Frances McDormand a legjobb film és a legjobb színésznő kategóriában is Oscart-kaphat

A nomádok földje főszereplőjeként és a film producereként is megnyerheti a rangos díjat a jövő évi gálán.

Frances McDormand hamarosan történelmet írhat: ő lehet az első nő, aki ugyanazon az Oscar-gálán két kategóriában is díjat nyer – írja a Variety magazin. A nomádok földjével ugyanis komoly esélyes lett a legjobb női főszereplő díjára, ráadásul producereként a legjobb film kategóriában is nyerhet a 2021-es Oscar-ceremónián. A 63 éves színésznőnek egyébként már van két Oscarja: 1997-ben a Fargóval, 2018-ban a Három óriásplakát Ebbing határábannal hozta el a legjobb női főszereplő díját.

Frances McDormand A nomádok földje című filmben (forrás: Fórum Hungary)

 

A nomádok földje egy Fern nevű nő történetét meséli el, aki az amerikai jelzáloghitelek bedőlése után kirobbant, 2008-as gazdasági világválság idején úgy dönt, hogy kivonul a civilizációból, és inkább modern nomádként éli tovább a mindennapjait. Ha ezzel a meggyőző alakításával McDormand elnyer egy újabb Oscart, akkor egy olyan „elit klub” tagjává válik, ahová csak nagyon kevés háromszor díjazott sztár tartozik – korábban ugyanis csak Ingrid Bergmannak, Walter Brennannak, Daniel Day-Lewisnak, Jack Nicholsonnak és Meryl Streepnek sikerült háromszor nyernie a legjobb színész kategóriában (illetve a csúcstartó Katherine Hepburnnek négy színészi Oscar-díj jött össze). A film rendezője, Chloé Zhao is begyűjthet egyébként négy kategóriajelölést a 2021-es gálára, mivel ő volt A nomádok földje forgatókönyvírója, vágója és társproducere is. 

Korábban egyébként a híres tévés, Oprah Winfrey csinált történelmet azzal, hogy ő volt az első fekete nő, akit a legjobb film kategóriában produceri Oscar-díjra jelöltek a 2014-es Selmával, ám végül nem ez az alkotás lett a kategória győztese, hanem a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje). Férfiak tekintetében az egy díjátadón való színészi és produceri Oscar-már több sztárnak is sikerült: Clint Eastwood például a Nincs bocsánat és a Millió dolláros bébi idején is összehozta már ezt, bár végül mindkét esetben „csak” a legjobb film és a legjobb rendezés kategóriájában győzött, legjobb színész kategóriában egyik alkalommal sem váltotta Oscar-díjra a jelölését.