Hét film Philip Seymour Hoffmantól

2014. február 2-án érkezett a letaglózó hír, hogy mindössze 46 éves korában drogtúladagolásban meghalt Már 8 éve nincs velünk korosztálya egyik legtehetségesebb színésze. Életműve ugyan emiatt tragikusan csonkán maradt, de még így is rengeteg kiváló alakítást láthattunk tőle – emlékezzünk hát rá legjobb filmjeinek megtekintésével!

Egy asszony illata (1992)

Egyik első igazi mozifilmes szerepében a színész felejthetetlenül hozta a genyót, de még nem főszerepben, csupán az egyik főhősnek okozott igen kellemetlen perceket. A sztori szerint Frank Slade nyugállományú alezredes (Al Pacino) hálaadás hétvégéjén New Yorkba megy, hogy családjától távol végre élvezze az életet: a jó éttermeket, a gyönyörű nőket, a limuzinokat és a luxuslakosztályt a Waldorf Astoriában. Mivel a férfi vak, egy fiatal egyetemista, Charlie Simms (Chris O’Donnell) kíséri el az útra, nem is sejtve, hogy egy életre szóló leckét kap. A leckét pedig – igaz, kicsit más előjellel – a Hoffman által alakított George Willis Jr., Charlie aljas iskolatársa is megkapja… (Figyelmeztetés: aki még nem látta a filmet, annak az alábbi részlet SPOILERes lehet!)

A film elérhető a Amazon Prime-on.

A tehetséges Mr. Ripley (1999)

Luxusjacht csillogó fedélzetén suhanni a türkiz tengeren, fehéren fodrozódó habok közt, idilli mediterrán tájak mentén, oldaladon az elragadóan gyönyörű kedvessel: ez az az élet, ami Dickie Greenleafnek (Jude Law) megadatott, és amiért Tom Ripley (Matt Damon) ölni tudna... Amikor Dickie gazdag hajógyáros apja megbízza Ripley-t, hogy hozza haza Amerikába elkóborolt playboy fiát Itáliából, Dickie és barátnője, Marge (Gwyneth Paltrow) nem is sejtik, hogy a simulékony modorú újdonsült cimbora meddig képes elmenni, hogy átvegye Dickie életstílusát… Habár Patricia Highsmith regényének adaptációjában leginkább csak antihősök vannak, Hoffman itt is rendkívül ellenszenves és tenyérbemászó figura, akinek megint csak kulcsfontosságú szerepe lesz a főhős sorsában. A sztár újabb mellékszereplői, de annál erősebb alakításáról beszédesen árulkodik a lenti (ismét csak SPOILERes) filmrészlet.



A film elérhető a Amazon Prime-on.

Majdnem híres (2000)

A tizenöt éves, rockrajongó William egy kis helyi zenei újságba írogat a hetvenes évek elején. Egy nap telefonon keresik a neves Rolling Stone magazintól, és megbízzák, hogy írjon beszámolót a Stillwater együttes koncertturnéjáról. William kapva kap az alkalmon, és fejest ugrik a nagybetűs életbe: a zene, a szex és a drog világába. Csak az utazás, a koncertek és a lányok érdeklik, leginkább a szólógitáros barátnője. De vajon meddig titkolhatja, hogy valójában még csak egy kamasz? Cameron Crowe zenés filmjében Lester Bangs, a legendás rockzenei újságíró szerepében Philip Seymour Hoffman a főhős tanítómestereként (egyfajta apafiguraként) brillíroz.




