Íme a nem létező Cannes-i Filmfesztivál filmjei!

Idén nem tartják meg a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivált, sem fizikai, sem virtuális formában, de kihirdették azoknak az alkotásoknak a listáját, amelyek megkapják a Cannes 2020 címkét.

Mint arról korábban már írtunk, idén úgy lesz Cannes-i Filmfesztivál, hogy nem lesz Cannes-i Filmfesztivál: azaz a szervezők a koronavírus miatt eltörölték az eredetileg május 12. és 23. közöttre tervezett eseményt, viszont lehetővé akarják tenni, hogy azok a művek, amelyek itt mutatkoztak volna be, megkapják az esélyt, hogy a világ megismerje őket, és úgy induljon a pályájuk, mintha vetítette volna őket a fesztivál.

Ahogy azt az Élősködők tavalyi példája is bizonyítja, egy cannes-i „címke” elképesztő pályára képes kilőni egyes alkotásokat, ezért a szervezők most nyilvánosságra hoztak egy 56 címből álló listát, amely azt sorolja fel, mely filmek szerepeltek volna a fesztivál különböző szekcióiban, amennyiben az nem marad el. A szóban forgó alkotások a vetítés elmaradása ellenére kapnak egy kiemelt minősítést, ami sokat segít későbbi sorsuk egyengetésében a filmes piacon.

A fesztivál igazgatója, Thierry Frémaux pedig most bejelentette az 56 filmből álló hivatalos listát, amit összesen 2067 nevezésből szűkítettek le. Korábban a Variety már nyilvánosságra hozta a tippjeit a szóban forgó filmekről – és ezek közül jó pár be is jött. Csakugyan megkapta a Cannes 2020 címkét például Wes Anderson The French Dispatch-e, az Été 85 François Ozontól, Naomi Kawase (A naplemente ragyogása, Látomás) True Mothers (Asa ga Kuru) című alkotása és a Születésnap és A vadászat rendezőjeként ismert Thomas Vinterberg Another Round (Druk) című filmje is.

Steve McQueen érdekes módon két művel is bekerült a válogatásba, egy Mangrove és egy Lovers Rock cíművel (ezek eredetileg az alkotó Small Axe című antológiasorozatának darabjai, amit korábban tévészériaként terveztek bemutatni, de most öt darabból álló filmes antológia lett belőle), de fent vannak a listán Maïwenn (ADN), az animációs filmes Pete Docter (Lelki ismeretek) és a rendezőként elsőfilmes Viggo Mortensen (Falling) munkái is. A felsorolás érdekessége még a neves japán Ghibli stúdió első, teljes egészében CGI animációval készült alkotása, az Aya to majo (Aya and the Witch).


(via IndieWire)