Így próbálta meg Jack Nicholson bojkottálni az Oscart

A jelölttársait is rá akarta venni a tiltakozásra, de Adrien Brody megfúrta a tervet.

A február végén kirobbant orosz-ukrán háború, illetve az Oroszország elleni nyugati szankciók kapcsán többször felvetődött a kérdés, hogy Amerika Irak elleni 2003-as inváziója miatt miért nem tiltakoztak annak idején többen. Adrian Brody interjút adott a napokban a Sunday Timesnak, amelyből kiderült, hogy Irak lerohanása miatt az Oscarra jelölt férfi színészek majdnem bojkottálták a gálát.

2003-ban március 23-án tartották a díjkiosztót, mindössze négy nappal az invázió megindítását követően, ami komolyan beárnyékolta a filmünnepet, a hollywoodi alkotók többsége ugyanis ellenezte a háborút. Brody elmondása szerint Jack Nicholson a gála előtt meginvitálta a házába a többi jelöltet – Daniel Day-Lewist (New York bandái), Nicholas Cage-t (Adaptáció), Michael Caine-t (A csendes amerikai) –, és egy-egy pohár whisky, illetve szivar felett megpróbálta rávenni őket, hogy hagyják ki a díjátadót, kinyilvánítandó a szolidaritásukat az iraki néppel.

Megvitatták az ötletet, de végül nemet mondtak a tervre, nem kis részben Brodynak köszönhetően, akit A zongorista főszerepéért jelöltek, ő volt ugyanis az egyetlen a társaságban, akinek még nem volt Oscarja.

Nem tudom, ti hogyan döntötök, de én megyek. Ott a helyem, a szüleim is jönnek. Ilyen lehetőség nem adódik túl sűrűn. Ti már mind nyertesek vagytok, ti kihagyhatjátok, de én nem.”

Brody végül a saját szempontjából jól döntött, mert a toronymagas esélyes Daniel Day-Lewis helyett ő vehette át az aranyszobrot Halle Berrytől, de a beszédében azért kitért a háborúra.

A film elkészítése során szerzett tapasztalataim ráébresztettek arra, hogy a háború hogyan dehumanizálja az embereket, és milyen következményekkel jár. Mindegy, hogy Istenben vagy Allahban hiszel, azt kívánom, hogy vigyázzon rád, és imádkozzunk egy békés és gyors lezárásért.”

via: IndieWire