Filmes összeesküvés-elméletek, amelyek végül igaznak bizonyultak

Megannyi őrült, paranoid elmélet kering a világban, de mi van, ha kiderül, a bennük szereplő összeesküvés valódi - vagy legalábbis van némi alapja?

A Philadelphia-kísérlet - Az idő pallosa (1984)

1984-ben Stewart Raffill brit rendező egy olyan filmet készített el, amely aztán a Római Filmfesztivál legjobb tudományos-fantasztikus filmjének díját érdemelte ki – pedig nem volt teljesen fikció. A rettentő magyar címet kapott film a II. világháború egy különös mozzanatára épített, amikor az amerikai haditengerészet tudósai (állítólag) egy olyan kísérletbe kezdtek, amely egy láthatatlan, teleportálható hadihajót eredményezett. A hajó a U.S.S. Eldridge romboló volt, és a philadelphiai haditengerészeti bázison dolgoztak rajta 1943 októberében, csakhogy furcsa dolgok kezdtek történni.

A hajón szolgáló tengerészeknél egy sor bizarr tünet mutatkozott meg,

mentális trauma, állandó szédültség, spontán égés, sőt, volt, aki állítólag tényleg láthatatlanná vált. Az Egyesült Államok haditengerészete mindig is tagadta a Philadelphia-kísérlet létezését, de ez csak további spekulációkat és összeesküvés-elméleteket eredményezett, míg a kormány végül előállt egy magyarázattal. A kísérlet célja valójában az volt, hogy valamiféle védelmet dolgozzanak ki az ellenséges mágneses torpedók ellen – és ennek során valóban történtek komoly megbetegedések. (Érdekesség: a Stranger Things színpadi előzménytörténetében is szerepel a a Philadelphia-kísérlet, ahogy azt meg is írtuk a helyszíni beszámolónkban.) 

Forrás: Warner Home Video

 

A francia titkosszolgálat terrorakciója - A Rainbow Warrior elsüllyesztése (1992)

  

1985 júliusában a Rainbow Warrior, a Greenpeace hajója Peter Willcox kapitány vezetésével a Mururoa-zátonyhoz hajózott, hogy megakadályozza a francia atomkísérleteket. A hajó sosem érte el a robbantások helyszínét, elsüllyedt egy portugál fotós pedig a roncsok alatt lelte a halálát.

Már ekkor sokan sejtették, hogy a dologban a francia titkosszolgálat keze lehet,

az új-zélandi hatóságok le is tartóztattak két gyanús francia férfit, de sokáig nem jutottak előre. Michael Tuchner filmje azt mutatja be, ahogy a veterán új-zélandi nyomozó, Alaban Galbraith (Sam Neill) kitartó nyomozással leleplezi a francia kormány bűnrészességét. A Willcox kapitányt alakító Jon Voight mellett a filmben vicces módon szerepet kapott Lucy Lawless, vagyis Xena, a harcos hercegnő is, az eset pedig Charles Hernu honvédelmi miniszter lemondását eredményezte.

 

Egy elszabotált Becsületrend - Megkésett kitüntetés (2018)

A Pentagon egy törtető tisztviselője, Scott Huffman kellemetlen feladatot kap feletteseitől: egy több mint 30 éve halott háborús hőst terjesztenek fel bajtársai a legmagasabb kitüntetésre, a Becsületrendre. Így aztán Huffmannak egyenként végig kell látogatnia az idősödő vietnámi veteránokat, hogy feltárja az elesett katona egykori érdemeit. Az elsőre hálátlannak tűnő munka azonban Huffman szívügyévé válik, ahogy újabb és újabb megdöbbentő részleteket tud meg a szanitéc Pitsenbarger őrvezetőről, aki

mintegy 60 csapdába került bajtársát mentette meg, feláldozva saját életét

– és arról, amiről eddig csak zavaros hírek keringtek, hogy miért nem kaphatta meg Pitsenbarger a poszthumusz kitüntetést. Todd Robinson munkája nem csak a valódi hőstettre összpontosít, hanem a szintén valódi összeesküvésre is, amikor az ügy magasabb politikai befolyással bíró személyek érdekeivel is ütközött.

Forrás: Roadside Attractions

 

A titkos MKUltra program - Stranger Things (2016-)

   

Az MKUltra legendája annyiban különbözik a legtöbb összeesküvés-elmélettől, hogy számos jel utalt már korábban is arra, hogy a program valós. Az 1950-es években bevezetett projekt célja annak tanulmányozása volt, miként képesek bizonyos kémiai agyagok és drogok – például az LSD - megváltoztatni az emberi gondolatokat és érzékelést. A kutatók a résztvevők tudta és jóváhagyása nélkül tanulmányozták ezeknek a szereknek és gyógyszereknek az agyra gyakorolt ​​hatását hosszú távon. Az MKUltra dokumentációját nagyrészt törölték,

mintegy 20 000 aktát pedig az 1970-es évek végén titkosítottak,

de Blair Erickson 2013-as Banshee Chapter című amerikai horrorfilmjének sikerült meglepő módon az igazi történet mélyére ásnia, és ezzel rendkívül népszerűvé válnia – hiába kapott negatív kritikákat. Ám nem ez volt az egyetlen megfilmesítés.  A Netflix elképesztően sikeres sorozata, a Stranger Things alapsztoriját is a CIA titkos programja inspirálta a maga földalatti emberkísérleteivel, majd azok eltusolásának szándékával. Az MKUltra program során valóban kísérleteztek gyereken, de ezek persze nem tettek szerre emberfeletti képességekre.

Forrás: Netflix

Titkos gyógyszerkísérletek - Az elszánt diplomata (2005)

John Le Carré leginkább kémregényeiről ismert, de az összeesküvés-elméletek sem álltak túl távol tőle – és kevés olyan iparág van, amelyhez annyi elmélet kapcsolódik, mint a gyógyszeripar, és sokan gondolják, hogy az ilyen cégek machinációit ugyanolyan mocskosak, mint bármely titkosszolgálaté. A regényből 2001-ben filmet készítettek Ralph Fiennes főszereplésével. Fiennes egy brit diplomatát alakít, aki megpróbálja felderíteni politikai aktivista felesége meggyilkolását, aki egy gyógyszergyártó cég után nyomozott, amely szegény afrikai nőkön tesztelte a tbc-gyógyszereit. Bár a film nem egy konkrét gyógyszerbotrányra utal, az évek során kiderült, hogy

Afrikában tényleg számos, megkérdőjelezhető gyógyszerkísérletet folytattak,

különösen olyan betegségekkel kapcsolatban, mint az agyhártyagyulladás és a HIV, ahol már az is kétséges volt, hogy az alanyok egyáltalán tudják-e, miben vesznek részt pár dollárért. Vannak olyan állítások is, hogy olyan gyógyszerkísérleteket is elvégeztek, amely során az alanyok gyermekbénulást vagy HIV-fertőzést kaptak, és így tesztelték a vakcinákat, bár ezt soha nem bizonyították egyértelműen.

Forrás: SPI International