Az utolsó éjjel (2002)

Monty Brogan (Edward Norton) számára vészesen fogy az idő: 24 órán belül börtönbe kell vonulnia, hogy letöltse hétéves büntetését, amit drogkereskedelem miatt szabtak ki rá. Manhattan egykori királyaként most búcsút kell vennie attól a világtól, amely megnyitotta előtte az utat New York legmenőbb klubjaiba, de ami megfosztotta legközelebbi barátaitól. Utolsó szabadon töltött napján hősünk újra felkeresi apját (Brian Cox), aki soha nem hagyta cserben, és találkozik két régi jó barátjával, Jacobbal (a túlhajszolt angoltanárt Philip Seymour Hoffman játssza) és Slaughteryvel (Barry Pepper). Vele van barátnője, Naturelle is (Rosario Dawson) – talán éppen ő volt az, aki feladta a rendőrségnek…



Charlie Wilson háborúja (2007)

A szovjet csapatok 1979-ben bevonulnak Afganisztánba. Charlie Wilson, a szeszélyes texasi kongresszusi képviselő (Tom Hanks) mindezt nem nézheti tétlenül. Régi barátjától, pártfogójától és szeretőjétől, a gazdag Joanne Herringtől (Julia Roberts) feltüzelve úgy gondolja, támogatnia kell az afgán szabadságharcosokat a megszállók elleni harcban. Mindehhez elnyeri a velejéig romlott CIA-ügynök, Gust Avrakotos (Hoffman) támogatását is. A nem mindennapi trió beindul, hogy pénzt szerezzen. Hihetetlen akciójuk eredményeként az Egyesült Államok a kezdeti ötmillió dollárról évi egymilliárdra emeli az afgán felkelők támogatását. A Charlie Wilson háborújában Hoffman ismét csak másodhegedűs a nagy sztárok mellett, de így is gyakran ellopja a show-t előlük, annyira parádésan oldja meg a jeleneteit.






Kétely (2008)

Ebben a filmben végre egy jól megérdemelt főszerepben láthatjuk Philip Seymour Hoffmant! Ő az a vibráló egyéniségű, karizmatikus Flynn atya, aki 1964-ben egy bronxi egyházi iskolában szeretné kicsit megváltoztatni a túl szigorú szokásokat, amiket már réges-régen állított fel a vaskezű igazgatónő, Aloysius Beauvier nővér (Meryl Streep), aki a félelem és a szabályok erejében bízik. A politikai változások szele eléri a közösséget, és az iskola a falai közé fogadja az első fekete diákot, Donald Millert. Amikor az ártatlan James nővér (Amy Adams) megosztja az igazgatónővel észrevételét, miszerint Flynn atya túlságosan is személyes érdeklődést mutat Miller iránt, Beauvier egyszemélyes keresztes hadjáratba kezd a pap ellen azzal a céllal, hogy eltüntesse az iskolából. Bár bizonyítékkal nem rendelkezik, Aloysius nővér a hite szerint száll szembe a férfival.



Az éhezők viadala: A kiválasztott – Befejező rész (2015)

Az éhezők viadala-franchise utolsó részét azért válogattuk be Hoffman fontos filmjei közé, mert ez volt az utolsó alkotás, amiben – már halála után – láthattuk. Az éhezők viadala: A kiválasztott – Befejező rész az eddigi történetet drámai erővel lezáró végjáték, amelyben Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) felismeri, hogy már nem egyszerűen a túlélésért, hanem a jövőért kell küzdenie. Panem országát lángba borítja a totális háború, Katniss pedig végső leszámolásra készül Snow elnökkel (Donald Sutherland).


Legjobb barátai támogatásával hősünk kockázatos küldetésre indul, és a 13-as körzet legjobbjaival együtt életét kockáztatja Panem polgárainak felszabadításáért. A harcosok merényletet terveznek Snow elnök ellen, akinek rögeszméjévé vált a fiatal lány elpusztítása. A Katniss előtt álló halálos csapdák, kegyetlen ellenfelek és erkölcsi dilemmák az Éhezők viadalának minden eddigi próbatételénél nagyobb megpróbáltatásokat jelentenek a siker felé vezető úton. SPOILER! Hoffman szerepe egyébként azért érdekes, mert a franchise második részében, Az éhezők viadala: Futótűzben még egyértelmű negatív karakterként ő volt a kegyetlen gladiátorviadal játékmestere, majd átállt a lázadók, azaz a jók oldalára – itt is így láthatjuk.