Íme a filmtörténelem 5 legnagyobb szemétládája!

Watto piti rabszolgahajcsár, Draco Malfoy és Kevin McCallister nyomorult kis görcsök, Biff pedig egy tipikus iskolai bunkó, akiből Trump-szerű, suttyó zsarnok lesz az időutazás során.

Mióta világ a világ, és léteznek mesék, a hősök mellett az ellenlábasaik is szerves részét képezik egy-egy történetnek. Léteznek azonban olyan bunkó karakterek is, akiket nem lehet csak úgy a jók vagy a gonoszok közé besorolni: ők egyszerűen az emberiség (vagy egyéb fajok) kevésbé erkölcsös és jellemes képviselői. Az alábbiakban a filmművészet leghitványabb filmes karaktereit mutatjuk be – a Looper hasonló tematikájú gyűjtése nyomán.

 

1. Biff Tannen: iskolai bunkó és zsarnokoskodó milliomos

Akár 1985-ben, akár 1955-ben járunk, a Vissza a jövőbe-trilógia Biff Tannenje egy tipikus zsebdiktátor, aki mindenkit terrorizál, aki csak az útjába kerül. Az erőszakoskodó, nőcsábász szemétláda Biffet ugyan az első film múltbéli jelenetében sikerül leszerelni, a helyzet azonban sokkal borongósabbá válik, miután Marty és Doki a második részben 2015-be utaznak. Marty ugyanis itt meggondolatlanul felkap egy sportalmanachot, ami 50 év összes jelentős sporteseményét összegzi, és a kiadvány Biff kezébe kerül, aki így különféle jól időzített sportfogadásokkal Trump-szerű, suttyó milliomossá teszi múltbeli önmagát. Hatalmas vagyonát arra használja, hogy egy disztópikus 1985-öt teremtsen, amelyben ő Hill Valley zsarnoka.

Biff tehát minden elképzelhető idővonalon egy hatalmas nagy bunkó.

Forrás: UIP-Duna Film

 

2. Draco Malfoy: nyomorult kis görcs

Draco Malfoy a Harry Potter-univerzum egyik legjobban utált karaktere. Teljesen jogosan: amíg az első néhány filmben még csak ártatlan csínytevőként tör borsot Harryék orra alá, a A Halál ereklyéi 1.-2. eseményei idején már a sötét oldal bűnös szolgája. A Mardekár-házhoz tartozó Draco sajnos gyakorlatilag már azelőtt gonosznak számított, hogy egyáltalán betette volna a lábát a Roxfortba. A Malfoy család hite ugyanis (miszerint csakis a tiszta vérűeknek lenne szabad varázsolniuk) átragadt rá is, és ez az előítélet egész életében megmaradt.

Ahogy közeledett a roxforti csata, Draco azon kapta magát, hogy teljes mértékben hisz a halálfalók küldetésében és Voldemort nagyúr rémuralmában.

Igaz, a vége felé mintha épp kezdett volna megváltozni a véleménye, de ekkor már túl késő volt, hiszen többek között szerepet játszott Dumbledore halálában is. Bár nem ő a Harry Potter-franchise leggonoszabb varázslója, kétségtelen, hogy Draco az egyik legnagyobb bunkó a regényekben és a filmekben is.

Forrás: InterCom

 

3. Watto: kőszívű rabszolgatartó

Az ócskavas-árusítás alapjában véve tisztességes módja a megélhetésnek még egy messzi-messzi galaxisban is, ahol a Baljós árnyak játszódik. Watto azonban egyértelműen átlép egy határt, amikor úgy akar extra profitot termelni a vállalkozásában, hogy rabszolgasorba taszítja a fiatal Anakin Skywalkert és az anyját, majd arra kényszeríti őket, hogy kemény fizikai munkát végezzenek a boltjában és annak környékén, bármiféle fizetség nélkül.

Amíg Watto a roncstelepén dolgoztatta Anakint, minden volt vele, csak rendes nem: egész nap ócskaságokat pucoltatott a fiúval, és nem volt hajlandó sem őt, sem az anyját felszabadítani a fogatversenyen aratott győzelme után.

Ráadásul Watto mindennek a tetejében még rosszindulatú is,

mert bár tudja, hogy a fiú mennyire ügyes, amikor épp technikai dolgokról és kütyükről van szó, mégis arra fogad, hogy Anakin nem fog tudni nyerni a Mos Espa-i versenyen.

Forrás: memegenerator.net

 

4. Kevin, a kínzómester

Oké, a karácsonyi ünnepek elmaradhatatlan sztárja, Kevin McCallister elvileg jogosan védte meg az otthonát egy betörési kísérlettel szemben a Reszkessetek, betörők!-ben, de ettől még nem lesz kevésbé szadista az a módszer, ahogyan a két ügyefogyott rablóval, Harryvel és Marvval bánt. És bár Kevin bátyja, Buzz McCallister előszeretettel terrorizálta a testvéreit, ő legalább nem kockáztatta meg, hogy két pitiáner bűnöző kitörje a nyakát a házukban a különféle gyilkos csapdák miatt.

Kevin viszont minden egyes alkalommal átlépte jogos önvédelem határvonalát, amikor szögeket hagyott a lépcsőn vagy épp vasalót meg festékes vödröt vágott a banditákhoz.

Aztán amikor New Yorkban ismét összehozza a sors a Vizes Bandával, az elveszett kisfiú újabb ördögi tortúrának veti alá a két szerencsétlent, sőt, még téglákkal is megdobálja szegény Harryt. Örök rejtély, hogy ezekbe a válogatott kínzásokba hogyhogy nem haltak bele a banditák...

Forrás: InterCom

 

5. Ratched nővér: maga a megtestesült gonosz

Legyen szó politikusokról, rendfenntartókról vagy akár tanárokról, egy tökéletes világban a hatalmi pozícióban lévőknek példaképeknek kellene lenniük. Ez ráadásul fokozottan igaz az egészségügyben dolgozókra, akikre a szeretteink és a magunk életét bízzuk egy-egy fájdalmas és nehéz időszakban. A fentiek tükrében tehát Ratched nővérnek sosem lett volna szabad az egészségügyi ellátórendszer közelébe jutnia. Különösen úgy nem, hogy pont olyan kiszolgáltatott betegek kerültek a keze alá, mint a Száll a kakukk fészkére című 1975-ös kultfilm elmegyógyintézetének lakói, akik fölött Ratched nővér szó szerint élet és halál uraként zsarnokoskodott.

Forrás: InterCom