Ingyenes vetítésekkel és Oscar-díjas rendező mesterkurzusával jön a Friss Kakas

Változatos programokkal és díjnyertes filmekkel vár mindenkit a Friss Kakas Animációs filmnapok október 4–5. között a Toldi moziban.

Forrás: Friss Kakas


Megkezdődött a jegyelővétel a Friss Kakas Animációs filmnapokra. Az eseménysorozaton számos ingyenes és kedvezményes vetítés, illetve szakmai program várja az érdeklődőket, míg a teljes jegyár is rendkívül alacsony, mindössze 990 forint. A szervezők szándéka azt az üzenetet közvetíteni, hogy az animáció mindenkié, és nagy vásznon az igazi – ezzel is ösztönözve a Friss Kakason való széles körű részvételt. A fesztiválra október 4–5. között kerül sor a Toldi moziban.

A fesztiválon a MOME ANIM fiatal rendezőinek legfrissebb alkotásai kapnak főszerepet, mesterkurzust tart az Oscar-díjas Jan Pinkava, a L’ecsó című film társrendezője, felújított kópián lehet animációs klasszikusokat nézni, illetve a közelmúlt legnagyobb fesztiválsikerei  is megjelennek a Friss Kakason. Mindemellett szakmai beszélgetések, gyerekprogramok, külföldi és magyar animációs válogatások is várják az érdeklődőket. Jegyvásárlás a Toldi mozi weboldalán lehetséges.

A programok:

JAN PINKAVA MESTERKURZUSA
Jan Pinkava az animáció és az immerzív média különböző területeinek úttörőjeként az elmúlt három évtizedben folyamatos inspirációs forrást jelentett az animációs alkotók számára. Mesterkurzusán a nézők az animáció világával kapcsolatos személyes nézeteibe nyerhetnek bepillantást.

Forrás: Friss Kakas

 

JAN PINKAVA VÁLOGATÁS 
Jan Pinkava mesterkurzusa előtt és után egy, a Friss Kakasra összeállított válogatást tekinthetnek meg az érdeklődők a rendező legjobb és legkülönlegesebb munkáiból. 

RUBIK 50/80 ELŐADÁS
A Friss Kakas Animációs Filmnapokon külön blokkban tisztelegnek a dupla Rubik-jubileum előtt is. Körüljárják a Rubik-kocka popkulturális hatásait, kiemelt figyelmet szentelve a mozgóképre gyakorolt hatására.

GRAFIX VÁSÁR
A MOME Anim szak hallgatóinak hagyományos képregény-, zin-, picture book és printvására.

STOP MOTION RETROSPEKT
Az NFI – Filmarchívum jóvoltából felújított stop-motion alkotások láthatók nagyvásznon olyan bábfilmes rendezőóriásoktól, mint Imre István, a kultikus Mekk Elek sorozat direktora, vagy a minden gyerek által ismert Tévémaci alkotója, Foky Ottó. Többek közt olyan ritkán látott kisfilmek is szerepelnek a blokkban, mint a magyar animáció atyjaként emlegetett Macskássy Gyula grafikus alkotótársával, Szénásy Györggyel készített reklámfilmjei, Cakó Ferenc gyurma- és tárgyanimációi, Zoltán Annamária textilanimációja, a Rhapsody in Blue Jeans, vagy a marcipánból és mézeskalácsból készült Mézes-táncos Varsányi Ferenc rendezésében.

MOME ANIM DIPLOMA 2024
A legfrissebb MOME Anim diplomafilmek nagyvásznon! Szerzői kisfilmek, egy videóklip, egy videójáték teaser és két (az eseményen VR-szemüveggel megtekinthető) immerzív installáció werkfilmje szerepel a Friss Kakas diplomafilmes programjában. A vetítésen láthatja először a hazai közönség a Szarajevói Filmfesztiválon nemrég bemutatott Az utolsó dobás című sportfilmet is.

MOME STOP MOTION
A stop-motion technika reneszánszával újra nagyvásznon láthatók meghatározó MOME-művek: a magyar animáció második újhullámát hozta el Vácz Péter Nyuszi és Őz című MOME Anim diplomafilmje, mely bejárta a világot és több mint 125 díjat nyert. A blokkban bemutatkozik továbbá az egyedi látványvilágú Kopasz Milán különös vonzású helyeket és helyzeteket bemutató, Beyond című filmje, Carlson Hanna Out of Order című kísérleti filmje és Natália Azavedo Andrade Tövisek és szálkák című animációja a transzgenerációs traumákról, Wonház Anna falusi életet kimerevítő Falun című bábanimációja, valamint a Papírvilág című 3D-animáció a környezetvédelemről. 

TOMI, POLLI ÉS A VARÁZSFÉNY
A 11 éves Tominak születése óta van egy rendkívüli tulajdonsága: az egész teste ragyog. Szerető szülei annyira féltik, hogy a lakásból csak egy pórázzal mehet ki, ezért napjai nagy részét a szobájában lévő csodabunkerben tölti egy barátról álmodozva. A téli ünnepek előtt egy híres balerina és annak kíváncsi kislánya költözik a házba, aki hamar összebarátkozik Tomival. A két gyerek elhatározza, hogy kiderítik az ódon ház titkát, és megkeresik, miért fogy egyre az otthonuk fénye.

MOME KIDS
A legkisebbeknek szóló válogatásban MOME alumni hallgatók által készített gyerekversek és -dalok elevenednek meg többek közt olyan kortárs alkotóktól, mint Kukorelly Endre, Lackfi János, Szalóki Ági, Varró Dániel, Kiss Judit Ágnes, Demény Péter és Miklya Zsolt. A filmekre az egész családot várják!

MOME FRISS
A MOME FRISS blokkban alapszakos MOME Anim diákok évközi filmjei láthatók: többek közt vizsgafilmek, a fővárost népszerűsítő ÉnBudapestem projekt darabjai, a stop-motion tábor alkotásai, és az idén 50 éves Rubik-kocka tiszteletére készült animációk. 

MOME KLASSZ
Válogatás az elmúlt évek mesterszakos diplomafilmjeiből, melyek bejárták a világ filmfesztiváljait. Hárshegyi Vivien szakítást feldolgozó, Felhők felett című filmjétől kezdve Láng Orsolya szezonvégi képeslapja, a Szezon utánon és Ducki Tomek Életvonal című filozófiai kisfilmjén át egészen Hermán Árpád Sajnálom című abszurdjáig.

CEE Iskolák filmválogatás
Válogatás közép-kelet-európai filmes iskolák díjnyertes filmjeiből: észt, lett és román egyetemek Annecyt, a ciprusi, athéni és zágrábi Animafestet, a goEast fesztivált, a japán New Chitosét és Rigát megjárt animációi az utóbbi évekből.