Jennifer újra kemény

Nem Lopez. Nem Aniston és pláne nem Lawrence, mert ő el sem tűnt, hanem Jennifer Garner, aki sok kisebb drámai szerep után most fegyvert ragad, és átmegy Liam Neeson üzemmódba.

A bevezetőben elsütött Liam Neeson hasonlat kétszeresen sem véletlen. Jennifer Garner új filmjét ugyanis az a Pierre Morel rendezte, aki az első Elrabolva filmet készítette, másrészt ugyanolyan családi bosszúmeséről van szó, mint amiben a hallgatag ír a különleges képességeit vetette be a török maffia ellen. Csak itt most egy családanya irtja az ellent, és nem törökök ennek az elszenvedői, hanem egy mexikói drogkartell kihelyezett amerikai tagozata, és mindenki, aki nekik segít: piszkos ügyvédek, korrupt zsaruk és mindenki más. Ez volna a Peppermint, amit nyilván nem fordítanak majd le Borsmentára, mert ez így is elég jól hangzik.

Jennifer Garner családanyukája annyiban különbözik Liam Neeson családapájától, hogy azok a bizonyos különleges képességek alapjáraton nem állnak rendelkezésére, ő nem visszavonult titkosügynök, hanem egy egyszerű anyuka, akinek lemészárolják a családját. Aztán végig kell néznie, amint a három elkövetőt, széttetovált mexikói bűnözőket „bizonyítékok hiányában” felmenti a bíróság, mert a kartell, akiknek dolgoznak, lefizetett mindenkit. Anyuka pedig fogja magát, és a következő öt évet azzal tölti, hogy testéből és elméjéből fegyvert faragjon – biztos van ehhez egy csomó videó a Youtube-on – majd a gyilkosságok évfordulóján lecsap. És ahogy az ilyen filmekben lenni szokott, a rendőrség csak vakarja a fejét, hogy jó-e az nekik, ha valaki elvégzi a munkájukat helyettük.

Mindez a trailer alapján is egy teljesen korrekt, jól összerakott akciófilm, ami leginkább attól érdekes, hogy Garner a főszereplője, aki már nagyon rég volt akció üzemmódban. Persze annak idején ott volt az Alias című sorozat, amiben keménykedhetett, és persze az egyik első korai szuperhősfilm, az Elektra (2005), de hosszú, hosszú ideig inkább vígjátéki, majd drámai szerepeket vállalt. Én speciel örülök, hogy a már 46 éves, de még mindig remekül kinéző színésznő újra ilyesmit csinál. A forgalmazó STX Entertainment szeptember 7-én mutatja be a filmet, aminek a forgatókönyvét Chad St. John (Támadás a Fehér Ház ellen 2. - London ostroma) írta, és amiben John Ortiz, John Gallagher Jr., Juan Pablo Raba, Method Man és Tyson Ritter is feltűnik. A töltényekből kirajzolt véres angyalszárny mindenesetre egy kicsit túlzónak tűnik a plakáton.