Jamie Bell bajszosan ment túszt

Nem csak Hollywoodban gyártanak jó kommandósfilmeket, ahogy azt a 6 Days első előzeteséből is megtudhatjuk, amely a londoni iráni követség 1980-as ostromát mutatja be. Amikor mindenki bajuszt hordott.

Bár egy rövid kedvcsináló előzetes hetekkel ezelőtt kijött, a 6 Days, avagy a 6 nap című brit akciófilm – vagy történelmi dráma? - első teljes trailere csak most jelebt neg, és nagyon jól néz ki. Merthogy az Angliában élő, de fidzsi származású rendező, Toa Fraser megtörtént eseményt dolgozott fel, de a látottak alapján filmje simán elmehetne egy nagy költségvetésű hollywoodi produkciónak is. Van minden, dráma, a média csaholása, feszült kommandósok, elszánt terroristák, robbanás és miegymás. No és nagy nevek, mint Jamie Bell, Mark Strong vagy Abbie Cornish.

Az 1980. április 30-án egy hatfős terroristacsoport, a Demokratikus Forradalmi Mozgalom Arabföld Felszabadításáért emberei elfoglalták az iráni nagykövetség épületét London központjában, követelésük pedig Huzesztán, Irán kőolajban gazdag tartományának autonómiája volt. Később már 91, Iránban fogvatartott elítélt bajtársuk szabadon engedését is követelték, de ahogy telt az idő, egyre kétségbeesettebbé váltak, és a hatodik napon megöltek egy túszt, mire Margaret Thatcher miniszterelnök utasítást adott a túszok kiszabadítására. Az akciót a híres/hírhedt elitegység, az SAS emberei hajtották végre, és azt ugyan az is sejtheti, hogy sikerrel jártak, aki most, ebben a pillanatban értesült arról, hogy a dolog egyáltalán megtörtént, de azt nem árulhatjuk el, hány áldozattal járt és milyen módon zajlott a túszszabadítás. 

6 Days

Azt viszont elárulhatjuk, hogy a kommandósok vezetőjét a jócskán megférfiasodott Jamie Bell alakítja, és a megférfiasodása kulcsa a korhű bajusz lehet, és akkoriban tényleg mindenki bajuszt viselt, még néhány nő is. A kivétel ezúttal a Mark Strong által játszott diplomata, az ő dolga a tárgyalás a terroristákkal és persze az időhúzás, a jó sztori nyomában lihegő újságírónő pedig Abbie Cornish. A követség ostromát ugyanis, akkor még egyedülálló módon élőben közvetítette a tévé, ami azért is volt pikáns helyzet, mert a túszok között ott volt a BBC egyik újságírója – a terroristák viszont szerencsére nem néztek tévét.

6 Days

Előzetes alapján a film, amely sokban emlékeztet Argo-akcióra, az első percektől az utolsóig végig mutatja a kibontakozó krízist, a tárgyalásokat, a lehetséges kiszabadítási terveket és magát az akciót. És az akció egyszerre tűnik igazán látványosnak és nagyon valóságosnak, talán azért is, mert a rendező, aki legutóbb a The Dead Lands című maori bosszúfilmjével, a korabeli híradófelvételeket is beleépítette filmjébe. A 6 Days Nagy-Britanniában augusztus 4-én nyit, a hazai forgalmazásról nincs még hír.

6 Days