James Franco, a munkamániás bohóc

Most éppen kellemesen hibbant milliárdos a Miért pont Ő?-ben, de volt már minden csak énekes halott nem. Elképesztően sokat dolgozik, játszik, rendez költ, tanít és zenél, és mégsem veszi komolyan magát.

Bár fiatal még, de hosszú cikksorozatot lehetne írni James Franco munkásságáról, hiszen nemcsak ezer filmben játszik, hanem rendez, producerkedik, tanít, költ, fest és még pólókat is árul, amiken többnyire ő maga van. Játszott nagy költségvetésű hollywoodi kalandfilmekben, független produkciókban és szinte mindenben, ami a kettő között van, bár eddig a rengeteg kisebb díj mellett csak egy Oscar-jelölés és egy Golden Globe-díj volt a jutalma, de amennyit ő dolgozik, ez hamarosan változni fog.

A kaliforniai Palo Alto-ban látta meg a napvilágot 1978. április 19-én, édesanyja Betsy, költő és író, apja, Doug Franco portugál és svéd származású.  Kaliforniában nőtt fel két öccsével, Tommal és Dave-vel – mindketten szintén színészek -, érettségi után a Los Angeles-i állami egyetem angol szakára jelentkezett, ahol színjátszást tanult. Csakhogy szülei ellenzésére az első év elvégzése után James otthagyta az egyetemet hogy színész lehessen, és órákat vett Robert Carnegie-től. 1999-ben kapta meg egyik első szerepét a rövid életű, de annál sikeresebb tinisorozatban, a Különcök és stréberekben, ahol együtt dolgozott Judd Apatow-val, Seth Rogennel és Jason Segellel, akikkel azóta is országos cimborák. 2000-ben megkapta az első főszerepet a Kerül, amibe kerül című romantikus vígjátékban, majd következett a sokat bírált, bár Golden Globe-ot érő szerep, a James Dean.

A Pókember szereplőválogatásra még úgy készült, hogy a főszereplő Peter Parker szerepét szeretné megkapni, de végül az első film gonosz alakjának, Norman Osborn fiának, Harry Osborn szerepét kapta meg. Mind a 2002-ben bemutatott első rész, mind a 2004-es második és a 2007-es harmadik rész is nagy siker lett, és Franco egyre nagyobb és árnyaltabb szerepet kapott. Innentől sorra jöttek a nagy szerepek – és jó néhány bukás is, mint a de a Sonny, a Trisztán és Izolda, az első világháborús Flyboys és a bokszolós Annapolis, vagy a saját rendezésű A majom -, de annyi, hogy csak az igazán jókat érdemes megemlíteni. Ilyen  például az Ananász expressz, a 2000-es évek egyik legjobb vígjátéka, ahol végre elengedhette magát a jószívű, csak szeretetre vágy drogdílerként Seth Rogen oldalán, akivel később is többször dolgozott együtt, például a Itt a vége-ben (2013) és Az interjúban (2014), amivel majdnem sikerült tönkretenniük a Sony-t, mert megcibálták benne Észak-Korea bajuszát.

De ne rohanjunk úgy előre, hiszen Franco,. aki 2006-ban visszament az egyetemre is, ezt követte egy nagyszerű mellékszerep a Milkben, majd 2010-ben eljátszotta élete legjobb szerepét. Ez volt a szikla alá szorult hegymászó, Aron Ralston igaz története a Danny Boyle rendezte 127 óra, amiért méltán jelöltek Oscar-díjra. Nagyszerű és felismerhetetlen volt raszta, fémfogú striciként a Spring Breakers - Csajok szabadon, hátborzongató az Igaz történetben, és most itt van kellemesen kretén vej-jelöltként a Miért pont Ő?-ben, ahol Bryan Cranston lesz az „ellenfele”. És kihagytunk vagy negyven-ötven címet – filmográfiájában jelenleg 134 színészi szerep van, igaz, ebből van egy sorozat több epizódja, szinkronhang és egész kicsi szerep is, mert a haverjai kedvéért ilyet is szívesen vállal.


Napi 3-4 órát alszik, ha ébren van zenél, fest, több iskola elvégzése után már ő maga is színészetet tanít, versel, rendez, ír és még ki tudja mit csinál, és közben szemmel láthatóan remekül érzi magát a bőrében. Elképesztően művelt manus, aki folyamatosan képzi magát, és bár nem minden tökéletes, amit kiad a kezéből – novellái állítólag felejthetőek, első rendezései pocsékak -, de boldog, hogy alkothat és adhat magából. Ebben nyilvánvalóan van némi exhibicionizmus és rengeteg lazaság is, de egy színészről beszélünk, bennük kell, hogy legyen ilyesmi!