az 1946-os, megoldatlan texarkanai „holdfénygyilkosságokon” alapuló film az egyik legkorábbi "slasher", amely megelőzte az olyan nagy horrorklasszikusokat is, mint a Halloween és a Péntek 13  sőt, hatott is ezekre a munkákra.

A film részletekbe menően ábrázolja a valódi gyilkosságokat, amiben még egy narrátor is segít, de nem kínál megoldást,

azon túl, hogy Charles B. Pierce rendező szerint a gyilkos a városka egyik lakója. Ahol közvetlenül a II. világháború vége után egy, a Fantom névre keresztelt csuklyás sorozatgyilkos terrorizálta a közösséget, áldozatai pedig kivétel nélkül szerelmespárok voltak, akiket először parkoló autókban támadott meg, majd otthonaikba tört be. Az utána folytatott hajsza eredménytelen volt, de tudjuk, a tettes nem tűnt el teljesen. 2014-ben a film kapott egy elfogadható folytatást.

Forrás: American Independent Pictures

Halálra rémülve 1986) – A pimlicói mérgezés

A Jodie Foster és John Lithgow főszereplésével készült film az Angliában oly híres-hírhedt Pimlico-mérgezés rejtélyen alapul, amit még Alfred Hitchcock is fel akart dolgozni. Az esemény a londoni negyedről kapta elnevezését, ahol Edwin Bartlett élt, akinek halála oly nagy érdeklődést keltett a korabeli közvéleményben.

A férfit ugyanis halálos mennyiségű kloroformmal a gyomrában találták meg,

csakhogy az anyag nem égette meg a torkát és a nyelőcsövét, így senki sem tudott rájönni, hogyan került oda. Bartlett fiatal felesége, Adelaide volt a gyanúsított, aki egyben a férfi örököse is volt, ám bizonyítékok hiányában felmentették. Mivel a fiatal özvegy hamarosan nyomtalanul eltűnt, olyan nagy kétségek nem lehettek az ügyben, ám furcsa módon a közvélemény akkor az ő oldalán állt.

Forrás: Film+

 

Fekete Dália (2006) - Elizabeth Short halála

A színésznőnek készülő Elizabeth Short borzalmas halála a leghírhedtebb és legrégebbi megoldatlan hollywoodi gyilkossági ügy. Az eset további tragikuma pedig, hogy

Short csak halála után, éppen meggyilkolásának köszönhetően vált sztárrá,

az olyan, róla szóló irodalmi és filmes feldolgozások miatt, mint James Ellroy Fekete Dália című regénye vagy Brian De Palma azonos című thrillere Josh Hartnett, Scarlett Johansson és Aaron Eckhart főszereplésével. A 22 éves nő brutálisan megcsonkított holttestét 1947. január 15-én találták meg egy elhagyatott Los Angeles-i telken, és azt leszámítva, hogy egy fekete autót láttak parkolni a közelben, semmivel sem kerültek közelebb a haláleset megoldásához a nyomozás során.

Forrás: Hungaricom

 

A halál jele (2003) - A Hwaseong gyilkosságok

A zseniális Bong Joon-ho (A gazdatest, Élősködők) lebilincselő filmje, amelyet egy valódi gyilkosságsorozat utáni nyomozás ihletett, arról szól, hogyan kapaszkodik ez a két férfi minden reménysugárba és minden lehetőségbe, hogy közelebb jussanak a megoldáshoz, miközben egyre távolabb kerülnek a gyilkos megtalálásától. Egy kisvárosban 1986-tól 1991-ig tíz nő esett áldozatul a kegyetlen sorozatgyilkosnak,

aki mindig esős időben csapott le, a rádiós kívánságműsorban pedig mindig ugyanaz a dal szólt.

A helyi rendőr, Park Doo-Man és a fővárosból küldött detektív, Seo Tae-yoon a brutális gyilkosságsorozat ügyében nyomoznak más-más módszerekkel, néha átlépve a törvényesség határát, és lassan mindketten az ügy megszállottjaivá válnak. Újabb és újabb gyanúsítottról gondolják azt, hogy végre megtalálták a tettest, ám minden egyes esetben csalódniuk kell. Az igazi gyilkost egyébként 2019-ben fogták el, 16 évvel a film bemutatása után.

Forrás: Film+

 

Filmek, ahol a nagy rejtélyre NEM kapunk választ

Megszoktuk, hogy ha egy filmben a főhős egy különös rejtéllyel találja magát szemben, azt a végére sikeresen meg is oldja. De mi van, ha mégsem oldja meg?

Tovább

 

Véres románc (2010) - Robert Durst titokzatos esete

David Marks (Ryan Gosling) családja ingatlanügyekből szerezte milliárdjait. Az üzlet remekül megy, ám David egyre furcsábban viselkedett. Úgy tűnik, megbomlott az elméje. Először csak magában beszélt, majd a feleségét (Kirsten Dunst) kezdi terrorizálni. Egy napon Katie eltűnik. A rendőrségnek nincs bizonyítéka arra, hogy bűncselekmény történt. Aztán évekkel később meghal Katie legjobb barátnője, aki könyvet ír az ügyről, és kisvártatva holtan találják David idős szomszédját is. A film Robert Durst ingatlanmágnásról szól, bár a neveket megváltoztatták, és olyan hatásosra sikerült, hogy Durst felvette a kapcsolatot Andrew Jarecki rendezővel. Az eredmény egy dokureality-sorozat lett Az elátkozott: Robert Durst halálos élete (2015) címmel, amely egy bekapcsolva felejtett mikrofonnak és egy, időközben megtalált levélnek köszönhetően lerántotta a leplet a barátnő megöléséről, a feleség teste azonban sosem került elő.

Forrás: The Weinstein Company

 

Hazugságok városa (2018) - The Notorious B.I.G. halála

Brad Furman (Az igazság ára, Vakszerencse) filmje az egyik legnépszerűbb elméletet követi, mely szerint Christopher Wallace, közismert nevén The Notorious B.I.G. Wallace gyilkosságát a Death Row Records vezetője, Suge Knight „rendelte meg”. Knight nem mellesleg Tupac Shakurral utazott egy autóban, amikor megölték, és maga is megsebesült, indítéka tehát volt, és a teória szerint olyan korrupt zsaruk végezték el számára a piszkos munkát, akik a bandája, a Bloods tagjai voltak. A történet sem magára a gyilkosságra fókuszál, hanem ezekre a rendőrökre, akik – bizonyíthatóan – részt vettek bankrablásokban és emberölésben is, ahogy azt is megtudjuk, hogyan akadályozta annak idején és akadályozza most is a rendőrség vezetősége a nyomozást. Ezt próbálja sok év távlatából felgöngyölíteni a leszerelt nyomozó, Russell Poole (Johnny Depp) és a riporter Jack Jackson (Forest Whitaker), aki hírnevét és karrierjét próbálja menteni.

Forrás: HBO