Ha ennél hazafiasabb lenne, felrobbanna!

Íme, egy film, amelyet nagyon vártam, mert izgalmas, valódi történeten alapszik, és remek színészek játszanak benne, de már az előzetese is olyan közhelyes és dagályos, hogy megijedtem tőle.

Egy érdekes, de kevésbé ismert tény: az afgán háborút nem az amerikaiak nyerték meg, és nem ők győzték le a tálibokat, hanem az ellenük évek óta harcoló ún. Északi Szövetség, amely csak 2001. szeptember 11. után kapott komoly katonai segítséget az Egyesült Államoktól, Irántól, Indiától és másoktól. Igaz, a Szövetség csapatai mellett amerikaiak is voltak, zöld sapkások, akik elsősorban a légitámadásokat irányították, de időnként ők maguk is harcba bocsátkoztak. Szerepük sokáig titkosítva volt, de kalandjaikról már 2002 márciusában cikket írt Robert Young Pelton a National Geographic Adventure számára The Legend of Heavy D and the Boys címmel. No ebből lett most film, amelynek a Warner most mutatta be az első előzetesét.

A film még Horse Soldiers címmel készült, ám menet közben átnevezték, és most 12 Strong a neve – a teljes verzió pedig 12 Strong: The Declassified True Story of the Horse Soldiers. Hősei a szeptember 11-i terrortámadásokra elsőként reagáló különleges alakulat tagjai, és az előzetesből megtudjuk, mekkora hazafiak, és milyen nehéz szívvel hagyják ott szeretteiket. A 12 fős csapat új parancsnoka, Mitch Nelson (Chris Hemsworth) vezetésével indul alig pár nappal a támadások után Afganisztánban – ahol kiderül, a közlekedés legpraktikusabb módja a lovaglás, tisztára, mint a Rambo 3-ban. És lovon indulnak harcba a tálibok ellen, akiknek tankjuk is van, ami eléggé emlékeztet arra, ahogy az emberszabásúak harcolnak az új A majmok bolygója filmekben, mert itt csak robbantások és lövöldözés van, valódi, izgalmas harcot nem látunk.

12 strong

Hemsworth mellett feltűnik a mindig zseniális Michael Shannon, Michael Peña, aki elképesztően sok filmben szerepel, Elsa Pataky  - aki nem csak a filmben alakítja Hemsworth feleségét, hanem a való életben is az -, illetve a komikusként ismert Rob Riggle, aki valóban szolgált az általa megformált ezredes alatt tengerészgyalogosként. És ennyi tehetséges színész mellett furának tűnik, hogy egyiknek sincs egy jó mondata, egy jó arckifejezése, csak hazafias pózok maradnak és semmit mondó képek. Amikből az derül ki, hogy a háborút pár hősies amerikai nyerte meg. Ami nem igaz, sőt, bár a tálibokat kiebrudalták, a háború még mindig dúl. A forgatókönyvet az Oscar-díjas Ted Tally és Peter Craig írta, a rendezői székben pedig az elsőfilmes Nicolai Fuglsig ült.

12 strong

A filmet 2018. január 19-én mutatják be az Egyesült Államokban, a hazai premierről egyelőre nincs hír, de ha a film olyan lapos és sablonos lesz, akkor nehéz elképzelni, hogy lesz rá jelentkező forgalmazó.