George Clooney a Nespresso arcaként sajnálkozott egy sort a gyerekmunka vádak miatt

A dolgot egy brit tévéműsor nyomozta ki. Clooney, aki a márka nagykövete, „meglepődött és elszomorodott” az áldatlan állapotok miatt.

A brit Channel 4 Dispatches című műsora társadalmi, politikai, egészségügyi és külügyi témákban készít oknyomozó riportokat. Közelmúltbeli adásukban riporterük, Anthony Barnett a világ tizedik legnagyobb kávétermelőjének számító Guatemala több távoli farmján járt, ahol azt tapasztalta, hogy gyerekmunkával termelik ki a kávét – holott a Nespresso azt állítja, etikusan jutnak hozzá a kávébabhoz.

Guillaume Le Cunff, a cég vezérigazgatója egy közleményben kijelentette, hogy náluk zéró tolerancia van érvényben a gyerekmunkát illetően, így elfogadhatatlannak tartják a dolgot. Azt ígéri, haladéktalanul kiderítik, pontosan mely farmokról van szó, és hogy szállítanak-e a Nespressónak. Kávét pedig már addig sem rendelnek ebből a térségből, amíg a nyomozás le nem zárul.

Le Cunff hozzátette azt is, hogy több nemzetközi ellenőrző szervezettel is együttműködnek, és folyamatosan monitorozzák a beszállítóiknál uralkodó állapotokat: csak 2019-ben 400 agronómus részvételével több mint 170 ezer farmlátogatást ejtettek meg világszerte, köztük 60 ezer részletes fenntarthatósági értékeléssel, amit 3 300, harmadik fél által végzett auditált vizsgálat egészített ki.

„Úgy nőttem fel, hogy 12 éves koromtól kezdve egy dohányfarmon dolgoztam, szóval különösen tudatában vagyok a termesztés és a gyerekmunka komplex témájának.

Éppen ezért csatlakoztam hét évvel ezelőtt a Nespresso fenntarthatósági felügyelőbizottságához, a Rainforest Alliance, a Fair Trade International és a Fair Labour Association nevű szervezetekkel együtt. Célunk, hogy könnyebbé és biztonságosabbá tegyük a farmerek életét, és nagyon elégedett vagyok az eredményeinkkel. (…) Fontos ugyanakkor, hogy reagáljunk arra, amit tehetséges riporterek kinyomoztak, hiszen megmutatták a bizottságnak, hova kell még fejlődni.

Amikor hét évvel ezelőtt belevágtunk, tudtuk, hogy nagy projektről van szó, de ezzel együtt őszintén meglepett és elszomorított ez a történet. Egyértelmű, hogy a bizottságunknak és a cégnek még van mit tennie. És ezt a munkát el is fogjuk végezni. És azt is remélem, hogy ez a riporter is folytatja a nyomozását, és jelenti, ha nem változik a helyzet. Az ellenőrzés és az egyensúly kérdése ugyanis nemcsak a társaságokon múlik, hanem az ilyen független újságírókon is, mint Mr. Barnett, aki be tudja tartatni a cégek ígéreteit” – tette hozzá mindehhez George Clooney, szintén egy nyilatkozatban.


(via Deadline)