Gauguin Tahitin - Az elveszett paradicsom

A művészet templomai sorozat aktuális darabja a világ legszebb tájaira, a világ legszebb emberei közé visz el minket, hogy a művészettörténet legszebb képeiről többet is megtudhassunk.

Fiatalkoromban Paul Gauguin volt az egyik példaképem. Bár nem tudtam róla túl sokat, elég volt a Tahitin készült festményeire néznem egy albumban, hogy meglegyen a történet lényege: Franciaországot, Európát és a nyugati civilizációt maga mögött hagyva elment Polinéziába, hogy boldog barna emberek között éljen és megfesse őket. Azt ugyan nem tudtam, hogy érkezése után hamarosan egy alig 13 éves bennszülött kislányt vett asszonyául, vagy azt, hogy mindvégig szifilisz gyötörte, de ez mit sem változat azon, ahogy ma is látom ezeket a hihetetlen harmóniát és szépséget sugárzó képeket. És a Gauguin Tahitin - Az elveszett paradicsom című művészettörténeti dokumentumfilm alapján a fél világ ma is ugyanígy néz ezekre a képekre.

1891-ben Paul Gauguin elhagyta Marseille-t, és a Csendes-óceán felé indult, és ezzel elkezdődött a festő utazása az élet és a művészet esszenciájának nyomában, ami végül az egyik legnagyobb modern művésszé tette - bár két év után visszatért Franciaországba, nem maradt sokáig, újra visszatért Tahitire, és soha többé nem látta a hazáját. A film Francia Polinézia, Tahiti és a Marquises-szigetek tájaira kalauzolja el a nézőket, a művész által hőn szeretett helyi lakosok segítségével felfedezhetjük azokat a mára legendássá vált területeket és útvonalakat, amelyek Gauguin világhírűvé vált festményeit inspirálták. Meglátogathatjuk azokat a helyeket, ahol a bambuszból és levelekből saját maga által ácsolt házakban olyan fényeket és színeket fedezett fel, melyek örökre megváltoztatták a művészetét, és megismerhetjük az őslakosok gátlásoktól mentes érzékiségét is, ami oly nagy hatással volt a festőre, hogy feladta érte korábbi életét. Ahogy Gauguin fogalmazott, „Le kellett hunynom a szemem, hogy elkezdjek látni”.

A művészet templomai sorozat korábbi, Hitler kontra Picasso című epizódját is jegyző Claudio Poli filmje, a Gauguin Tahitin - Az elveszett paradicsom segítségével a csendes-óceáni szigetvilág, Párizs, Bretagne és Edinburgh városain túl ellátogathatunk az Egyesült Államok legnevesebb múzeumaiba is, ahol Gauguin mesterműveinek többségét őrzik: a New York-i Metropolitan Museum of Artba, a chicagói Art Institute of Chicagóba, a washingtoni National Gallery of Artba és a bostoni Museum of Fine Arts-ba. A filmben megszólalnak művészettörténészek, a legnagyobb múzeumok és gyűjtemények kurátorai, irodalmárok, műgyűjtők, Gauguin életrajzírói és a festő leszármazottai, és nem csak Gauguin életéről és munkásságáról tudhatunk meg többet, de az egyetemes művészetre tett hatásáról – a munkái nagyban határozták meg, hogy csak két gyors példát mondjunk, Pablo Picasso és Henri Matisse művészetét is.