Filmek, amik meghozzák a tavaszt

Miközben az utolsókat nyögi a tél, néhány télűző filmmel segítjük a tavasz eljövetelét. Ewan McGregor millió nárciszos lánykérésétől az egyik legnagyobb magyar természetfilm-klasszikusig szedtünk össze zöldellő fákban és virágokban gazdag filmeket.

A titkok kertje

 

 

Mi lehetne szívet melengetőbb, mint az, ha egy elhanyagolt tavaszi kertet három kisgyerek segít újra virágba borítani. A kedves családi film egy angliai kastélyban játszódik, aminek az ura egy árva gyermeket vesz magához Indiából. A kislánnyal együtt élet költözik a zord falak közé, kiszabadul szobafogságából a lord fia, és csatlakozik hozzájuk egy fiú, aki ért az állatok nyelvén. Hárman fedeznek fel egy eldugott kertet, ami érdekes titkokat rejteget. A filmet a lengyel származású Agnieszka Holland rendezte, aki Andrzej Wajda és Krysztof Zanussi szárnyai alatt tanulta a szakmát.



Meglógtam a Ferrarival

 

 

Vannak azok a napok, amikor túl jó az idő ahhoz, hogy a munkahelyén vagy az iskolapadban senyvedjen az ember. Egy ilyen napról szól John Hughes legendás gimis vígjátéka is, amiben a fiatal Matthew Broderick dönt úgy, hogy ad magának egy szabadnapot. Vele tart a barátnője, a legjobb barátja, és az egyikük apjának Ferrarija is. Az iskolaszökevény nővérének szerepében pedig feltűnik a Dirty Dancing Baby-je, Jennifer Gray is.

 

Bambi

 



Majdnem 80 éves, de ma is elbűvölő Walt Disney egyik legnagyobb klasszikusa, a Bambi, amihez a stáb élő őzikéket és erdei állatokat tanulmányozott, hogy tökéletesen vihessék rajzfilmre őket. A cuki állatfigurák drámai történetének élvezete közben viszont érdemes alaposabban megfigyelni a film háttereit is, amik egy kínai származású festő vezetésével készültek. A szomorú téli jelenetek mellett kétszer is gyönyörködhetünk a lélegzetelállító tavaszi természetben.

 

Örök kaland

 



A Disney mindent bevetett, hogy megalkossa a tökéletes családi filmet, amihez a zöldellő erdő szolgáltatja a hátteret. Az erdőben egy jólnevelt, de a külvilágtól elzártan élő úrilány téved el, hogy egy furcsa család mentse meg a sötét éjszakától. A történetben három Oscar-díjas színész játszik, Ben Kingsley, Sissy Spacek és William Hurt, és a főszerepet a Szívek szállodájából ismert Alexis Bledel játssza.



Totoro - A varázserdő titka

 

 

Két kislány egy kedves kis vidéki kunyhóba költözik az édesapjával, és amíg arra várnak, hogy az édesanyjuk meggyógyuljon, és kijöjjön a kórházból, felfedezik a vidéki élet szépségeit. Összebarátkoznak például az erdőben lakó misztikus lénnyel, Totoróval, aki abban is segít nekik, hogy a kertben elültetett magok egy éjszaka alatt tekintélyes koronájú fává nőjenek. Az egyszerű történet ellenére felnőttek számára is tökéletesen élvezhető Hayao Miyazaki egyik legnépszerűbb meséje, ami gyönyörűen mutatja be az ember és a természet kapcsolatát.

 

Nagy Hal

 



Ha valaki a nagy tél után egy alapos színtúladagolásra vágyik, ettől a Tim Burton-filmtől megkaphatja. Annál virágosabb tavaszi filmjelenet kevés van, amikor Ewan McGregor egy hatalmas nárciszmező közepén kéri meg a szerelme kezét. Igaz, becsúszik egy bunyó a romantikus pillanatokba.

 

Egy gésa emlékiratai

 

 

A kilencvenes évek végének nagy könyvszenzációja volt az Egy gésa emlékiratai, ami a magyar háziasszonyokat is levette a lábáról. Nem maradt el a hollywoodi filmadaptáció sem, amit Rob Marshall, a Chicago rendezője jegyez. Már a színes legyezők és kimonók is egy másik világba repítik az embert, de a film egyik csúcspontja, amikor a főszereplő a tavasszal virágzó cseresznyefák alatt találkozik élete nagy szerelmével. Kínában és Japánban nem fogadták ájult örömmel a filmet, amiben kínai színésznők játszották a gésákat.

 

Gyöngyvirágtól lombhullásig

 

 

Még David Attenborough is csak a szárnyait próbálgatta, amikor Homoki Nagy István sorra forgatta a profi szórakoztató ismeretterjesztő filmjeit. Ehhez többször igénybe vette Pletyka, a tacskó és Nimród, a vizsla segítségét. Az egyik leggyönyörűbb filmje viszont a Gyöngyvirágtól lombhullásig, ami a Gemenci erdő élővilágát mutatja be tavasztól őszig, miközben Sinkovits Imre olyanokat mond, hogy “gyöngyvirágillatot lehel az erdei szél”. Farkas Ferenc és Vaszy Viktor csodás zenéjével a filmélmény egy irányított meditációval ér fel. A film 1953-ban a Velencei Filmfesztiválon Ezüst Oroszlánt kapott, és akkora szenzáció lett belőle, hogy az azévi szilveszteri rádiókabaréban Sinkovits Imre narrációjával mutatták be Budapest éjszakai életét ugyanebben a természetfilmes stílusban.